Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Δημάρχου λόγοι και δικός μας αντίλογος

minoan lines

Επιστολή – απάντηση στα “Χανιώτικα νέα” απέστειλε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, με αφορμή σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου. Δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Βάμβουκα παραθέτοντας και τον δικόν μας αντίλογο στα λεγόμενά του.

 

«Κύριε διευθυντά,
με άρθρο σας στα “Χ.ν.”, αναφέρετε ότι ανακαλύψατε ποιος κάνει αντιπολίτευση στον Δήμο Χανίων, με αφορμή ανακοίνωση της παράταξης του κ. Γιάννη Σαρρή, αλλά ταυτόχρονα, βγάλατε το συμπέρασμα ότι «η πόλη πάει στον… αυτόματο και τα προβλήματα διογκώνονται», ενώ, συγχρόνως μας πληροφορείτε ότι ψάχνετε να βρείτε ποιος ασκεί εξουσία στα Χανιά! Επειδή θεωρώ την προσέγγισή σας -η οποία με εξέπληξε αρνητικά- πραγματικά μηδενιστική και με δεδομένο ότι είστε ο αρχισυντάκτης μιας έγκριτης και φιλόξενης εφημερίδας, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω, υπερασπιζόμενος το σημαντικό έργο μιας Δημοτικής Αρχής που επιχειρεί σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Με διατιθέμενους πόρους από το κράτος για το 2017 λιγότερους από αυτούς που έπαιρνε μόνος του, για παράδειγμα, ο πρώην «Καποδιστριακός» Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου πριν από λίγα χρόνια, με ελλιπές προσωπικό, με τη γραφειοκρατία να έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια και να υψώνει τείχη στους Δήμους και με τους ταλαιπωρημένους, από την κρίση, πολίτες να ξεσπάνε, αρκετές φορές, στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τον αισθάνονται πιο κοντά τους, για όλη την κακοδαιμονία αυτού του κράτους.
Επειδή αναφέρετε ότι η πόλη έχει ανάγκη από μία δυναμική Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μας απαντήσετε εάν χαρακτηρίζει έλλειψη δυναμισμού και τόλμης μία Δημοτική Αρχή που αποφάσισε να αναμετρηθεί με τα κακώς κείμενα ετών αυτής της πόλης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας νέο -περιοριστικό στην υπερβολή και την ασυδοσία- κανονισμό κοινοχρήστων χώρων. Μια Δημοτική Αρχή που προχωράει να βάλει τάξη στο παλιό λιμάνι, που δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, μην υποχωρώντας στις αντιδράσεις, όπως έκανε και με την περίπτωση της μεταφοράς του Ειδικού Σχολείου. Μία Δημοτική Αρχή που τολμάει να αγγίξει δύσκολα και σύνθετα θέματα, όπως η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς, μια Δημοτική Αρχή που, κόντρα στις ιδεοληψίες και χωρίς, αρχικά, καμία υποστήριξη, από την αρχή της θητείας της, σχεδίασε και βρίσκεται στην τελευταία φάση της διεκδίκησης για τα Χανιά, της δημιουργίας 8 νέων σχολικών μονάδων, για να λύσουμε με μία μεγάλη κίνηση το τεράστιο θέμα της σχολικής στέγης. Δεν φιλοδοξώ σε αυτό το σύντομο σημείωμα να αναλύσω το όραμα, τις δράσεις και το έργο μας, αλλά μία απλή ανάγνωση των Δελτίων Τύπου και των ρεπορτάζ για τα έργα της Δημοτικής Αρχής δίνει τροφή για σκέψη σε οποιονδήποτε πολίτη.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι, όσο κακό βαθμό και αν, ενδεχομένως, παίρνουμε στην επικοινωνία του έργου μας, ο οποιοσδήποτε θέλει να μας αντιμετωπίσει δίκαια δεν βλέπει ότι στον μικρό χρόνο της θητείας μας, έχουμε ήδη επιλύσει μεγάλα χρόνια προβλήματα και έχουμε δρομολογήσει άλλα σημαντικά, ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, θα έχουν ξεκινήσει και τελειώσει μέσα στη θητεία μας, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο.
Ενδεικτικά να υπενθυμίσω:
• Την ολοκλήρωση με επιτυχία, εκκρεμών σημαντικών έργων που παραλάβαμε μαζί με τα σοβαρά προβλήματά τους, όπως το πάρκινγκ της οδού Περίδου και το Παλιό Τελωνείο.
• Τον καθοριστικό μας ρόλο στην εκκίνηση του μεγάλου έργου του κόμβου των Μουρνιών και την εκπόνηση μελέτης για τη δρομολόγηση του κόμβου της Σούδας.
• Σημαντικά έργα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, όπως το αθλητικό πάρκο της Αμπεριάς, με χρόνο παράδοσης την άνοιξη του 2018, το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Νέας Χώρας, με χρόνο εκκίνησης τον Οκτώβριο του 2017, τον μεγάλο αριθμό νέων ή ανακαινισμένων παιδικών χαρών σε διάφορα σημεία του Δήμου, τις αναπλάσεις που προχωράμε στις εκτός πόλης περιοχές, τις εκτεταμένες βελτιώσεις που ήδη έχουν γίνει και συνεχίζονται στο προβληματικό οδικό δίκτυο του Δήμου μας, τις ανακαινίσεις και την προσθήκη νέων παιδικών σταθμών, την εξασφάλιση ήδη σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων για τον Δήμο μας, όπως των έργων ΒΑΑ, της προέγκρισης για αλλαγή του συνόλου του οδοφωτισμού κ.λπ.
Δεν μπορεί επίσης να μην αξιολογείται θετικά η τάξη, η πρόοδος και η διαφάνεια που επιτύχαμε, τόσο εντός του Δήμου όσο και σε όλα τα Νομικά του Πρόσωπα. Η καλόπιστη κριτική είναι συστατικό στοιχείο μιας υγιούς δημοκρατίας και είναι ευπρόσδεκτη. Αν όμως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να παραδεχτούμε την αυταπόδεικτη ωφέλεια που προκύπτει για την τοπική μας κοινωνία από το συγκεκριμένο και απτό έργο μιας Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν διαθέτει κανενός είδους εξαρτήσεις, κρατάει χαμηλούς τόνους, κοιτάζει να κάνει τη δουλειά της με συνέπεια, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια και χωρίς να ενδιαφέρεται για μικροπολιτικά οφέλη, τότε δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον τόπο μας.
Η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που ομιλούν περί του αντιθέτου από την αρχή της θητείας μας και οι όποιες παρεκκλίσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την προώθηση του σημαντικού έργου της παρούσας Δημοτικής Αρχής.
Με εκτίμηση Τάσος Βάμβουκας δήμαρχος Χανίων»

 

Σ.Σ.
Κύριε δήμαρχε,
για την προβολή του έργου της Δημοτικής Αρχής ή το ζήτημα της υποχρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορείτε να ανατρέξετε στα καθημερινά δημοσιεύματα της εφημερίδας. Αντίστοιχα, για σημαντικές παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρεστε, μπορείτε να αναζητήσετε και τα σχετικά πρωτοσέλιδα για να διαπιστώσετε αν έτυχαν της δέουσας προβολής. Πολλά, δε, από τα προβλήματα της πόλης λύθηκαν, αφού αναδείχθηκαν από τα “Χανιώτικα νέα”.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου. Να αναδεικνύει τα προβλήματα και τα αιτήματα των πολιτών, ώστε Δήμοι, Περιφέρεια και άλλοι αρμόδιοι να δίνουν λύσεις. Έτσι προσφέρει ο Τύπος «καλές υπηρεσίες στον τόπο». Αυτό μην το ξεχνάμε γιατί στις μέρες μας μπερδεύονται πολλοί πολιτικοί. Ο Τύπος προσφέρει “υπηρεσίες” στον τόπο και στους πολίτες του μόνον. Όχι σε δημόσια πρόσωπα και σε αξιωματούχους. Αυτό δεν αφορούσε ποτέ αυτή την εφημερίδα και δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιες πιέσεις.
Κύριε δήμαρχε,
συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από το έτος έκδοσης των “Χ.ν.”. Στη διάρκεια των χρόνων αυτών πέρασαν… από τα Χανιά, ως εκπρόσωποί τους, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, όπως εσείς. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονταν απέναντι στην εφημερίδα γιατί δεν διέθετε αρκετό λιβάνι… για καθημερινή χρήση. Με σεβασμό στο έργο και στην παρουσία του καθενός προσπαθούσαμε να προσεγγίζουμε την αντικειμενικότητα, τη σωστή παρουσίαση των προβλημάτων του τόπου.
Και βέβαια, κριτική γινόταν, γίνεται και θα γίνεται, όπως τούτη η εφημερίδα την αντιλαμβάνεται, με βάση τα όσα ακούμε, βλέπουμε και μας λένε οι κάτοικοι αυτής της πόλης, αυτού του Νομού. Και φαίνεται ότι δεν κάναμε λάθος. Η επί 50 χρόνια συνεχής έκδοση και παρουσία των “Χανιώτικων νέων” αυτό επιβεβαιώνει. Είναι η επιβράβευση από την τοπική κοινωνία. Και αυτό μας δίνει το κουράγιο, ακόμα και σήμερα στους δύσκολους καιρούς που περνά ο Τύπος γενικά, να συνεχίζουμε. Να συνεχίζουμε κ. δήμαρχε, χωρίς να γίνεται η εφημερίδα φερέφωνο και λιβανιστήρι κανενός άρχοντα και παράγοντα του τόπου.Και συνεπώς και δικό σας.
Κύριε δήμαρχε, όπως τονίστηκε και παραπάνω, πριν εξαπολύστε το “κατηγορητήριό” σας κατά της εφημερίδας, καλό θα ήταν να ανατρέξετε στο αρχείο σας, αν έχετε, για να διαπιστώσετε πόσες σελίδες- δημοσιεύματα με φωτογραφικό υλικό των “Χ.ν.” αναφέρονται στο έργο σας και στη δράση σας ως δημάρχου. Και για να τελειώνουμε, δεν θα μας υποδείξετε εσείς πως θα κάνουμε τη δουλειά μας. Μας “τα ’παν” κι άλλοι στο παρελθόν. Τους αψηφήσαμε γιατί το αναγνωστικό κοινό καθημερινά μας στέλνει μηνύματα ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.
Υ.Γ.
Σας ενόχλησε ιδιαίτερα η αναφορά της εφημερίδας για τη θέση που πήρε ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας στον Δήμο, ο κ. Σαρρής, πάνω στο θέμα της επιχειρούμενης “αξιοποίησης” του χώρου όπου στεγαζόταν παλιά η 5η Μεραρχία. Ήταν μια θέση ξεκάθαρη πέρα από κομματικές δεσμεύσεις. Εσείς, ως δήμαρχος μιας ιστορικής πόλης, δεν μας είπατε ποτέ ξεκάθαρα τι θέλετε, τι οραματίζεστε, γι’ αυτόν τον ιστορικό χώρο. Ξενοδοχείο, κέντρο που θα αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου ή διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο; Όχι, «να δούμε», «ναι μεν αλλά» κ.λπ., κύριε δήμαρχε. Θέση ξεκάθαρη για να μπορούν οι δημότες κι εμείς να κρίνουμε.

Τα “Χανιώτικα νέα”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

1 Comment

  1. Κύριε Βάμβουκα, μετά από αρχικά πυροτεχνήματα μας, πάντα κρινόμαστε και αγαπιόμαστε γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε. Αν λοιπόν νομίζετε πως η κακιά εικόνα που έχουν οι Χανιώτες για εσάς ως δήμαρχος (σας βεβαιώνω πως είναι πολύ κακιά) οφείλεται στην επικοινωνιακή σας πολιτική, κάνετε λάθος. Ψάξτε να βρείτε το πρόβλημα σας στις λακκούβες, στις μουτζούρες, στο μη εφαρμόσιμο τερατούργημα του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων, στην έλλειψη οράματος, στην μη παρουσία σας στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στην απόσταση που έχετε από τον παλμό της πόλης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα