Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση τα πορτοκάλια;

» Παρέμβαση Επιμελητηρίων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την αντίδραση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων αλλά και άλλων Επιμελητηρίων της χώρας έχουν προκαλέσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να προτείνει στη νέα Κ.Α.Π. 2021-2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Για το θέμα αυτό, το Επιμελητήριο Χανίων, ενώνοντας τις δυνάμεις του και με αυτά τις Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας, της Θεσπρωτίας, της Λακωνίας και της Πρέβεζας, απέστειλε χθες κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του υπουργείου σας είναι να προτείνει στην νέα Κ.Α.Π. 2021-2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση» αναφέρουν τα Επιμελητήρια διά των προέδρων τους απευθυνόμενα στον Υπουργό και μεταξύ άλλων προσθέτουν:

«Το προϊόν πορτοκάλι είναι ο βασικός παράγοντας της οικονομίας των περιοχών μας και στη βιομηχανία χυμού αλλά και στην εξαγωγή εσπεριδοειδών με χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μιας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Όπως:

•Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

•Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.

•Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.

•Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού πού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας.

•Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής-προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα
και αιθέρια έλαια.

Καταλήγοοντας ζητούν από τον Υπουργό να επανεξετάσει το θέμα «και να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά αντιθέτως να βρείτε τρόπους και πρακτικές στήριξης του ελληνικού πορτοκαλιού ώστε να συνεχίσει να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία».

Σε δήλωσή του ο κ. Ροκάκης τονίζει ότι «μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής καταστροφής, η κοινωνία μας, οι επιχειρήσεις της και ο πρωτογενής της τομέας δοκιμάζονται από ένα ισχυρό “κύμα” ακρίβειας.

Κορυφαία προτεραιότητα της Ελληνικής πολιτείας οφείλει να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η έμπρακτη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων, όπως και τον Έλληνα παραγωγού.

Για το λόγο αυτό, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων έξι (6) περιφερειών της χώρας με μακραίωνη ισχυρή παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα στο Πορτοκάλι, συντονίσαμε αποτελεσματικά τη δράση μας, ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με κοινή μας επιστολή να επανεξετάσει τυχόν σχεδιασμό του για απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ας δουλέψουμε όλοι ενωμένοι στη στρατηγική προτεραιότητα στήριξης του Ελληνικού Πορτοκαλιού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τα πολύπλευρα οφέλη του στους Έλληνες καταναλωτές, παραγωγούς και επιχειρηματίες».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας: Παναγιώτης Τσιχριτζής, Άρτας: Γκολομάζος Ιωάννης, Θεσπρωτίας: Πάσχος Αλέξανδρος, Λακωνίας: Ιωάννης Παναρίτης, Πρέβεζας: Ιωάννης Μπούρης και Χανίων: Αντώνης Ροκάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα