Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Διάλογος με επιφυλακτικότητα

Μετά τη μεγαλύτερη ελληνοτουρκική κρίση, κράτησε 5 χρόνια, η τουρκική πλευρά έκανε την πρόσκληση για την επανέναρξη των ΜΟΕ την 25η Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον 21ο γύρο, ο οποίος γίνεται για διερευνητικό σκοπό, πράγμα που αποδέχθηκε η Αθήνα. Με την αποδοχή ενεργοποιείται και ο δίαυλος επικοινωνίας των συμβούλων για μεν τον λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης εκ της κ. Ελένης Σουρανή, για δε την τουρκική Προεδρία απ’ τον Ιμπραχήμ Καλίν. Ο Τσαβούσογλου, προσπαθώντας να δείξει καλή συμπεριφορά στην Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών “χωρίς προϋποθέσεις”. Υπ’ όψιν ότι τα ΜΜΕ είχαν διακοπεί το 2016 μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Για την επίσπευση ενδεχομένως να έχει παίξει μεσολαβητικό ρόλο ο Αλβανός Έντυ Ράμα, που μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα δήλωσε, ότι είναι έτοιμος να δεχθεί στα Τίρανα τον κ. Δένδια.
Η ελληνική διπλωματία, πάντως, ξεκαθάρισε τη θέση της, ότι το θέμα, που τίθεται προς διερεύνηση, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνον. Εκ τούτου καθίσταται πρόδηλον, ότι εάν από τουρκικής πλευράς επιχειρηθεί να συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως αυτά που λέγεται, η αποστρατιωτικοποίηση νήσων του Αιγαίου και ο έλεγχος του εναέριου χώρου, οι επαφές θα καταλήξουν σε αδιέξοδο.
Εν τοιαύτη περιπτώσει η επιδίωξη της Αθήνας θα επικεντρωθεί στο να υπογραφεί συνυποσχετικό για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η αντιπροσωπεία μας είναι έτοιμη να παραβρεθεί στις διερευνητικές επαφές με επικεφαλής τον διπλωμάτη πρέσβη κ. Παύλο Αποστολίδη, τον μοναδικό, όπως υποστηρίζεται, από κάθε πλευρά, ο οποίος από το 2010 γνωρίζει τα θέματα και είναι ικανός, να κρατήσει τη συζήτηση σε υψηλό επίπεδο, ομαλά, χωρίς εξάρσεις και δίχως διαρροές. Στην τουρκική αντιπροσωπεία έχει τοποθετηθεί ο γεν. διευθυντής του Υπ. Εξωτερικών Ερτσιγές, ο συντάξας τους περιβόητους χάρτες “της γαλάζιας πατρίδας” και ο εισηγητής της αποστρατιωτικοποίησης νήσων του Αιγαίου.
Τα μέχρι τώρα διατρέξαντα έχουν αποδείξει, ότι οι οποιεσδήποτε κινήσεις του Ερντογάν είναι ανοίγματα προς την Ε.Ε. και πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και προσοχή. Δεν αμφιβάλλουν πολλοί, ότι η πρόταση είναι προσχηματική, αφού πριν αρχίσουν οι διερευνητικές, κατηγορούν την Ελλάδα, ότι αυτή δεν θέλει διάλογο. Το ερώτημα τίθεται αν και πόσο θα κρατήσει ο διάλογος γιατί ο κίνδυνος να μείνουν μετέωρα πάλι τα πράγματα, προέρχεται από την αδιαλλαξία της Άγκυρας. Είναι αδόκιμο ο ένας εκ των συνομιλητών, να αποφασίζει από μόνος του, τι θέματα θα συζητηθούν. Τούτο προδικάζει την υπονόμευση των συνομιλιών και την άποψή του να την επιβάλλει στους άλλους.
Η ελληνική αντιπροσωπία δεν πρόκειται να τους μοιάσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες