Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαπραγμάτευση

Είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη λέξη των τελευταίων ετών που χρησιμοποιείται από όλα τα κόμματα, αλλά με διαφορετική ερμηνεία.
Σκληρή διαπραγμάτευση δηλώνει η κυβέρνηση πως κάνει με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί πως δεν διαπραγματεύεται, αλλά απλώς υπακούει στις εντολές τους, με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να δοκιμάζεται από μία πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Στις κατηγορίες αυτές η κυβέρνηση απαντά πως δίνει σκληρή μάχη, γιατί ως βασική αρχή θεωρεί την παραμονή μας στο ευρώ αλλά και στην Ε.Ε., δηλώνοντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή “PLAN B”.
Εδώ έχουμε την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η κυβέρνηση απλώς εκτελεί εντολές και μόνο αυτός μπορεί να διαπραγματευτεί “σκληρά” τους δανειστές, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ, αφού θεωρούν καταστροφική για τη χώρα μας μία τέτοια εκδοχή.
Είναι στο μόνο που συμφωνούν με την κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουν τους δανειστές να (υποκύψουν) στις προτάσεις τους όταν είναι δεδομένο πως η διαπραγμάτευση θέλει πολύ λεπτούς χειρισμούς, αφού δυστυχώς βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση.
Ποια είναι τα επιχειρήματά τους; Τι θα κάνουν σε περίπτωση που οι εταίροι δε συμφωνήσουν ;
Πέρα από τις όποιες καταγγελίες προς την κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τις δικές του θέσεις τις οποίες δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε πληροφορηθεί.
Ισχύει αυτό που εξήγησε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ότι «το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο: Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις που εκφράζουν άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για μονομερή διαγραφή του χρέους χωρίς όμως να μας εξηγούν τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.
Τέλος εάν εξακολουθούν να έχουν σαν παράδειγμα την Αργεντινή, αφού ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα στη Βουλή είπε μεταξύ άλλων:
«Διότι κύριε υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους».
Αυτός ο τόπος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και οφείλουν όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι των πολιτών.
Θα είναι ιστορικό έγκλημα εάν για μια ακόμα φορά καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, αυτό ας γίνει κατανοητό και ας σταθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους συμπολίτες μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα