Η Ασή Γωνιά είναι ένας τόπος ξεχωριστός µε πλούσια ιστορία προσφοράς στους διάφορους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους και αποτελεί το τελευταίο νοτιοανατολικό ορεινό χωριό του ∆ήµου Αποκορώνου, χτισµένη σε υψόµετρο µεταξύ 400 και 450 µέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας απέχοντας από τα Χανιά 57 χιλιόµετρα περίπου.
Για αυτό το χωριό της λεβεντιάς και των νοικοκύρηδων κατοίκων, τα “Χανιώτικα νέα” έχουν δηµοσιεύσει αµέτρητα αφιερώµατα εκ των οποίων τα πιο σηµαντικά εστιάζονται στον πολιούχο Άγιο της Ασή Γωνιάς, τον Αϊ Γιώργη, όπως τον ονοµάζουν οι ντόπιοι, όπου και οι δύο εκκλησίες του µέσα στο χωριό εορτάζονται πανηγυρικά προσελκύοντας εκατοντάδες προσκυνητές.
Η εκκλησία στην κεντρική πλατεία του χωριού εορτάζει τον Αϊ Γιώργη στις 23 Απριλίου και η γιορτή, αυτό το µεγάλο πανηγύρι, έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσµου επειδή ευλογούνται όλα τα αιγοπρόβατα και το γάλα διανέµεται στους προσκυνητές.
Η άλλη εκκλησία του Αϊ Γιώργη, είναι στην πάνω πλατεία του χωριού παράπλευρα µε το τοπωνύµιο “Ποτιστήρι”, που ονοµάστηκε έτσι επειδή τα παλιά χρόνια από αυτό το σηµείο έπαιρνε όλο το χωριό νερό και εκεί έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές. Η εκκλησία εκεί του Αϊ Γιώργη εορτάζεται στις 3 Νοεµβρίου που είναι η ανακοµιδή των ιερών λειψάνων του. Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν κι εδώ µεγάλο πανηγύρι προσφέροντας τασιµάρια (µε κρέας βραστό και τσιγαριαστό) και διάφορα άλλα εδέσµατα σε όλους τους προσκυνητές και καλό παλιό αλλά και νέο κρασί µιας και την ηµέρα αυτή σύµφωνα µε την παράδοση δοκιµάζονται τα νέα κρασιά.
Κάθε χρόνο µάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια, έχει καθιερωθεί λόγω της αδελφοποίησης της Ασή Γωνιάς µε τον ∆ήµο Ανατολικής Μάνης εξαιτίας των αγώνων που έγιναν στα βουνά της Ασηγωνιώτικης Μαδάρας όπου µεταξύ των πεσόντων αγωνιστών κατά του oθωµανικού ζυγού θυσιάστηκαν και αρκετοί Μανιάτες, να τιµά το χωριό αντιπροσωπεία από τον ∆ήµο Μάνης µε επικεφαλής τον δήµαρχο του κ. για την καθιερωµένη αµέσως µετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αϊ Γιώργη, επιµνηµόσυνη δέηση στο µνηµείο πεσόντων της πλατείας και στη συνέχεια µετάβαση στην πλαγιά του βουνού µε το τοπωνύµιο “Αγριµοκέρατο” που είναι χτισµένο το µνηµείο πεσόντων Μανιατών.
Η Ασή Γωνιά παρά τις εκάστοτε αντιξοότητες που πλήττουν δυστυχώς την ύπαιθρο της ενδοχώρας, κρατιέται καλά έχοντας πολλές νέες οικογένειες µε µικρά παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και το δηµοτικό σχολείο του χωριού. Το κύριο εισόδηµα των κατοίκων της Ασή Γωνιάς προέρχεται από την κτηνοτροφία και λειτουργούν στο χωριό επτά τυροκοµεία. Υπάρχουν ακόµα τρία αρτοποιεία, αρκετά καφενεία, ταβέρνες και τα τελευταία χρόνια λειτουργούν και σύγχρονα όπως και παραδοσιακά ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα.