Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δάφνη η μεζέρειος

Βιότοπος – περιγραφή:

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι DAPHNE mezereum (Δάφνη η μεζέρειος). Ανήκει στην οικογένεια των Θυμελαιϊδών. Φύεται σε όλη την Ευρώπη και τη βόρειο ασία. Στη χώρα μας τη συναντούμε με τις ονομασίες Χαμοληά ή Λυκονουρά. Είναι φυτό διαδεδομένο μέσα σε θαμνότοπους, σε δάση φυλλοβόλων δένδρων και σε δάση οξιάς. Φυτρώνει μέχρι την αλπική ζώνη και είναι προστατευόμενο φυτό. Είναι θάμνος το ύψος του οποίου φτάνει τα 110 έως 150 εκατοστά. Φυλλοβόλος. Φύλλα λογχοειδή, λεπτά, ανοιχτοπράσινα. Το μήκος τους κυμαίνεται από 3 έως 8 εκατοστά και το πλάτος του από 1 έως 2 εκατοστά. Άνθη μικρά, ρόδινα, πορφυρά, με 4 πέταλα, εύοσμα, που ανοίγουν σε βότρεις κατά μήκος των κλάδων, πριν από την εμφάνιση των φύλλων. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από μέλισσες, μύγες και άλλα έντομα. Ο καρπός σαρκώδης με ένα σπόρο, κόκκινο άλικο. Ώριμος έχει το πάχος μπιζελιού και γεύση δριμεία.

Ιστορικά στοιχεία:

Η Δάνφη η μεζέρειος ήταν γνωστή στους αρχαίους έλληνες. Την χρησιμοποιούσαν στη θεραπευτική.

Τον μεσαίωνα δόθηκε στο βότανο η ονομασία Mezereum η οποία προέρχεται από την περσική λέξη Mazariyun, ένα όνομα που χρησιμοποιούσαν οι πέρσες για ένα είδος δάφνης.

Στο παρελθόν το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ρευματισμών, ήπιων ελκών, σύφιλη και δερματικές παθήσεις. Τον φλοιό τον χρησιμοποιούσαν ως καθαρτικό, διουρητικό και διεγερτικό.
Θεωρούσαν τον φλοιό της ρίζας πιο αποτελεσματικό από τον φλοιό των νέων κλάδων. Παρασκεύαζαν αλοιφές που χρησιμοποιούσαν στις ρευματικές αρθρώσεις.
Στη Σιβηρία χρησιμοποιούσαν το βότανο στα άλογα ενάντια στις δηλητηριάσεις από δαγκώματα φιδιών.
Οι ουσίες δαφνοτοξίνη και μεζερεΐνη έχουν χρησιμοποιηθεί σε έρευνα (1995) λόγω των ιδιοτήτων τους ενάντια στη λευχαιμία.

Συστατικά-χαρακτήρας:

Όλο το φυτό περιέχει μία δριμεία γλυκοσιδική ουσία, τη δαφνίνη, ουμπελλιφερόνη (κουμαρίνη) και μία τοξική ουσία, τη μεζερεΐνη.

Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή:

Ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Οι σπόροι ωριμάζουν από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούσαν τον φλοιό των νέων κλάδων.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Το βότανο δρα ως αντιρρευματικό, αντισμηγματορροϊκό, αντικαρκινικό, διουρητικό, εμετικό και διεγερτικό.
Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η Δάφνη η μεζέρειος εθεωρείτο φαρμακευτική και την χρησιμοποιούσαν κύρια σαν εμετικό, μαλακτικό και ερεθιστικό. Σήμερα έχει εγκαταλειφτεί από την αλλοπαθητική ιατρική. Στην ομοιοπαθητική παρασκευάζουν ένα βάμμα από τον νωπό φλοιό. Το χρησιμοποιούν εναντίον ορισμένων δερματίτιδων και διαφόρων φλεγμονών των βλεννογόνων. Πρέπει να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση αυτού του δηλητηριώδους φυτού χωρίς συνταγή γιατρού.

Παρασκευή και δοσολογία:

Δεν συνίσταται η χρήση του βοτάνου.

Προφυλάξεις:

Η φλούδα του δένδρου και ο σαρκώδης καρπός είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη. Η μουσκεμένη φλούδα προκαλεί πάνω στο δέρμα φλύκταινες και πρηξίματα. Μπορεί κάποιος να δηλητηριαστεί με τον καρπό ή μασώντας φλούδα. Είναι δυνατόν η πρόγνωση να είναι θετική. Ποσότητα από 10-12 καρπούς φέρνει τον θάνατο. Ύστερα από την ανάρρωση του ανθρώπου που θα δηλητηριαστεί παρουσιάζονται νευρικές διαταραχές. Άλλα είδη του γένους Dapne περικλείουν ανάλογες ουσίες. Είναι όλα τους δηλητηριώδη.

Υ.Σ.
Όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr.
Επίσης αν κάποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει οποιαδήποτε θεραπευτική ιδιότητα βοτάνου του τόπου μας που δεν είναι ευρέως γνωστή ή έχει κάποιο ερώτημα μπορεί να το απευθύνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση skouvatsos11@gmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα