Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Διαβεβαιώσεις και διαμαρτυρίες

Διαβεβαιώσεις αλλά και διαμαρτυρίες χθες βράδυ στα Χανιά για το θέμα της εκχώρησης μνημείων στο Υπερταμείο.
2 mikriΛίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ανέφερε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής ή εκχώρησης.
Την ίδια ώρα, έξω από την αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί πολίτες των Χανίων κρατώντας πανό ενάντια στην εκχώρηση των μνημείων, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας.
Η κα Βλαζάκη σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που επέλεξε να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα από τα Χανιά και είπε χαρακτηριστικά: «Τα Αρχαιολογικά Μουσεία, τα Νεώρια, τα Τείχη, τα Φρούρια και η ίδια η ανασκαφή που διευθύνω ακόμη, είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής και ούτε πωλούνται ούτε μπορεί να εκχωρούνται στο όνομα καμίας πίεσης ή υποχρέωσης. Είμαι βέβαιη πως οι Χανιώτες πάντα θα αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις αν προκύψουν ποτέ απόπειρες εκχώρησης. Το ίδιο θα κάνω και εγώ».
Η ίδια διαβεβαιωσε πως «το παρελθόν μας δεν πωλείται, δεν εξαγοράζεται και δεν ανταλλάζεται στο όνομα οποιασδήποτε πίεσης, ανάγκης ή υποχρέωσης».
Ακόμα η κα Βλαζάκη υποστήριξε ότι για τον συγκεκριμένο κατάλογο ακινήτων «δεν είχα καμία ανάμιξη ή έστω ενημέρωση κατά το παρελθόν» και εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν διαπιστωτικές πράξεις της ταυτοποίησης των εξαιρέσεων, ενώ στο Υπουργείο Πολιτισμού  έχουν ήδη ξεκινήσει  ενέργειες για επιστροφή των μεταβιβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή ΕΤΑΔ και που αφορούν σε παλαιότερες κυβερνήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, ανέφερε ότι τα μνημεία προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο και το σύνταγμα.
Την ικανοποίησή του για τις αναφορές της κας Βλαζάκη εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.
Σημειώνεται ότι ρεπορτάζ για τα εγκαίνια της έκθεσης θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Δευτέρας των “Χανιώτικων νέων”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες