Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Διήμερο φεστιβάλ στον Δήμο Πλατανιά με επίκεντρο το κρητικό κρασί

Το κρητικό κρασί θα βρεθεί στο επίκεντρο του Φεστιβάλ: “Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός”, το οποίο διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά ο Δήμος Πλατανιά. Την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα 2ήμερο βιωματικού χαρακτήρα με επίκεντρο το κρητικό κρασί, το σταφύλι και τα παράγωγα τους.
Το διήμερο έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα.
Το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πλατανιά, έχει ως εξής:
•Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου – το πρωί – μια ομάδα επισκεπτών θα βρεθεί σε αμπελώνα σε χωριό του Πλατανιά για να συμμετάσχει στον παραδοσιακό τρύγο μαζί με κατοίκους της περιοχής.
Από τις 7.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας μια μεγάλη γιορτή θα στηθεί στον Πλατανιά η οποία θα κορυφωθεί στην πλατεία του χωριού με πάτημα σταφυλιών , παραγωγή τσικουδιάς , καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση το κρασί. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά θα παρασκευάζουν από νωρίς παραδοσιακή μουσταλευριά (παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από μούστο , αλεύρι και καρυκεύματα). Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να δουν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και να βιώσουν την μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών καθώς το πατητήρι θα τους “περιμένει”. Παράλληλα θα δουν την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς. Ένα παραδοσιακό καφενείο θα αναβιώσει στην πλατεία του Πλατανιά προσφέροντας τοπικά ποτά και εδέσματα αλλά και δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού. Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια γιορτή και γι΄αυτό θα φροντίσουν τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
•Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου μετά τις 7 το απόγευμα σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή οινογευσία – γνωριμία με το Κρητικό κρασί στην είσοδο το εμπορικού κέντρου OLEA. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα δοθεί η δυνατότητα οι επαγγελματίες του κρασιού να μας γνωρίσουν με το Κρητικό κρασί που γνωρίζει μεγάλη καταξίωση και πλήθος διακρίσεων ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα το παραδοσιακό καζάνι θα λειτουργεί δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν την παραγωγή φρέσκιας τσικουδιάς, αλλά και να την δοκιμάσουν. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανιά θα φροντίσουν για ένα πλούσιο κέρασμα με τοπικά προϊόντα.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ στοχεύουν στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης, αλλά και την Παράδοση της Κρήτης. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν κέρασμα τοπικών προϊόντων».
Το 6ο Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» διοργανώνεται από τον Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το ΕΒΕΧ, με την συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά και του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες