Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διατροφή και άλλες… συνήθειες

Το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων στην Ελληνική κοινωνία ολοένα και αυξάνεται. Κατά κανόνα αυτό οφείλεται στις κακές συνήθειες παθολόγος που απέκτησε ο “σύγχρονος” άνθρωπος με το να βάλλει στη ζωή του τη προχειρότητα της διατροφής, τη βιασύνη και την εύκολη διακίνησή του.
Αυτός ο τρόπος, όμως, που έχει καθιερωθεί κι έχει ριζώσει στις συνήθειές μας από χρόνια, πρέπει να διαφοροποιηθεί και να επανέλθουμε κατά το δυνατόν σε πιο “αναχρονιστικό” τρόπο διαβίωσης, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ποιότητα της ζωής μας και το προσδόκιμο επιβίωσης. Προ πάντων να νοιαστούμε για τα παιδιά. Που τα μάθαμε όλες τις κακές μας συνήθειές και δείχνουμε να μην αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες ή αδιαφορούμε γι’ αυτές.
Ομολογουμένως είναι μια δύσκολη υπόθεση γιατί είναι μια “παράπλευρη” συνέπεια της προόδου. Όμως μια σωστή Πολιτεία υποχρεούται να φροντίσει, να προσθέσει στη Παιδεία μαθήματα Αγωγής και Υγείας σε μια προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας, τουλάχιστον σε θέματα Διατροφής, (με μια νέα άποψη) απομακρύνοντας τη προτίμηση των παιδιών από επεξεργασμένες τροφές που διαφημίζονται στη τηλεόραση. Και είναι τώρα η ευκαιρία που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει σοβαρά μια διατροφική εκπαιδευτική φόρμουλα και να καθιερωθεί από το δημοτικό σχολείο όπου διαμορφώνονται ο χαρακτήρας και οι συνήθειες του κάθε ατόμου.
Να καθιερωθεί μάθημα Διατροφής και Υγείας στο Δημοτικό Σχολείο, από την επόμενη σχολική χρονιά.
Ειδικότερα ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή και επιμονή, λόγω της ιδιάζουσας μορφής της – και της δυσκολίας ξεριζώματος – λόγω και της αντίληψης ότι “δεν τρέχει και τίποτα” είναι η εξαρτημένη συνήθεια των νέων στη μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών και τύπου cola που συνοδεύει κάθε φαγητό ή “κολατσιό”. Το αναψυκτικό έχει το ιδίωμα να μην επιφέρει κορεσμό παρά τη μεγάλη ποσότητα θερμίδων που περιέχει αλλά αντίθετα ανοίγει την όρεξη. Έτσι, πίνοντας ένα τέτοιο αναψυκτικό, που ισοδυναμεί θερμιδικά, σχεδόν,με ένα πλήρες γεύμα, το συνοδεύουμε και μ’ ένα πολυόροφο κατασκεύασμα πλήρες λιπαρών και τοξικών ουσιών που ισοδυναμεί μ’ ένα δεύτερο γεύμα και σε συνδυασμό με την ακινησία, έχομε το αποτέλεσμα της παχυσαρκίας και δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να το καταλάβουμε.
Όμως το χειρότερο δεν είναι το πρόσθετο βάρος που αποκτά ένας με μια τέτοια διατροφή αλλά οι τοξικές ουσίες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα.
Στη περίπτωση αυτή αναγκάζεται ο οργανισμός μας να προσπαθήσει να δεσμεύσει και να εξουδετερώσει τις τοξίνες που σχηματίζονται με τον μεταβολισμό των ουσιών αυτών, με νερό και όποιο άλλο μηχανισμό διαθέτει και έτσι δημιουργείται ένα οίδημα ανά σάρκα, όπως λέγεται επιστημονικά ή κυτταρίτιδα όπως λέμε απλά. Μ’ απλά λόγια τα περισσότερα ευτραφή παιδιά είναι “πρησμένα” χωρίς ανάλογη μυϊκή μάζα στο σώμα τους, με την αναπόφευκτη νωθρότητα, κάτι που είναι τελείως διαφορετικό από το υπέρβαρο άτομο με ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα. Και υπάρχει η υπόνοια ότι τα νοσήματα ανοσοποιητικού τύπου και ο καρκίνος σχετίζονται με μια ακατάλληλη διατροφή.
Είναι, λοιπόν, τελείως απαραίτητο η Πολιτεία να δώσει την ανάλογη προσοχή και σημασία στα προϊόντα που υπάρχουν και πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων, από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο. Να γίνεται αυστηρός υγειονομικός έλεγχος σ’ όλα τα βρώσιμα προϊόντα για τη ποιότητα και τη καταλληλότητά τους.
Παράλληλα πρέπει να καταπολεμηθεί και η ροπή προς τη γενική υπερκατανάλωση, την άλλη παρεκτροπή στις συνήθειες του σημερινού ανθρώπου.
Αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις … οδηγίες και στους μεγαλύτερους θα έλεγα μια λέξη:
Ας ηρεμήσουμε! Ας απαλλαγούμε από την υπερένταση των απανωτών καφέδων, που μας επηρεάζει και στον ύπνο.
Ας φροντίσουμε το προηγούμενο βράδυ να κοιμηθούμε νωρίτερα, να ξυπνάμε χαλαρά, να παίρνουμε ένα καλό πρωινό κι όχι να τρέχουμε αλαφιασμένοι στο δρόμο μ’ ένα καφέ στο χέρι. Τα γεύματα απλά με φυσικά και αγνά υλικά και όχι τα έτοιμα τα βουτηγμένα στα συντηρητικά. Να περπατάμε. Όχι στο περίπτερο με τ’ αμάξι και μετά στον κυλιόμενο τάπητα γιατί έτσι συνηθίζεται.
Να βάλομε στη διατροφή μας το θεόσταλτο ελαιόλαδο που και φθηνό είναι και εύκολα προσβάσιμο. Ένας άλλος μύθος που ενοχοποιεί το αυγό και θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερίνης, αλλά είναι άλλες οι αιτίες αυτής της αύξησης και το αυγό παραμένει μια πολύ ωφέλιμη τροφή πλούσια σε βιταμίνη β12 (κρόκος), σε μια εποχή που ο περισσότερος πληθυσμός έχει χαμηλή αυτή και τη βιτ D.
Εν κατακλείδι όχι στη βιασύνη που είναι η γενέτειρα του άγχους που ξεχαρβαλώνει το νευρικό σύστημα. Κι μ’ ένα ξεχαρβαλωμένο νευρικό σύστημα αδυνατίζει το ανοσοποιητικό και είναι το αίτιο που “αναβλύζουν” όλες οι αρρώστιες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα