Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Χάθηκε μια ευκαιρία

minoan lines

Οταν ξεκινάς να κάνεις μια Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει ν’ αναζητήσεις σε υπερθετικό βαθμό σημεία συναίνεσης και να κατανοήσεις τις προκλήσεις των καιρών και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Με το Σύνταγμα είχε η χώρα μια χρυσή ευκαιρία να κατοχυρώσει τη θέση της στη Διεθνή Σκηνή, να σφυρηλατήσει στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να συνδράμει -στον βαθμό που της αναλογεί- η κυβέρνηση στη μετουσίωση των κοινωνικών αναγκών σε ορθή πολιτική ανάγνωση της πραγματικότητας.
Ενα φιλελεύθερο Σύνταγμα μιας Ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα, ακούει, βλέπει, οσμίζεται προς τα πού κινείται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τι πραγματικά ζητά η κοινωνία ως εξιλέωση, από τον παλαιοκομματισμό, τον πελατειασμό και τις στείρες λογικές.
Ετσι λοιπόν, είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μη κρατικά, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, για να δείξει τουλάχιστον ότι αντιλαμβάνεται πού πηγαίνει η κατεύθυνση της μόρφωσης, όσον αφορά την έρευνα και την τεχνολογία.
Αυτό επεσήμανε με δημόσια παρέμβασή της η κα Αννα Διαμαντοπούλου εκ των κορυφαίων πρωτεργατών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Η κυβέρνηση ατύχησε… και αρκέστηκε στο παρεμπόριο έξω από την ΑΣΟΕ. Γλίσχρα μικροκομματική επιδίωξη, αφού τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια εγγυώνται Δημόσια Πανεπιστήμια κύρους.
Για το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, ορθώς αποσυνδέεται από τη  διάλυση της Βουλής, αλλά πρέπει να δοθεί κοινοβουλευτική λύση για να μην οδηγείται η χώρα σε περιπέτειες με παθιασμένα πολιτικά μηνύματα.
Η εκλογή από τον λαό, όπως καταλαβαίνετε, απαιτεί και αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι που σε μια πρωθυπουργικοκεντρική χώρα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για το “ουδετερόθρησκο κράτος” και τα συναφή, σημειολογικά σύμβολα που απορρέουν απ’ αυτό προτείνω να αντιληφθούν όλοι την ιδιαιτερότητα της ιστορικής διαδρομής της Ελλάδας, τη σημερινή της γεωπολιτική θέση, τους γείτονες που συνορεύουν με εμάς.
Ετσι, η θέση της Ορθοδοξίας -Εθνικό συστατικό ύπαρξης- δεν μετατρέπεται σε κομματική αντιδικία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. «…τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια εγγυώνται Δημόσια Πανεπιστήμια κύρους». Επιχειρήματα για την άποψη αυτή υπάρχουν; Ή είναι αρκετό το ότι πρόκειται για ισχυρισμό της κ. Διαμαντοπούλου… (παρεμπιπτόντως: ποια ήταν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πιστώνεται στην κ. Διαμαντοπούλου; Έχει αλλάξει κάτι στην εκπαίδευση; Ή ήταν τόσο γερά τα θεμέλια, που όλα γκρεμίστηκαν στο πρώτο φύσημα του αέρα…)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα