Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Χωριά του τόπου μας: Το Έλος στα Εννιά Χωριά Κισσάµου (φωτ.)

Στα ορεινά χωριά της ενδοχώρας της πρώην επαρχίας Κισσάµου και σήµερα της ∆ηµοτικής Περιφέρειας του ∆ήµου Κισσάµου συµπεριλαµβάνεται το Έλος των Εννιά Χωριών, όπως λεγόταν παλαιότερα αυτή η περιοχή.

Το Έλος ήταν ένα µεγάλο σε πληθυσµό χωριό µέχρι και τη δεκαετία του 1970 µε δική του Κοινότητα η οποία συµπεριλάµβανε και τα χωριά Λίµνη και Λούχι. Στο ∆ηµοτικό σχολείο του χωριού πήγαιναν πάνω από εκατό παιδιά γιατί πολλές οικογένειες ήταν πολύτεκνες.
Το χωριό είχε Σταθµό Χωροφυλακής, Ταχυδροµικό κατάστηµα, Ιατρείο, σιδηρουργείο, καφενεία, παντοπωλεία, επιπλοποιείο, γκαζοζάδικο, τσαγκάρικο, αρτοποιείο και ελαιοτριβείο.
Πλούσιο σε παραγωγή ελαιολάδου και καστάνων το Έλος µε πολλά καστανοδάση όπως αυτό της παλιάς γειτονιάς µε την ονοµασία Κουφή Καρά. Η πλούσια παραγωγή του χωριού σε κάστανα ώθησε τον αείµνηστο εφηµέριο της Ενορίας Αγίου Νικολάου Έλους, Αντώνιο Μπαντουράκη να καθιερώσει τιµητικά στο χωριό προς στο τέλος της δεκαετίας του 1960 τη γιορτή καστάνου η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και υπήρξε παράδειγµα προς µίµηση άλλων περιοχών του νοµού και της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, για να καθιερωθούν αντίστοιχες γιορτές τοπικών προϊόντων.
Η αφορµή για να πληροφορηθούµε και την παλιά περίοδο του Έλους αποτέλεσε το 41ο επεισόδιο της διαδικτυακής εκποµπής “Γεύσεις Κρήτης” των “Χανιώτικων νέων” µε τη νοικοκυρά κυρία Αθηνά Κυριτσάκη που συµµετείχε στην εκποµπή και τον σύζυγό της τον κύριο Μιχάλη να µας αφηγείται ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του χωριού µε ταυτόχρονη ξενάγηση. “Το Έλος έχει τέσσερις γειτονιές που είναι κατοικήσιµες αλλά σήµερα το χωριό δεν έχει µεγάλο πληθυσµό”, επισηµαίνει ο κ. Κυριτσάκης “όµως όλοι οι κάτοικοι είµαστε αγαπηµένοι µεταξύ µας, εργατικοί και νοικοκύρηδες αιτία που κάνει το Έλος να συνεχίζει να έχει ακµή και τουριστική υποδοµή προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες όπως και περαστικούς καθόσον από εδώ είναι ο πιο κοντινός κεντρικός δρόµος από και προς την Χρυσοσκαλίτισσα και το Λαφονήσι απέχοντας από την Κίσαµο 23 χιλιόµετρα και 57  από τα Χανιά.
Από τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Έλους Νικόλα Κυριτσάκη πληροφορηθήκαµε τηλεφωνικά, λόγω απουσίας του από το χωριό, για την κατάσταση της υπό κατασκευής λιµνοδεξαµενής, για την οποία, µας είπε τα εξής: “Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σηµασίας για την περιοχή αφού η χωρητικότητα της θα υπερβεί τα 400.000 κ.µ. τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες άρδευσης της περιοχή µας που περιλαµβάνει και τα χωριά Λούχι και Λίµνη. Η άρδευση αυτών των περιοχών θα αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό κίνητρο για νέες επενδύσεις στην περιοχή όπως υπαίθριες καλλιέργειες, δικτυοκήπια κλπ συµβάλλοντας σηµαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτουρισµού αλλά και της παραµονής των νέων στα χωριά µας”.
Συνεχίζοντας ο κ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στο ιδιόκτητο κτίριο του κλειστού εδώ και πολλά χρόνια Αστυνοµικού Σταθµού, υπογραµµίζοντας ότι “ έχουν γίνει ενέργειες και το αποτέλεσµα όπως γνωρίζω είναι θετικό ώστε το κλειστό κτίριο που στέγαζε τον Αστυνοµικό Σταθµό στον οποίο και εσείς κ. Κάκανε ήσασταν διοικητής δύο χρόνια στο µακρινό παρελθόν, µε πρόεδρο Κοινότητας τον αείµνηστο Νίκο Μυλωνάκη, πρόκειται να περάσει στη δικαιοδοσία του ∆ήµου Κισάµου για να γίνει Μουσείο ελαιολάδου και καστάνου”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα