ΑΘΗΝΑ »
Περισσότεροι από 1.750 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, αριθμός τριακονταπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, ανακοίνωσε χθες στη Γενεύη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. «Με τον τελευταίο απολογισμό, ο ΔΟΜ υπολόγισε ότι ο αριθμός των θανάτων από την αρχή του 2015 είναι επί του παρόντος τριακονταπλάσιος σε σχέση με αυτόν για την ίδια χρονική περίοδο του 2014, όταν είχαν καταγραφεί 56 θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. «O ΔΟΜ φοβάται ότι οι συνολικά 3.279 θάνατοι προσφύγων το 2014 μπορεί να ξεπεραστούν φέτος μέσα σε μερικές εβδομάδες από σήμερα και μπορεί να φθάσουν τις 30.000 στα τέλη της χρονιάς, αν βασιστούμε στο σημερινό απολογισμό», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστίας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες Αντριαν ‘Εντουαρντς δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το ναυάγιο του αλιευτικού τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στ’ ανοικτά της Λιβύης, στο οποίο 800 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, είναι «το πλέον πολύνεκρο που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο» από την Ύπατη Αρμοστία. Σύμφωνα με τον Εντουαρντς, μόνο τον Απρίλιο καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 1.300 θανάτων.
ΕΣΦΑΛΜΕΝΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ
Ο καπετάνιος του φορτωμένου με εκατοντάδες μετανάστες αλιευτικού που ναυάγησε στη Μεσόγειο είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την τραγωδία, λόγω των εσφαλμένων ελιγμών που έκανε και επειδή υπερφόρτωσε το σκάφος του, ανακοίνωσε χθες η εισαγγελία της Κατάνης (Σικελία). Σύμφωνα με την εισαγγελία, το αλιευτικό ανατράπηκε, αφού συγκρούσθηκε με το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο, το οποίο έφθασε επιτόπου σε μια προσπάθεια διάσωσης, όμως το φορτηγό δεν ευθύνεται για το ναυάγιο. Το ναυάγιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στοίχισε τη ζωή περίπου 800 ανθρώπων, έχει δύο κύριες αιτίες, εξήγησε η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Από τη μια πλευρά, τους εσφαλμένους ελιγμούς που αποφασίσθηκαν από τον καπετάνιο του αλιευτικού που, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το φορτηγό, προκάλεσε το σύγκρουση μ’ αυτό το μεγαλύτερο πλοίο». «Από την άλλη πλευρά, την υπερφόρτωση του αλιευτικού με επιβάτες, το οποίο αποσταθεροποιήθηκε απ’ αυτούς τους εσφαλμένους ελιγμούς και από τη μετατόπιση των μεταναστών που βρίσκονταν σ’ αυτό», πρόσθεσε η εισαγγελία, υπογραμμίζοντας πως για τους λόγους αυτούς το αλιευτικό “ανατράπηκε”.
Η εισαγγελία της Κατάνης δεν αποκλείει και την πιθανότητα να ανασυρθεί το αλιευτικό από τον βυθό της θάλασσας, αν θεωρηθεί ότι μπορεί έτσι να συλλεγούν νέα σημαντικά στοιχεία για την πρόοδο των ερευνών. Ο Ο.Η.Ε. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έκανε έκκληση χθες στους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και να θέσουν τα θέματα της προστασίας των ανθρώπων στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων και συγκάλεσαν μία έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για μεθαύριο. Η Ύπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNCHR) καλωσόρισε το σχέδιο ως μια καλή αρχή σημειώνοντας ταυτόχρονα την έμφαση που δίνει στο θέμα της επιβολής του νόμου. «Προφανώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το συστατικό του ασύλου και το συστατικό της προστασίας των ανθρώπων τίθενται κατά προτεραιότητα σε αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ, βοηθός Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε. αρμόδιος για την προστασία των προσφύγων, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα χρειαστεί να παράσχει την κατάλληλη απάντηση η οποία οικοδομείται πάνω στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ευθύνη, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τον [υπόλοιπο] κόσμο», είπε.
Ο ΟΛΑΝΤ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε «τους Ευρωπαίους και όχι μόνον» να πάρουν μέτρα για να προληφθούν οι πολύνεκρες τραγωδίες με πρόσφυγες στη Μεσόγειο, οι οποίες «έχουν γίνει πλέον αφόρητες» σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, και επέμεινε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης δεν μπορεί να είναι απλώς ένα συνηθισμένο συμβούλιο όπου λαμβάνουμε συνηθισμένες αποφάσεις. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο μακριά (…) Και καλώ τώρα όλους τους Ευρωπαίους, και όχι μόνον αυτούς, να ρυθμίσουν τα θέματα αυτά τα οποία έχουν γίνει αφόρητα σε ανθρωπιστικό επίπεδο και αφόρητα σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, χρειάζονται «περισσότερα πλοία, περισσότερη επίβλεψη, αλλά ούτε αυτό αρκεί». Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε «τις ίδιες τις αιτίες που προκαλούν τα δράματα αυτά», σημείωσε. Ο Ολάντ αναφέρθηκε σε «ένα κράτος, τη Λιβύη, το οποίο δεν είναι πλέον ένα κράτος και ως εκ τούτου δεν ελέγχει τίποτε». «Υπάρχουν επίσης χώρες που είναι εγκαταλειμμένες. Σκέφτομαι την Ερυθραία, με τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι όλο και περισσότεροι. Σκέφτομαι επίσης αυτό που συνέβη στο Σαχέλ», όπου ο γαλλικός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.
ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η τουρκική Ακτοφυλακή διέσωσε στ’ ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας 30 Σύρους πρόσφυγες που επέβαιναν σε πλοιάριο που κατευθυνόταν στην Ελλάδα, μετέδωσε στο μεταξύ χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το πλοιάριο που είχε αναχωρήσει από το τουρκικό λιμάνι της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) κατευθυνόταν στο νησί της Κω όταν άρχισε να βάζει νερά λόγω της καταιγίδας που επικρατούσε στην περιοχή. Η Ακτοφυλακή αναχαίτισε το πλοίο προχθές βράδυ, ενώ αυτό ήταν έτοιμο να βυθιστεί και μόλις που κατάφερε να διασώσει τους επιβαίνοντες σε αυτό, ανάμεσά τους ένα παιδί. Σύμφωνα με το Ανατολή, οι διακινητές είχαν υποχρεώσει ορισμένους επιβάτες να πέσουν στη θάλασσα για να μπορέσουν οι ίδιοι να διαφύγουν από την Αστυνομία.
Η Τουρκία είναι ένα κομβικό σημείο διέλευσης προσφύγων από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνεχίζονται στο Αιγαίο οι επιχειρήσεις διάσωσης Προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη ζήτησαν και πήραν οι δύο υπήκοοι Συρίας (ένας 26χρονος και ένας 27χρονος) που φέρονται ως τα άτομα που οργάνωσαν τη μεταφορά των 93 μεταναστών με ιστιοφόρο σκάφος στις ακτές της Ρόδου. Το σκάφος προσάραξε και βυθίστηκε λόγω των ισχυρών ανέμων σε παραλία του νησιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα (ένα 5χρονο κοριτσάκι και μία 45χρονη, υπήκοοι Ερυθραίας, αλλά και ένα 23 άνδρας από τη Συρία).
Από τους 90 μετανάστες που διασώθηκαν, επτά γυναίκες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείου της Ρόδου, 35 φιλοξενούνται στο Λιμεναρχείο και 46 στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού. Στο μεταξύ, σκάφος με 42 μετανάστες εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το πρωί της Τρίτης. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πυθαγορείου. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, επίσης, η επιχείρηση διάσωσης 50 μεταναστών ανοιχτά του Φαρμακονησίου και άλλων 34 από τη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λέσβου.