Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Δασικοί χάρτες

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στα Χανιά την Παρασκευη 19 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη διαδικασία κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί -ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ- μια τομή, στη διαδικασία εκσυχρονισμού και επιτέλους μια διαδικασία που όταν θα ολοκληρωθεί, θα ΕΠΡΕΠΕ να βαζει τέλος στην ιδιοκτησιακή αυθαιρεσία, να διαχωρίζει επιτέλους την ιδιωτική από τη δημόσια περιουσία, να εχει τη δυνατότητα και τη δυναμική να βάζει τέλος στις καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων και να μπορεί να συγκεκριμενοποιεί και θα καταμετρά τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική περιουσία.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι υπό ανάρτηση δασικοί χάρτες έχουν μόνο τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων με βάση τους δασικούς νόμους και τις μέχρι τώρα πράξεις χαρακτηρισμού και τις τελεσίδικες πράξεις. Δεν έχουν πολύγωνα ιδιοκτησίας με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να προσφεύγουν σε υπηρεσίες ιδιωτών για τον ακριβή εντοπισμό ιδιωτικών εκτάσεων που έχουν δασικό χαρακτηρισμό.

Στην πραγματικότητα το κράτος προσφεύγει άλλη μια φορά στους πολίτες, σε πολύ ασχημες οικονομικές συγκυρίες, εποχές που επιβαρύνονται λόγω της πανδημίας σε μια σειρα περιορισμούς που αφορούν δυσκολία μετακινήσεων, κίνδυνο προστίμων μετακίνησης αλλά και συνάθροισης, δυκολία της οποιαδήποτε οικονομικής επιβάρυνσης, με την πολιτεία να απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τον πολίτη, πόσο μάλλον σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για να φτιάξει ο πολίτης -στην ουσία- το αυριανό Κτηματολόγιο και στον Νομό Χανίων, Κτηματολόγιο που κατά τις πληροφορίες επίκειται σε μερικούς μήνες να ξεκινήσει και στον Νομό Χανίων, στη μεγαλύτερη έκταση του Νομού, που υπολείπεται να γίνει.
-Κύριοι της διοίκησης – κύριοι κυβερνώντες, πρώτα γίνεται το Κτηματολόγιο και μετά αναρτώνται οι δασικοί χάρτες -εκτος και αν μέσα από το λεγόμενο επιτελικό κράτος, εκσυγχρονίσετε πρώτα τον ταλαίπωρο πολίτη , για να έρθει στη συνέχεια αυτός με τη σειρά του και εκσυγχρονίσει εσάς και το κράτος!

– Επειδή αυτές τις μέρες ακούγονται πολλά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και από επίσημα χείλη πρέπει να τονισθεί ότι έεχει τεράστια πολιτική σημασία και επέχει θέση λαϊκισμού χείριστης μορφής ότι οι χαρακτηρισμένες πράσινες εκτάσεις δεν αλλοιώνουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς!
Δεν ήταν τυχαίο γεγονός ότι προηγούνται του Κτηματολογίου και σε μερικούς μήνες θα πρέπει να δηλώσουν οι πολίτες του Νομού τις ιδιοκτησίες τους στις επερχόμενες δηλώσεις του Εθνικού Κτηματολογίου.
Άραγε υπάρχει περίπτωση πρασινισμένη δασική έκταση -εστω και με τίτλο ιδιοκτησίας, να καταχωριθεί πλέον σαν ιδιωτική;
Πόσο μάλλον χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας δηλαδή με χρησικτησία και Ε9, όπως έχει συμβεί στις περιοχές των Χανίων που την περίοδο 1999-2006, συντάχθηκε Κτηματολόγιο.
Δηλαδή 2 μέτρα και 2 σταθμά!

– Σκεφθείτε πως με τον τελευταίο Νόμο –επί ΣΥΡΙΖΑ, Ν. 4467/17 ΦΕΚ 56 Α 13-4-1917, ακόμα και εκτάσεις που το έτος 1945 εμφανίζονται αγροί και σήμερα έχουν δασικά χαρακτηριστικά. για να χαρακτηριστούν ιδιωτικές εκτάσεις πρέπει να προσκομισθούν τίτλοι ιδιοκτησίας μεταγεγραμμένοι προ της 23-2-1946!

– Σκεφθείτε που εκτάσεις ΔΔ, δηλαδή έχουν χαρακτηρισθεί δασικές και το 1945 και σήμερα για να αποκτήσει ο κάθε ιδιώτης δικαιώματα πρέπει να έχει τίτλους Οθωμανικούς πριν από το έτος 1893 και μετά από πολύχρονη δικαστική διαδικασία με το Ελληνικό Δημόσιο.

– Σκεφθείτε ότι ακόμη και επί χορτολιβαδικών εκτάσεων για τις οποίες μέχρι το 2008 εκδιδόταν νόμιμες Οικοδομικές άδειες με βάση το άρθρο 62 του Δασικού κύριου Νόμου 998/1979 άρθρο 62 και το έγγραφο 103062/498/08 “απόδειξη κυριότητος επί χορτολιβαδικών εκτάσεων”.
Η απόδειξη κυριότητας επί χορτολιβαδικων εκτάσεων προκύπτει είτε από διοικητική διαδικασία και αποδοχή της από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας είτε από αμετάκλητη δικαστική απόφαση σε αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο.
Επίκληση συμβολαιογραφικού τίτλου χωρίς την παραπάνω διαδικασία δεν τεκμηριώνει κυριότητα.

– Επίσης και σε περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσιου (π.χ Κρήτη) ακόμα και εκεί οφείλει ο ιδιώτης με τις παραπάνω διαδικασίες να αποδείξει την υπαρξη του δικαιώματός του.

Πέραν των παραπάνω

1. Στην υποβολή αντιρρήσεων, ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρυνθεί οικονομικά με οποιονδήποτε παράβολο. (Έχει θεσμοθετηθεί ανισόμετρο περάβολο σε βάρος των μικροϊδιοκτητων).
2. Να εξετασθεί μελλοντική παράταση στις αντιρρήσεις -δεδομένου ότι θα υπάρχει και λόγω των παραπάνω δυσκολιών και του όγκου των πιθανών αντιρρήσεων μεγάλη δυσκολία στον χρόνο υποβολής των αντιρρήσεων.
3. Να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες που θα δεχθούν σε επίπεδο Νομού τον σημαντικό όγκο των αντιρρήσεων, ώστε να έχουμε σύντομες εκδικάσεις, εκδικάσεις στις οποίες θα πρέπει να είναι μέτοχος και ο προσφεύγων στην διαδικασία.
4. Να γίνει απόλυτα ξεκάθαρη η διαδικασία του πώς θα γίνονται οι δικαιοπραξίες αλλά και οποιαδήποτε εγγραφή δικαιωμάτων από δικαστική διαδικασία σε περιοχές που υπάρχουν δασικοί χαρακτηρισμοί και έχουν η δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις στο μεσοδιάστημα από την ανάρτηση μέχρι την τελική κύρωση των δασικών χαρτών.
5. Να ξεκαθαρισθει -αυτό το οφείλει το κράτος-τι θα γίνει -μελλοντικά- με επιδοτήσεις σε χαρακτηρισμένες δασικές η χορτολιβαδικές εκτάσεις, τι θα γίνει με τους χαρακτηρισμένους -μέχρι σήμερα- βοσκότοπους, έννοια που δεν υπάρχει στη Δασική Νομοθεσία.

Είναι σαφές με βάση τα παραπάνω πως η Πολιτεία έκανε ένα σοβαρό βήμα, όμως οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, γιατί είναι σαφές πως το επιτελικό κράτος ζητάει πολύ παραπάνω από τον απλο πολίτη.

Οι φορείς, οι αυτοδιοικητικοί, οι εκπρόσωποι των αγροτων, τα Επιμελητήρια, αλλά κύρια η Περιφερειακή εκλεγμένη Διοίκηση, αλλά και οι αντιπρόσωποι του λαού στη Βουλή, έπρεπε αλλά ακόμα πιο επιτακτικά πρέπει ΤΩΡΑ να απαιτήσουν το κύριο, που χρόνια τώρα δεν κάνουν…

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ στις ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ προς όφελος του πολίτη, και με βαση αυτό κύρωση δασικών χαρτών.

Με το υπάρχον Νομοθετικό καθεστώς, όπως φάνηκε παραπάνω, η ιδιωτική γη θα μεταφερθεί σε ολίγους και μεγάλους.

Ο αγροτικός κόσμος ήδη προλεταριοποιείται.

Η ταχύτητα φτωχοποίησης, κύρια αυτών που ασχολούνται ΑΚΟΜΑ με την αγροτική γη (συνάρτηση ο καταιγισμός νόμων) η κατάργηση της Εκτος Σχεδίου δόμησης σε συνάρτηση με τους Ορους δόμησης και τα κίνητρα για εκείνους που θα συγκεντρώσουν και θα ενοποιήσουν αυτή τη γη, η fast track διαδικασία εκπόνησης χωρικών σχεδίων, θα αλλάξουν άρδην το τοπίο αν δεν αλλάξει ΑΜΕΣΑ το Νοθετικό Πλαίσιο.

Δυστυχώς όλοι σήμερα κλαψουρίζουν, αλλά όσοι έχουν ασκήσει εξουσία η έχουν εκπροσωπήσει τον πολίτη από θέσεις εξουσίας είναι σοβαρά ΥΠΟΛΟΓΟΙ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ!

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα