Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Διάσπαρτοι σκουπιδότοποι

Μια πόλη που θέλει να λέγεται σύγχρονη, να προσκαλεί τον επισκέπτη και να προκαλεί τις αισθήσεις του, θα πρέπει να κατέχει τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία την αναδεικνύουν και την κάνουν ξεχωριστή!
Ωστόσο κάθε Δημοτική Αρχή  θα πρέπει να συμβάλλει και να εξασφαλίζει τις εξής βασικές, ποιοτικές προϋποθέσεις:
1. Ασφάλεια,  2. Προσβασιμότητα, 3.  Δωρεάν και άνετους  χώρους στάθμευσης 4. Καθαριότητα 5.  Ανοιχτοί δρόμοι  χωρίς διπλοπαρκαρισμένα οχήματα δεξιά και αριστερά 6. Πεζόδρομοι και πεζοδρόμια  7. Πολιτική φροντίδας των αδέσποτων ζώων, 8. Εφαρμογή κανόνων λειτουργίας της αγοράς, 9. Αισθητική κ. ά.
Πιστεύω πως στην πόλη ελάχιστα από τα παραπάνω  ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών της! Απέχει παρασάγγας  από μια πόλη η οποία σέβεται τους πολίτες της και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες μιας  φιλόξενης πόλης! Θα μου πείτε φταίει και η νοοτροπία του Νεοέλληνα που παρκάρει το αυτοκίνητο όπου γουστάρει, που πετάει  τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα στο δρόμο, που καπνίζει αρειμανίως  παντού, που δεν σέβεται τον πεζό, τον άνθρωπο με κινητικές δυσκολίες, τον ποδηλάτη!
Ωστόσο η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να λειτουργούν μόνο ως εισπρακτικοί μηχανισμοί και οι Αντιδήμαρχοι δεν θα πρέπει  να κάθονται στα γραφεία και να κάνουν διάφορα ρουσφέτια, κατά το δοκούν!  Μια πληγή της πόλης που «αιμορραγεί»  πολλά χρόνια τώρα είναι οι  εγκαταλελειμμένοι χώροι  που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου, αλλά και στο κέντρο της πόλης!
Το ερώτημα που πλανάται πάνω και γύρω μας είναι όταν ο ιδιοκτήτης για τους  χ, ψ λόγους εγκαταλείπει το σπίτι του, το οικόπεδό του ή ένα κτίσμα του, προβάλλοντας  λόγους μη συντήρησής του,  ή έχει αποβιώσει χωρίς κληρονόμους, ή οι υποψήφιοι κληρονόμοι αποποιούνται την κληρονομιά, λόγω εφορίας και ΕΝΦΙΑ, τότε η Δημοτική Αρχή τι κάνει; Το αφήνει στο έλεος του Θεού, “βορά” των τρωκτικών, των σκουπιδιών  και του χρόνου;
Κύριε Δήμαρχε, εφόσον το επιθυμείτε, σας προτρέπουμε μια μέρα να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης μας, όχι στους κεντρικούς, αλλά στα στενά και τους περιφερειακούς οικισμούς του Δήμου  για να διαπιστώσετε «ιδίοις όμμασιν», την τραγικότητα της πραγματικότητας: Παλιά εγκαταλειμμένα  στο χρόνο κτίρια σε κεντρικούς δρόμους είναι καταφύγια αρουραίων και άλλων τρωκτικών μέσα σε μπάζα και σκουπίδια! Πολλά δε απ’ αυτά  είναι και ετοιμόρροπα, άρα και επικίνδυνα για τους ανυποψίαστους περαστικούς!  Σκοτεινές στοές που στοίχειωσαν στο χρόνο, εστίες μόλυνσης που βροντοφωνάζουν, σκουπιδότοποι δίπλα σε  καταστήματα, εικόνες απείρου κάλλους και αισθητικής, δημιουργήματα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, σκουπιδότοποι ένθεν και ένθεν της εθνικής οδού, στην εμβέλεια του Δήμου!  Ας μην μιλήσουμε ξανά για το περιβόητο και κατ’ ευφημισμό Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας  στο κέντρο της πόλης,  που στοίχειωσε,  για το στρατόπεδο του Μαρκόπουλου 55 στρεμμάτων, που έπαψε να διεκδικείται από τους φορείς και το Δήμο, για τα Νεώρια – φαντάσματα, για τη δίχρονη σκαλωσιά του ρολογιού που βάλτωσε (φωτ.), για την οδό Λεκανίδη στον Αϊ Γιάννη -για παράδειγμα, όπως και άλλοι δρόμοι- που δεν έχει συντηρηθεί από τα χρόνια της χούντας κλπ  κλπ!
Πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν είναι άλλοθι τα μνημόνια και η υποχρηματοδότηση! Δικαιολογία  είναι η μιζέρια της πολιτικής βούλησης της πολιτείας και κάθε Δημοτικής Αρχής, αφού δεν υπάρχει κανένα όραμα για αυτή την ιστορική πόλη, η οποία, παρεμπιπτόντως,  είναι, σήμερα, εκτός των άλλων, από τους  πρώτους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα