Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Διερευνητικές υπό αμφισβήτηση

Η δραστηριότητα του “μονάρχη” στη γείτονα γίνεται επικίνδυνη. Ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρά σπασμωδικά, όταν βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Επιδεινώθηκε η θέση του μετά τις σκέψεις του να ανοίξει διώρυγα μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου και να ενεργεί μονομερώς σε βάρος της Συνθήκης του Μοντρέ για τα “Στενά”.

Μετά τη συμπεριφορά του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη σύλληψη 104 αξιωματικών ε.α. του Πολ. Ναυτικού και τη φυλάκισή τους, επειδή τον κατήγγειλαν ότι οδηγεί την Τουρκία στην απομόνωση και την διαμαρτυρία 126 συνταξιούχων διπλωματών κατηγορώντας τον ότι ισλαμοποιεί την Τουρκία, διαμορφώνεται στην Άγκυρα ένα σκηνικό περιβάλλον, στο πλαίσιο του οποίου οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Οι Κεμαλιστές αμφισβητούν τον πατριωτισμό του και οι Γκιουλενιστές παρά τις διώξεις συσπειρώνονται ν’ αντεπιτεθούν.

Η δήλωση Ντράγκι που τον αποκάλεσε “δικτάτορα”, επέτεινε την διχαστική τάση στην Ευρώπη. Στο ένα σκέλος πρωτοστατεί η Γερμανία που επιθυμεί συνεργασία με την Τουρκία, κυρίως για οικονομικούς λόγους και στο άλλο η Γαλλία και Ιταλία, να σκέπτεται ν’ αποσύρει τις επενδύσεις της απ’ την Τουρκία, την παρουσία της οποίας στη Λιβύη αποστρέφεται μετά βδελυγμίας.

Η Ρωσία δεν συμφωνεί με την αλλαγή του καθεστώτος των “Στενών” και δεν παίρνει ακόμα θέση, μέχρι να δει τι θα κάνει με την υπόσχεση που έδωσε στους Ουκρανούς ότι θα τους βοηθήσει με οπλικά συστήματα και μισθοφορικό στρατό. Επίσης δεν έχει σχολιάσει ως τώρα τη δήλωση της Άγκυρας ότι «δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας». Στο μεταξύ πολεμικά πλοία των ΗΠΑ διέβησαν το Βόσπορο και πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα με ό,τι τούτο συνεπάγεται.

Εν μέσω τέτοιων εξελίξεων διαμορφώνεται η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Ο τελευταίος διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα ότι «δεν πρόκειται να διασαλευθεί η κατάσταση με ενέργειες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση». Παρόμοιες δηλώσεις γίνονταν στο παρελθόν παραμονές συναντήσεων, αλλά δεν επιβεβαιώνονταν. Ο κ. Δένδιας δεν περιμένει πολλά πράγματα στην Άγκυρα. Οι προσδοκίες του είναι συγκρατημένες. Έχει δηλώσει ότι «εάν η Τουρκία κρατήσει καλή συμπεριφορά θα πάω… αν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες… δεν έχω αισιοδοξία, αλλά να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε…». Πώς, όμως, να αισιοδοξεί ο Έλληνας υπουργός, όταν ο Τούρκος υπ. Άμυνας Ακάρ πριν τη συνάντηση της 14ης Μαρτίου εμφανίζεται επιθετικός; Συμβουλεύει τους Έλληνες «να μην βασίζονται σε άλλους και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους και τα κιλά τους»!!

Την ελληνική αντιπροσωπεία ενισχύουν τρία γεγονότα, πάνω στα οποία στηρίζει τις προβλέψεις της, μήπως λυθούν οι διαφορές βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Είναι δε η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο και η συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη. Τα πάραπάνω ισχυροποιούνται απ’ το ότι η εικόνα της Τουρκίας έχει διαδοθεί με τον επιβαρυντικό χαρακτηρισμό του “ταραξία” της Μεσογείου, με αποτέλεσμα ο Μπάιντεν να μην έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακοινώνει ότι επίκειται η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία βάλτε και την πανδημία, για την οποία πολύ λίγα λένε, είναι δύσκολη για τον Ερντογάν. Ο Τσαβούσογλου δεν έχει περιθώρια ελιγμών όταν μάλιστα είναι επιφορτισμένος να εξισορροπήσει τις αντιδράσεις του Δυτικού κόσμου, που είναι ταυτισμένος απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και ο οποίος εντείνεται εξαιτίας της “Χουντοποίησης” των δημοκρατικών θεσμών…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα