Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Δέσμευση για αντιμετώπιση γραφειοκρατίας στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων

Δέσμευση στον βουλευτή Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου για νομοθετικές ρυθμίσεις αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων δόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή προς το Υπουργείο Υποδομών, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων αποκατάστασης σεισμόπληκτων κτιρίων.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση για την παρέμβαση του βουλευτή:
«Ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι ναι μεν έχουν πιστωθεί οι προκαταβολές της στεγαστικής συνδρομής στους πληγέντες δικαιούχους, οι οποίες όμως παραμένουν ανενεργές, αφού από τις 1400 αιτήσεις, έχουν λάβει έγκριση μόλις πέντε φάκελοι. Στη συνέχεια, ο Βουλευτής επισήμανε ότι οι διαδικασίες για την διαχείριση των σεισμόπληκτων κτιρίων αποδείχτηκαν αργόσυρτες και «υπέρ το δέον» γραφειοκρατικές με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν προχωρήσει πολύ λίγες αδειοδοτήσεις και αποκαταστάσεις, παρά τις σημαντικές προσπάθειες της ΤΑΕΦΚ.
Η πρώτη αιτία αφορά τον μικρό αριθμό μηχανικών που έχει προσληφθεί και η αδυναμία χρησιμοποίησης Μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών που θα ήθελαν να ενταχθούν στη διαδικασία ελέγχων.
Η δεύτερη αιτία είναι, το γεγονός ότι απαιτείται η ίδια γραφειοκρατική διαδικασία, των βαρέων επισκευών και για τις μικρές ζημιές πράσινων ή και κίτρινων κτιρίων ενώ επιπλέον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με επισκευές κίτρινων κτιρίων που έγιναν χωρίς υποβολή φακέλου στην ΤΑΕΦΚ και κρατική συνδρομή, με την μελέτη και επίβλεψη ιδιώτη μηχανικού.
Ο κ.Κεγκέρογλου, δεδομένων των πραγματικών περιστατικών, ζήτησε από τον Υφυπουργό Υποδομών κ.Καραγιάννη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου:
α) Να απλοποιηθεί η διαδικασία επισκευής πράσινων κτιρίων ή και κίτρινων με ελαφριές ζημιές και κόστους έως 10.000€, γεγονός που θα αποκλιμακώσει και το κόστος επισκευής
β) Να δημιουργηθεί Ειδικό Μητρώο με ένταξη ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι να χρησιμοποιηθούν τόσο για ελέγχους φακέλων όσο και για επιτόπιες αυτοψίες με αμοιβή ανά τεμάχιο
γ)Όσοι επισκεύασαν κίτρινα σπίτια και κυρίως κίτρινα καταστήματα χωρίς υποβολή φακέλου στην ΤΑΕΦΚ αλλά με μελέτη και επίβλεψη ιδιώτη Μηχανικού, να μπορούν να ζητήσουν τον επαναχαρακτηρισμό του κτιρίου τους σε πράσινο με τον έλεγχο από επιτροπή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπήρξε και ανάλογη νομοθετική ρύθμιση κατά το παρελθόν.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, κ.Καραγιάννης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, συμφώνησε και αναγνώρισε τις καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά προβλήματα και ανακοίνωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση νομοθετικές ρυθμίσεις και νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων, που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών. Οι ρυθμίσεις αυτές όπως σημείωσε ο Υφυπουργός θα έχουν ολιστικό χαρακτήρα, δεσμευόμενος ότι θα επιλύουν τα ζητήματα που έθεσε ο κ.Κεγκέρογλου. Τέλος, πληροφόρησε τον Βουλευτή ότι έχουν σταλεί απαντητικά e-mails σε 1000 ιδιοκτήτες με τα ελλιπή δικαιολογητικά των φακέλων τους, προκειμένου να κατατεθούν άμεσα».

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση της ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα