Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Χρυσοκάνθαροι” και υπερκέρδη

Οι αγορές, όταν ξεφύγουν απ’ την κανονικότητα, δεν σκοντάφτουν ποτέ. Συντηρούνται απ’ τους αισχροκερδείς, που με τα τεχνάσματά τους κερδοσκοπούν, όχι μόνον όταν υπάρχει πλούσια παραγωγή και ευφορία, αλλά όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, σε εντάσεις και σε απειλή ύφεσης. Η παρούσα παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού δεν οφείλεται στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, αλλά στις κλιμακούμενες διενέξεις μεταξύ ισχυρών κρατών, στην επιμονή των μεταλλάξεων του covid-19, στην άνοδο των τιμών, στην επισιτιστική κρίση και στην διόγκωση του παγκοσμίου χρέους, που έχει ξεπεράσει τα 300 τριs. $.

Έχουμε οικονομική κρίση. Δεν θα υποχωρήσει, ούτε θα εκλείψουν οι “χρυσοκάνθαροι”, που αισχροκερδούν, με τα ευχολόγια. Δεν θα σταματήσει εύκολα η ενεργειακή ανασφάλεια, που ξέσπασε πριν τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, ώστε να ’ρθουμε σε μια κανονικότητα. Οι αγορές προεξοφλούν έναν επερχόμενο κύκλο δοκιμασίας πληθωρισμού διαρκείας, όπου τα εθνικά χρέη θα φθάσουν στα όρια της χρεοκοπίας. Οι εκπρόσωποι του πλούτου, μπροστά σ’ ένα τέτοιο φαινόμενο, είναι απαισιόδοξοι και ανησυχούν, μήπως οι πολιτικές ηγεσίες αποφασίσουν, να εξισορροπήσουν την κατάσταση, εφαρμόζοντας ένα γενικευμένο μέσο ανακεφαλαιοποίησης των χρεών, σαν το δικό μας P.S.I. επί Παπαδήμου. Αν οι πλουτοκράτες είναι δύσθυμοι για τυχόν αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών, οι απλοί πολίτες πόσο πρέπει να ανησυχούν, που αυτοί πάντα πληρώνουν τα σπασμένα;

Η Ε.Ε. αντί να παρέμβει οριζοντίως στο ενεργειακό κομφούζιο, που έφερε τις αγορές καυσίμων σε πληθωριστικό τερατούργημα για τα νοικοκυριά, διατηρεί την ενεργειακή ακαταστασία, κρυπτόμενη πίσω από τον πόλεμο και έτσι οργανώνεται η αγορά στο κερδοσκοπικό παιχνίδι. Θα περίμεναν οι Ευρωπαίοι πολίτες, να ‘κανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα κεντρικό πρόγραμμα παρέμβασης στην αγορά και να παραμέριζε τους κερδοσκόπους. Περιορίστηκε σε ευχολόγια βάζοντας μπροστά το Ταμείο Ανάκαμψης, για να λένε, ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε! Το κατεστημένο τέτοιες εντολές θα έδωσε!
Οι Ευρωπαϊκές χώρες αξιοποίησαν οδηγία της Ε.Ε., να επιβάλλουν ανώτατα όρια στις τιμές ρεύματος και καυσίμων. Για την ελληνική πλευρά, που κώφευε, έπρεπε να περάσουν 5 μήνες, να προκύψουν κατακραυγές της κοινής γνώμης, για να αποφασίσει η κυβέρνηση, να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ρεύματος και να υιοθετήσει κάποια επιδότηση στους πληγέντες κι αυτή κουτσουρεμένη.

Κατόπιν πιέσεων της Αξ/κης αντιπολίτευσης παραδόθηκε στο Υπ. Ανάπτυξης το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) βάσει του οποίου τα υπερκέρδη των τεσσάρων εταιρειών (ΔΕΗ, PROTERGIA, ELPEDISON και ΗΡΩΝ) ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, για το οποίον η κυβέρνηση δεσμεύθηκε, ότι θα το φορολογήσει με συντελεστή 20%(!). Για το θέμα μετά που συζητήθηκε στη Βουλή, ήρθε ο υπ. Ανάπτυξης να γράφει στο Twitter: «Άνθρακες ο θησαυρός των υπερκερδών. Με τη βούλα της Ρ.Α.Ε. μηδενικό το αποτέλεσμα, μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων… Ποιος διέδιδε τα θυριώδη ποσά;». Τι άλλο θα ‘θελαν οι “χρυσοκάνθαροι των αγορών” απ’ αυτή τη δήλωση, που ακυρώνει τα όσα εγράφησαν για τα υπερκέρδη;

Υπ’ όψιν, ότι η πρόβλεψη του αρχηγού της Αξ/κης αντιπολίτευσης ήταν για 1.5 δισ. ευρώ, ενώ κατά μερικούς άλλους ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, διότι το συνολικό κόστος μεταξύ Οκτωβρίου 2021 έως τον Μάρτιο 2022 άγγιξε τα 6,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ του τελευταίου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου εύκολα μπορεί κανείς, να βγάλει τα συμπεράσματά του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα