Μετά από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” και του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων), ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2013 μια μοναδική και για πρώτη φορά στη χώρα μας δράση ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Περιφέρεια με κινητοποίηση δεκάδων φορέων για δύο εβδομάδες.
Η δράση αυτή είχε διάρκεια δύο εβδομάδων με βιωματική εκπαίδευση πολιτών, φορέων και τοπικών Αρχών με καμπάνιες ενημέρωσης και επιμορφωτικές εσπερίδες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “AVENUE for Traffic Safety” που συντονίζει πανευρωπαϊκά το Ι.Ο.ΑΣ.
Η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας (Mobile NEST) με τους προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας του Ι.Ο.ΑΣ. βρέθηκε στην Κρήτη και οι άνθρωποι του Ινστιτούτου αξιοποίησαν τους προσομοιωτές ανατροπής, πρόσκρουσης, οδήγησης, μέθης καθώς και δραστηριότητες απόσπασης προσοχής, χρόνου αντίδρασης και απόστασης ακινητοποίησης, συσχέτισης βάρους – ταχύτητας για την ενημέρωση των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου, των νέων και ενηλίκων οδηγών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ.
Το Ινστιτούτο έρευνας και εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”, συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005 και αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, επιχειρηματικούς φορείς, ελεγκτική εταιρεία και φυσικά πρόσωπα.
ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ
Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα.
Αφορμή αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του “Πάνου Μυλωνά” ενός νέου, με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του, «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του απετέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».
ΣΤΟΧΟΣ
«Στόχος του Ινστιτούτου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα για να πάψει επιτέλους η χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη των οποίων, σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα θύματα είναι νέοι άνθρωποι», δήλωσε το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου με την ανάληψη των δραστηριοτήτων του.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το Ινστιτούτο υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία “ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ”, “ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΤΗ ΕΥΓΕΝΙΟ”, “ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩ” καθώς και για Γυμνάσια και Λύκεια “ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ” και “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ MOBILE NEST”. Διανέμει εκπαιδευτικό υλικό για την οδική ασφάλεια σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς των σχολικών μονάδων μέσω των δικών του προγραμμάτων, αλλά και μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εχει δημιουργήσει πανελλαδικό δίκτυο εθελοντών για την οδική ασφάλεια και διοργανώνει την “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” από το 2007 που διενεργείται ταυτόχρονα σε 28 χώρες της Ευρώπης παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Τέλος κάνουμε γνωστό ότι πλάνα από τις επιδείξεις που διενεργήθηκαν στην αυλή του Α’ Γυμνασίου Χανίων την περασμένη Κυριακή για διάσωση τραυματιών και μεταφορά τους στο νοσοκομείο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας.