Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Διαδηλώσεις κατά των απολύσεων

Κατά των απολύσεων και της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας διαδήλωσαν χθες εργαζόμενοι και σωματεία στα Χανιά.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλων φορέων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Λίγο νωρίτερα το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και προσκείμενα σε αυτό σωματεία προχώρησαν σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία 1866.
Η ΑΔΕΔΥ
«Ο αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους συνεχίζεται για δεύτερη απεργιακή εβδομάδα και συμμετοχή στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Επίσης στη διοργάνωση του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 6.30 το απόγευμα. Είναι δεδομένο ότι ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο καθένας από τους Ελληνες πολίτες πρέπει να αναλάβει το βάρος της ατομικής του ευθύνης. Οι ώρες και οι στιγμές είναι κρίσιμες για όλους. Η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι κοινή και μαζική σε όλους τους τομείς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στη συγκεκριμένη απεργία, όπως είχε προαναγγελθεί, για εμάς προκαλεί τεράστια ερωτηματικά», επεσήμανε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Νεκτάριος Πετράκης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Ν. Χανίων κα Αθηνά Γιαννουλάκη επεσήμανε: «Οι τρέχουσες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκουν τους Δήμους όλης της χώρας χωρίς την υπηρεσία των σχολικών φυλάκων, χωρίς την υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας. Σήμερα ο αρμόδιος υπουργός βάζει τελικές υπογραφές με την τρόικα για να απολύσουν μέχρι το τέλος του 2013 12.500 δημοσίους υπαλλήλους. Μέσα σε αυτούς τους υπαλλήλους βρίσκονται πάρα πολύ συνάδελφοι από Δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στους Δήμους έχουν σκοπό να καταργήσουν την Υπηρεσία Καθαριότητας, να συμπυκνώσουν ολόκληρες υπηρεσίες κοινωνικών δομών και να καταργήσουν Νομικά Πρόσωπα. Είναι η ύστατη στιγμή και για τους συναδέλφους στους Δήμους, αλλά και για όλους τους εργαζομένους να καταλάβουν ότι μία λύση υπάρχει: Διεκδίκηση, μαζική συμμετοχή, να ενωθούν όλα τα σωματεία, όλες οι συλλογικότητες, όλες οι ομοσπονδίες και να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας με μαζικό, ενωτικό αγώνα. Εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια και στην εργασία».
ΤΟ ΠΑΜΕ
«Δείχνουμε τις δυνάμεις μας και χαιρετίζουμε τους συναδέλφους από όλο το Δημόσιο που έδωσαν τη μάχη της απεργίας συμμετέχοντας σε αυτή. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού λαϊκού κινήματος η κλιμάκωση της πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται και ισοπεδώνει κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει από το βάρβαρο σύστημά τους. Η εκπαίδευση, η υγεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δομές του Δημοσίου με τις αναδιαρθρώσεις πρόκειται να τσακιστούν συθέμελα. Απέναντι σε αυτό χρειάζεται ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων, όλου του λαϊκού κινήματος, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και νεολαία πρέπει να δώσουν το “παρών” στους αγώνες που πραγματικά έχουμε ανάγκη με γνώμονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών», ανέφερε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Ν. Χανίων κα Μαρία Γιαννάκη και πρόσθεσε: «Ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο και να δείξει ότι έχει τη δύναμη, ότι μπορεί να ανατρέψει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».
Για τη δολοφονία του 34χρονου στην Αθήνα, αλλά και τις επιθέσεις ακροδεξιών κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η κα Γιαννάκη επεσήμανε πως «καταδικάζουμε κάθε τραμπούκικη ενέργεια. Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα πια ο ρόλος της “Χ.Α.” ως μακρύ χέρι του σάπιου συστήματος σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, που χτυπά όποιον αγωνίζεται και όποιον σηκώνει κεφάλι. Να τους απομονώσουμε ώστε να μην βρίσκουν χώρο να πατάνε».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ν. Χανίων κ. Γιάννης Κατσαρός ανέφερε: «Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στις απολύσεις διότι τα προβλήματα της αγροτικής τάξης ειναι τεράστια. Δεν φτάνουν όσα βιώνουμε, αλλά τώρα έρχονται να φορολογήσουν ακόμη και τα χωράφια.
Πραγματικά αναρωτιόμαστε ποιο εισόδημα θα φορολογήσουν: Τις ελιές με δύο ευρώ μόλις το κιλό το λάδι, τα πορτοκάλια που είναι απούλητα, τα σταφύλια που ξεπάτωσαν τα αμπέλια, το γάλα με 80 – 90 λεπτά ή να πούμε για τις ανύπαρκτες δακοκτονίες; Τι ακριβώς θα βρουν να φορολογήσουν; Τίποτα δεν άφησαν όρθιο. Πρέπει οι αγρότες να ξεσηκωθούν για να δούμε τι θα απογίνουμε…».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα