Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Χωρίς αντιπερισπασμό

Κατάματα. Ευθέως κοιτάζουμε το πρόβλημα! Μ’ αυτή τη Διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνεται απόψε με θέμα: «Ανήλικοι, βία και κακοποίηση»… αφενός το ζήτημα θα προσεγγιστεί μ’ ένα “περίφροντι τρόπο” που θα εγγυηθεί την αντικειμενικότητα, όσο είναι εφικτό, αφ’ ετέρου -υποθέτω- θα επιχειρηθεί να δοθούν προτάσεις απάλειψης ή περιορισμού των λόγων που εκτρέφουν τις αφορμές, για τέτοια φαινόμενα.

Το θέμα που ταλανίζει και διαβρώνει όμως όλο τον κοινωνικό ιστό, όχι μόνο τον χώρο της Τέχνης, προσφέρεται βεβαίως ως “σάκκος” στον οποίο εκτονώνεται όλη η αγανάκτηση κι ο θυμός που εγείρονται πάντοτε και παντού, για τέτοιες συγκλονιστικές διασαλεύσεις!!
…Ειδικοί επιστήμονες, θα φωτίσουν εικόνες καθέκαστα και συνθήκες αλλά και βαθύτερες αλήθειες που τις ευνόησαν…

Τετάρτη βράδυ στις 7.00. Νωρίτερα γράφονται αυτές οι γραμμές. Πρόσωπα ενδιαφέροντα, που έχουν άποψη σφαιρική περί τα γενόμενα όχι μόνο στον χώρο τον θαυμαστό και φωτερό του θεάματος, αλλά και στο σχολείο, στη φυλακή, στη γειτονιά, στην πλατεία και στο οικογενειακό περιβάλλον, με την “αγωνιώδη ομερτά” της κλειστής πόρτας!

Αυτόκλητοι αναλυτές και δικαστές και σταυρωτές, “αναφύονται” καθημερινά φλύαροι και χυδαίοι ενίοτε, όμως το “θλιβερό όλον” έχει ανατεθεί στην Ιερή Ευθύνη της Δικαιοσύνης! Και Εκείνης Παρούσης, πάσα ανοησία, εκ του περισσού! Στους ειδικούς απομένει δοκίμως, να “δουν”, να βλέπουν με προβληματισμό και σοβαρότητα μια παθογένεια όχι βεβαίως άγνωστη στην ελληνική πραγματικότητα και όχι μόνο, τώρα όμως “θέριεψε” την ασχήμια της τόσο, ώστε να δυσκολεύεται!

Να δυσκολεύεται λέω, η Ελληνική Συνείδηση ν’ αφομοιώσει μια βαρύτατη εμπειρία. Χρειάζεται βεβαίως χρόνος, και ένθεν και ένθεν καταλογισμός, κυρώσεις και Δικαίωση, ασφαλώς! Ίδωμεν.

Οι συμμετέχοντες επιστήμονες Πέτρος Δαμιανός δ/ντης του σχολ. στις Φυλακές Ανηλίκων, Όλγα Θεμελή, επικ. καθηγήτρια Εγκληματικής Ψυχολογίας Παν/μιου Κρήτης, Κωστής Παπαϊωάννου εκπαιδευτικός δ/ντης Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, Γιώργος Νικολαΐδης επικεφαλής της Δ/νσης Ψυχ. Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και Ευτύχης Φυτράκης, νομικός τέως γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες