Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σαμαριά

Σχετικά με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Απόστολου Βουλγαράκη ,για την εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κάθε είδους οχημάτων καθώς και εισόδου και παραμονής εκδρομέων στον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων για τις ημέρες που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας 4,5 ,και σε συνέχεια σχετικού αιτήματος διασαφήνισης του Δήμου Σφακίων , η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, επισημαίνει ότι :«αναφορικά με το θέμα, με τη σχετική (2) απόφαση του αντιπερίφερειάρχη Χανιών απαγορεύτηκε προληπτικά η κυκλοφορία κάθε είδους οχημάτων καθώς και εισόδου και παραμονής εκδρομέων σε τρία φαράγγια του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων (ΕΔΛΟ), μεταξύ των οποίων και το φαράγγι της Σαμαριάς, για τις ημέρες εκείνες που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπει κατηγορία κινδύνου 4 ή 5.
Με το σχετικό (1) έγγραφό σας εκφράζετε προβληματισμούς, ειδικά για τις σοβαρές επιπτώσεις των απαγορευτικών μέτρων στη λειτουργία του φαραγγιού της Σαμαριάς και ζητάτε σχετικές διασαφηνίσεις, αναφορικά με τις οποίες σας ενημερώνουμε για τα εξής:
Το μέτρο των προληπτικών απαγορεύσεων της σχετικής απόφασης αποτελεί αρμοδιότητα του αντιπεριφερειάρχη, βάσει των σχετικών υφιστάμενων εξουσιοδοτήσεων και σύμφωνα με τη με αρ. 3752/25-05-2018 (ΑΔΑ: ΩΞΧΦ465ΧΘ7-ΣΚΗ) εγκύκλιο της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ειδικότερα, στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπου υφίστανται αντιπυρικός σχεδιασμός και υποδομές προστασίας των επισκεπτών, η διαχείριση των οποίων υλοποιείται με ασφάλεια και σοβαρότητα εδώ και πολλά χρόνια από τη Δ/νση Δασών Χανιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λαμβάνονται αυξημένα μέτρα επιφυλακής του αρμόδιου προσωπικού πυροπροστασίας, τόσο της Δ/νσης Δασών όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όταν υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.
Η αποτελεσματική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στον ΕΔΛΟ πρέπει να αφορά σι ο σύνολό της έκτασης του δρυμού καθώς, πέρα των τριών φαραγγιών που αναφέρει ή σχετική απόφαση, υφίστανται και άλλες κρίσιμες και ευαίσθητες εκτάσεις που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για το σύνολό της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, πρωτεύουσα και ουσιαστική συνθήκη για το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης αποτελεί η ικανότητα του μηχανισμού που θα το εφαρμόσει στο πεδίο ώστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να επιτευχθεί στο μέγιστο η πολιτική προστασία χωρίς να διαταραχτεί η ασφαλής λειτουργία της Σαμαριάς.
Με βάση τα ανωτέρω και στο πλαίσιο της συμμετοχής σας στο Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Χανιών, παρακαλούμε για την αγαστή συνεργασία του Δήμου σας με τη Δ/νση Δασών Χανιών και την Περιφερειακή ενότητα Χανιών τόσο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όσο και για την απρόσκοπτη λειτουργία του φαραγγιού της Σαμαριάς


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα