Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση τα πορτοκάλια;

» Παρέμβαση Επιμελητηρίων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την αντίδραση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων αλλά και άλλων Επιμελητηρίων της χώρας έχουν προκαλέσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να προτείνει στη νέα Κ.Α.Π. 2021-2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Για το θέμα αυτό, το Επιμελητήριο Χανίων, ενώνοντας τις δυνάμεις του και με αυτά τις Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας, της Θεσπρωτίας, της Λακωνίας και της Πρέβεζας, απέστειλε χθες κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του υπουργείου σας είναι να προτείνει στην νέα Κ.Α.Π. 2021-2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση» αναφέρουν τα Επιμελητήρια διά των προέδρων τους απευθυνόμενα στον Υπουργό και μεταξύ άλλων προσθέτουν:

«Το προϊόν πορτοκάλι είναι ο βασικός παράγοντας της οικονομίας των περιοχών μας και στη βιομηχανία χυμού αλλά και στην εξαγωγή εσπεριδοειδών με χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μιας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Όπως:

•Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

•Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.

•Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.

•Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού πού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας.

•Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής-προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα
και αιθέρια έλαια.

Καταλήγοοντας ζητούν από τον Υπουργό να επανεξετάσει το θέμα «και να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά αντιθέτως να βρείτε τρόπους και πρακτικές στήριξης του ελληνικού πορτοκαλιού ώστε να συνεχίσει να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία».

Σε δήλωσή του ο κ. Ροκάκης τονίζει ότι «μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής καταστροφής, η κοινωνία μας, οι επιχειρήσεις της και ο πρωτογενής της τομέας δοκιμάζονται από ένα ισχυρό “κύμα” ακρίβειας.

Κορυφαία προτεραιότητα της Ελληνικής πολιτείας οφείλει να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η έμπρακτη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων, όπως και τον Έλληνα παραγωγού.

Για το λόγο αυτό, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων έξι (6) περιφερειών της χώρας με μακραίωνη ισχυρή παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα στο Πορτοκάλι, συντονίσαμε αποτελεσματικά τη δράση μας, ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με κοινή μας επιστολή να επανεξετάσει τυχόν σχεδιασμό του για απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ας δουλέψουμε όλοι ενωμένοι στη στρατηγική προτεραιότητα στήριξης του Ελληνικού Πορτοκαλιού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τα πολύπλευρα οφέλη του στους Έλληνες καταναλωτές, παραγωγούς και επιχειρηματίες».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας: Παναγιώτης Τσιχριτζής, Άρτας: Γκολομάζος Ιωάννης, Θεσπρωτίας: Πάσχος Αλέξανδρος, Λακωνίας: Ιωάννης Παναρίτης, Πρέβεζας: Ιωάννης Μπούρης και Χανίων: Αντώνης Ροκάκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα