Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Διεθνής κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή χημικών δυτικά της Κρήτης

37 Ευρωβουλευτές των χωρών της Μεσογείου με πρωτοβουλία του Σπύρου Δανέλλη από τους Σοσιαλιστές και του Ιταλού Antonello Antinoro από το ΕΛK, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αλλάξει την απόφαση καταστροφής συριακών χημικών όπλων στα δυτικά της Κρήτης
Σε συνέχεια της προ ημερών απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης και δεδομένης της σημαντικής περιβαλλοντικής απειλής για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, οι Ευρωβουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Antonello Antinoro με διακομματική ομάδα 37 Ευρωβουλευτών από Ελλάδα, Kύπρο, Ιταλία και Mάλτα, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Κάθριν Άστον.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου από τον OPCW.

4 Comments

 1. Δελτίο Τύπου της κ. Μαρίας Κλεινάκη (Δημοτική Σύμβουλος Κοινότητας Χανίων) σχετικά με την καταστροφή των χημικών συριακών λυμάτων, εντός των διεθνών υδάτων της Μεσογείου, σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

  Αναρτημένο στο Διαδίκτυο ΕΞ’ΕΠΕΙΓΟΝ

  Χανιά, 16/01/2014

  Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα σχετικά με την καταστροφή των χημικών λυμάτων της Συρίας με ρίψη τους στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, τοποθετούμαι επισήμως αντίθετη προς αυτήν την ενέργεια, δεδομένου τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας των Κρητικών, των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, καθώς και της επικείμενης καταστροφής που θα προκληθεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου. Αιτούμαι να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια ρίψης των χημικών λυμάτων σε θαλάσσια περιοχή πλησίον της Κρήτης, είτε αυτή είναι εντός ελλαδικού χώρου, είτε της Μεσογείου, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Νομοθεσία.
  Βλ: Οδηγία 2008/98/ΕΚ για απόβλητα, Οδηγία 2005/35/ΕΚ σχετικά με τη ρύπανση από πλοία, καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, του Ν. 855/1978 [ΦΕΚ 235/Α`/23.12.1978] που υπογράφει στη Βαρκελώνη το 1976 της Διεθνούς Συμβάσεως «περί προστασίας της Μεσογείου Θαλάσσης εκ της ρυπάνσεως» και των Πρωτοκόλλων αυτής «περί πρόληψης της ρύπανσης της Μεσογείου Θάλασσας από απορρίψεις επιβλαβών ουσιών από πλοία».

  Το πρόβλημα:
  Τα συγκεκριμένα χημικά λήμματα μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα θανατηφόρων νοσημάτων στους ανθρώπους, με ότι συνέπειες μπορεί να έχουν τόσο για την μείωση του πληθυσμού μιας χώρας, όπως επίσης θα επιβαρυνθεί ολόκληρο το εθνικό σύστημα υγείας με υπέρογκα ποσά. Το ελληνικό κράτος ήδη αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του στο ΕΣΥ, πόσο μάλλον αυτά που θα προέκυπταν μετά από την ενδεχόμενη χημική μόλυνση
  Η διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές απώλειες στον τομέα της αλιείας, της υγείας, του τουρισμού και της ανάπτυξης
  Τα ψάρια και τα θαλασσινά που παράνομα μπορεί να διοχετευτούν στην αγορά, θα είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση
  Η τεράστια θαλάσσια μόλυνση θα επιφέρει και απόλυτη οικονομική καταστροφή όλων των χωρών που επενδύουν στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.

  Οι προτάσεις μου για την αποφυγή όλων των παραπάνω και προκειμένου την διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας – της ισορροπίας του οικοσυστήματος και σύμφωνα με την Στρατηγική Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (Defra, 2010) και της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Απόβλητα (2008/98/ΕΕ), είναι:
  1. Nα βρεθεί χώρος ενοικίασης υψίστης ασφάλειας, από χώρες που επιθυμούν, ώστε να αποθηκευτούν στη γη μέσα σε ειδικές στεγανές δεξαμενές και να μην θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ύπαρξη. Η έναντι αμοιβής υπόγεια φύλαξη των χημικών λυμάτων πρέπει να συνοδεύεται από εφόρου ζωής διασφάλιση της συντήρησης των δεξαμενών, προκειμένου να διασφαλίζεται η στεγανότητα τους και να μην υπάρξουν διαρροές.
  2. Να φτιαχτεί ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας χημικών λυμάτων τέτοιου είδους και ανακύκλωσης τους και η κατοχή του να αποτελέσει υποχρεωτικό μέτρο για τις χώρες που κάνουν χρήση χημικών όπλων. Η κάθε χώρα οφείλει να εξασφαλίζει την κατάληξη των δικών της χημικών λυμάτων. Αδυνατώ να δεχθώ ότι κάθε χώρα-πόλη ξοδεύει σωρεία κονδυλίων στην ανακύκλωση σκουπιδιών, ενώ για τις κατά πολύ σοβαρότερες περιπτώσεις αυτές της καταστροφής των χημικών λυμάτων, δεν μπορούν να βρουν λύση στην διάσπασή ή εξουδετέρωση τους με εναλλακτικούς τρόπους.
  3. Οι χώρες που τοποθετούνται ν υπέρ της χρήσης χημικών ουσιών σε όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς και της εξουδετέρωσης των χημικών λυμάτων που χρησιμοποιούν, με διαδικασίες που έμμεσα και άμεσα θέτουν σε κίνδυνο το ανθρώπινο σύστημα, αλλά και το οικοσύστημα στο σύνολό του, όπως είναι η ρίψη των λυμάτων στην θάλασσα, να πληρώνουν ειδικό βαρύτατο πρόστιμο για τον κίνδυνο στο οποίο εκθέτουν λαούς οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε χρήσεις επικίνδυνων και επιβλαβών όπλων και ουσιών.

  Με εκτίμηση,

  Κλεινάκη Μαρία
  Δημοτική Σύμβουλος Κοινότητας Χανίων

 2. Τι ψάρια θα τρώμε και σε τι νερά θα κολυμπούμε, εμείς και οι επόμενες γενιές.
  Ποιοι και γιατί παράγουν και πουλούν χημικά όπλα Γιατί δεν δαιμονοποιούνται οι παραγωγοί και δεν αναλαμβάνουν το κόστος και τις επιπτώσεις.

 3. Πολύ καλό το κείμενο και περιεκτικό. Εγώ προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει μέχρι τα 32 μου σε καμία κινητοποίηση και δεν είχα σκοπό να το κάνω σε καμία περίπτωση αλλά στην εν λόγω περίπτωση πρέπει ο καθένας να δώσει ψυχή και αίμα για να αποτραπεί αυτή η βάρβαρη καταστροφή.

  Μακάρι όλοι οι έλληνες να ενωθούν ,να πάψουν να διαπληκτίζονται για πενταροδεκάρες και σκουπιδοιδεολογίες και να δώσουν μάχη για τη χώρα μας!.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες