Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαδικτυακή ημερίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Διαδικτυακή Ημερίδα (Webinar) με θέμα: “Μελετώντας τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Προβληματισμοί για την κοινωνική κρίση και την πανδημία του Covid-19”, διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με έμφαση τη συμβολή της διδασκαλίας της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού.
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της, αλλά και σε παγκόσμιο θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Σύνοδος προώθησε την ενότητα και την κοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αντιμετώπισε χρονίζοντα ποιμαντικά ζητήματα και απάντησε σε προκλήσεις, οι οποίες αφορούν ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο. Οι Αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Μήνυμα, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α’, ο οποίος συνεχάρη την ΟΑΚ και τον Γενικό Διευθυντή αυτής, Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά, για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της Ημερίδας και ευχήθηκε καλή διεξαγωγή των εργασιών της.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της Ημερίδας, αφού μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, “άνοιξε” τη συζήτηση, προσφωνώντας τον Δρα Γρηγόριο Λαρεντζάκη, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ως τόπο διαλόγου με μεγάλη προσφορά, καθώς το Ίδρυμα της καταλλαγής έδωσε φωνή σε όσους δεν είχαν, ενώ η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ποιμαντικά προβλήματα στις ημέρες μας, φανερώνοντας την ανάγκη άσκησης της Ποιμαντικής, ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Στη συνέχεια, o π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου – Θεολόγος,τόνισε πως ο Covid-19 εξέφρασε την καλύτερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, αλλά εξέθεσε και τη χειρότερη πλευρά της ανθρώπινης αδιαφορίας, καθιστώντας την κρίση της πανδημίας σε κρίση της αδικίας, όπως συμβαίνει στη σημερινή Αμερική. Κατά τον π. Χρυσαυγή, στις ημέρες μας, κυριαρχεί η απουσία ορθόδοξης κοινωνικής προσέγγισης και ήθους και αντιθέτως υπάρχουν μία ευσεβιστική ρητορική και μία λειτουργική τυπικότητα που φανερώνουν την αγνόηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς την κοινωνική διδασκαλία της.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δρ Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέφερε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνδέθηκε με τις ωδίνες της Ιστορίας, αλλά και τις οδύνες του ανθρώπου, εκφράζοντας μία θεολογία σαρκούμενη μέσα στον χρόνο και τον χώρο. Ο κ. Τσομπανίδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη καλής συνεργασίας και συμπόρευσης, καθώς η ύπαρξη είναι συνύπαρξη, άρα η προσβολή οποιουδήποτε ανθρώπου αποτελεί προσβολή ολόκληρης της ανθρωπότητος και κατ’ επέκταση στρέφεται κατά του Θεού, αφού ο άνθρωπος πλάστηκε κατ’ εικόνα Εκείνου. Για τον λόγο αυτό και η Σύνοδος της Κρήτης καταδίκασε τις φονταμενταλιστικές τάσεις «ως έκφραση νοσηράς θρησκευτικότητος», καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο τον «ιό του φονταμενταλισμού».
Αμέσως μετά, ο κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Ε.Ε. Θεολόγων στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των Ομιλιών, παρουσίασε εκτενώς τις «Αναφορές για την Παιδεία και τους νέους στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή της Συνόδου στο Μάθημα των Θρησκευτικών και τη μαρτυρία που εκείνο καλείται να δώσει στον σύγχρονο κόσμο.
Παρεμβάσεις στην παραπάνω συνάντηση έκαναν ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Κοσμήτωρ της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Μονάχου και Καθηγητές από τον ευρύτερο εκκλησιαστικό, πανεπιστημιακό και μη χώρο.
Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση, καθώς οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν την Ημερίδα είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους στους Ομιλητές, οι οποίοι και απάντησαν με πλούσια θεολογική επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα