Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Δεν Εχομεν Ηλεκτρισμόν!

Επρεπε να φθάσουμε στο σημείο να χαθεί ανθρώπινη ζωή από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος για να τρέχει η κυβέρνηση και να μην φθάνει να συντονίσει τα ασυντόνιστα και να βρει λύση για 350 χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα λόγω οφειλών. Θα αποφεύγοντο οι δυσκολίες που παρουσιάζονται σήμερα, αν είχε προβλεφθεί η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος τόσων οικογενειών που τους έκοψαν το ρεύμα και που δεν έγιναν εκατοντάδες οι χιλιάδες από μια μέρα στην άλλη. Αυτό ήταν γνωστό από μήνες στη Δ.Ε.Η. και αποκλείεται να μην είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία.
Η δήλωση του πρωθυπουργού “κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα” έγινε από το περασμένο Σάββατο και από τότε ζητείται να βρεθεί ο τρόπος υλοποίησης της δέσμευσης. Πώς θα εντοπιστούν οι δικαιούχοι και ποιος θα πληρώσει. Είπαν να μεσολαβήσουν οι Δήμοι, να τους δοθούν στοιχεία απ’ τη Δ.Ε.Η., αλλά η Δ.Ε.Η. δεν ανταποκρίνεται λόγω προσωπικών δεδομένων. Ανακοίνωσαν στην αρχή ότι δεν θα πληρώσουν οι πολίτες το κόστος. Οτι θα το πληρώσουν οι Δήμοι, οι οποίοι σήκωσαν τα χέρια. Δεν έχουν χρήματα και για να τα βρουν πρέπει να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη. Ποιος δήμαρχος το κάνει εν όψει εκλογών; Στη συνέχεια σκέφθηκαν να υπάρξει νέα κατηγορία στο οικιακό τιμολόγιο που θα κατανεμηθεί στους πλουσιότερους καταναλωτές. Κατόπιν το άλλαξαν και ανέθεσαν στον κ. Μανιάτη, ο οποίος μίλησε για επιβάρυνση 50 λεπτών για κάθε καταναλωτή, που είναι κόστος ελάχιστο, προκειμένου να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Ομως δεν πρόκειται μόνο για το τέλος επανασύνδεσης των 20 ευρώ που γίνεται από ιδιωτικά συνεργεία, αλλά και για τα χρεωστούμενα. Και όχι μόνον. Το ρεύμα το ’κοψαν, διότι δεν είχαν τα νοικοκυριά να πληρώσουν. Με την επανασύνδεση θα καταναλώσουν ρεύμα για να μην παγώσουν. Αυτό ποιος θα το πληρώσει; Το κράτος; Δεν έχει εκτάκτους πόρους. Οι Δήμοι; Αδύνατον. Η Δ.Ε.Η.; Δεν δέχονται οι μέτοχοι, διότι στη σημερινή συγκυρία η επιχείρηση έχει σοβαρά προβλήματα. Τι μένει; Εκτακτο ποσό στους λογαριασμούς. Η επίρριψη στους υπόλοιπους καταναλωτές θα είναι εξωφρενικό, δεδομένου ότι έγιναν αναπροσαρμογές 10 φορές μέσα σε δύο χρόνια, πράγμα πολιτικά και κοινωνικά εκρηκτικό. Και πάλι έστι αυθαίρετα η Δ.Ε.Η. δεν μπορεί να το κάνει χωρίς νομοθετική ρύθμιση.
Η γραφειοκρατία είναι ένα άλλο θέμα ανάσχεσης της υλοποίησης της πρωθυπουργικής δέσμευσης. Οι Δήμοι, που δεν έχουν κανένα μηχανισμό να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα, ούτε και το ανάλογο προσωπικό, ζητούν από τη Δ.Ε.Η. να κάνει τις επανασυνδέσεις. Η Δ.Ε.Η. απ’ την άλλη με τη σειρά της απαιτεί από τους Δήμους να της σταλούν καταστάσεις των καταγεγραμμένων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο Δήμος καλεί τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν σ’ αυτές τις καταστάσεις. Είναι αδύνατον να μην υπάρξουν καταναλωτές, που βρίσκονται στο όριο και θα δηλώσουν πτωχοί, για να μην πληρώσουν. Δημιουργείται μια σύγχυση που δύσκολα βγάζεις άκρη.
Ο,τι και να γίνει, όποια λύση και αν βρεθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαλλαγεί απ’ την κατηγορία ότι δεν προέβλεψε και ότι προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα με προχειρότητες, κινδυνεύοντας να μην εκπληρωθεί η δέσμευσή της.
Πάντως ο κάθε νοικοκύρης το μισό ευρώ θα το δώσει εφ’ άπαξ, ανεξάρτητα αν πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν γνωρίζει πώς θα διατεθεί και υπάρχει ο φόβος να παγιωθεί. Το κράτος εδώ δείχνει ποια είναι η κοινωνική του πρόνοια. “Κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα” που λέει και ο λαός μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες