Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Δεσμεύσεις για λιμενικά έργα του ν. Χανίων

Δεσμεύσεις των αρμοδίων Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για γρήγορη διευθέτηση και μεγαλύτερη δυνατή ένταξη- χρηματοδότηση των προς ένταξη λιμενικών έργων του ν. Χανίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το έτος 2016, έλαβε αντιπροσωπεία του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων έπειτα από συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στο Υπ. Υποδομών- Μεταφορών και στο Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρουσία των βουλευτών Χανίων Β. Βαγιωνάκη και Αντ. Μπαλωμενάκη.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΤΝΧ που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ  Κων/νος Μανωλικάκης.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπείας του Λ.Τ.Ν.Χ. με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κο Θεόδωρο Δρίτσα παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Κου Χρήστου Λαμπρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου για θέματα αρμοδιότητας τους.
Ειδικότερα συζητήθηκαν:
Α) Η αξιολόγηση των προτάσεων των έργων προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το έτος 2016,
Β) Η έγκριση τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων για την εργαστηριακή μελέτη σε φυσικό προσομοίωμα βελτίωσης των κυματικών συνθηκών στο Λιμάνι της Μαύρης Λιμνώνας Σφακίων, με επαναχάραξη του προσήνεμου μώλου του λιμένα ώστε να δέχεται μεγαλύτερα σκάφη και να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια μετά από αιτήματα της ΑΝΕΝΔΥΚ και τοπικών φορέων δεδομένου η παραπάνω έγκριση εκκρεμεί από τις αρχές του έτους 2015,
Γ) Τροποποίηση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών του έργου «Αγκυροβόλιο νήσου Γαύδου –καθαρισμός λιμενολεκάνης» – έγκριση απόρριψης του συνόλου των προϊόντων εσκαφής στην θάλασσα σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μέτρων, έργο ενταγμένο στο Π.Δ.Ε.2014 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
Δ) Για το εγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έργα για το έτος 2015 ζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των αναγκαίων αποφάσεων για την δημοπράτηση των δηλαδή οι αποφάσεις ορισμού αποφαινομένων οργάνων και έγκρισης εκτέλεσης των έργων .
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κου Γεωργίου Δέδε Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου συζητήθηκαν:
Α) Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση των νέων έργων στο Λιμάνι Σούδας των οποίων οι μελέτες (Μελέτη Τμήματος Κρουαζιέρας Λιμένα Σούδας και Μελέτη Ολοκλήρωσης Χερσαίων Εργων Πολυχρηστικού Τμήματος Λιμένα Σούδας) είχαν παρουσιάσει εμπλοκή ενώ βρίσκονται κοντά στο στάδιο ολοκλήρωσής τους. Η εμπλοκή είχε παρουσιαστεί μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία απαιτήθηκαν συμπληρωματικές αναλύσεις των προϊόντων βυθοκόρησης του λιμένα Σούδας και τροποποίηση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, με αποτέλεσμα να πρέπει να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των.
Β) Η πορεία διακήρυξης της Μελέτης Σταθμού Επιβατών Λιμένα Σούδας προϋπολογισμού 1.000.000 € η οποία έχει ενταχθεί στο Π.Δ.Ε .2015 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για το Λιμάνι Σούδας η κατασκευή του Λιμενικού Τμήματος Κρουαζιέρας, σε συνδυασμό με τα έργα ολοκλήρωσης του Πολυχρηστικού Τμήματος η μελέτη των οποίων υλοποιείται από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και η οποία βρίσκεται κοντά στο στάδιο ολοκλήρωσης, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη όλου του Νομού και της Κρήτης γενικότερα.

Στην συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη Γεώργιο και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου συζητήθηκε το θέμα χρηματοδότησης των έργων προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το έτος 2016 συνολικού προϋπολογισμού 861.000 € και συγκεκριμένα :

1. «Ανακατασκευή  οδοστρωμάτων  στη  πλατεία και  σε τμήμα της παραλιακή οδού του  Λιμένα Σούδας – Χρήση 2016» , προυπ/σμός :123.000 €
2. «Συντήρηση – Διαμόρφωση  χερσαίων χώρων Λιμενίσκου Κάτω Γαλατά Δήμου Χανίων»  προυπ/σμός :123.000 €
3.   «Συντήρηση χερσαίων χώρων Αλιευτικού  λιμένα  Σούδας – Χρήση 2016 » , προυπ/σμός :123.000 €
4. «Συντήρηση χερσαίων χώρων λιμενικών υποδομών  Αγίας Ρουμέλης Δήμου  Σφακίων»  προυπ/σμός :123.000 €
5. «Συντήρηση   υφιστάμενης αποθήκης  στο  Λιμενικό Τμήμα Γ –Γενικών και χύδην φορτίων του Λιμένα Σούδας- Χρήση 2016»,   προυπ/σμός :123.000
6. «Συντήρηση χερσαίων χώρων Λιμενίσκου Μαραθίου Δήμου Χανίων -Χρήση 2016» προυπ/σμός: 123.000 €
7. «Διαμόρφωση χερσαίων χώρων  Λιμένα Κισάμου  – Χρήση 2016»  προυπ/σμός 123.000 €»

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα