Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

“Χάρτης της Σεβίλλης”

Το Ορούτς Ρέις έκανε τη “συντήρησή” του στην Αττάλεια και ξαναβγήκε “σεργιάνι” στη Ν/Α Μεσόγειο, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αναβλήθηκε για την 1η και 2α Οκτωβρίου. Αναζητήθηκε χρόνος να βρεθούν κοινά σημεία Ελλάδος – Τουρκίας για την έναρξη, μεταξύ των διερευνητικών επαφών και να βολιδοσκοπηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποια θα είναι τελικά η στάση του για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Η κίνηση αυτή θεωρείται σκόπιμη και πως η δικαιολογία ότι συνέβη ένεκα προσβολής ενός συμβούλου από Covid – 19, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουν τα δύο μέρη σε συγκλίσεις, ικανές να οδηγηθούν σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν σε υπογραφή συνυποσχετικού, που είναι αναγκαία προϋπόθεση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προς επίρρωσιν των ανωτέρω δεν έχουμε παρά να αναλογισθούμε το κοφτό “πυροτέχνημα”, που έριξε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk δείχνοντας χάρτες και θέτοντας ως αναγκαίο όρο εκτός των άλλων απαιτήσεων, η Ελλάδα να απορρίψει τον “Χάρτη της Σεβίλλης”. «Οσο υπάρχει ο Χάρτης της Σεβίλλης, δήλωσε, δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις».
Καθηγητής γεωπολιτικής, διεθνολόγοι κ.ά., γνωρίζουν τι σημαίνει “Χάρτης της Σεβίλλης”, το δε ευρύ κοινό το μαθαίνει τώρα που Ελλάδα και Τουρκία προσεγγίζουν την πιθανότητα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” εκπονήθηκε κατόπιν αιτήσεως της Ε.Ε. προς το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης το 2000 στην Ισπανία, να διαμορφώσει τις Α.Ο.Ζ. των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης. Η εργασία έγινε αφού ελήφθη υπ’ όψιν κάθε κατοικημένο νησί ανεξάρτητα με το μέγεθός του, αρκεί να είχε οικονομική και κοινωνική ζωή κι ας βρισκόταν μακριά ή κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα στο Τουίτερ της αναφέρει ότι ο «Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική υπόσταση», προτρέποντας και την Ε.Ε. να συμφωνήσει σ’ αυτό.
«Αντιλαμβανόμαστε, λέει η πρεσβεία των ΗΠΑ, ότι η Ε.Ε. δεν θεωρεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι ένα νομικό δεσμευτικό έγγραφο».
Πάμε, λοιπόν, για “διερευνητικές” επαφές χωρίς δεσμεύσεις, προκειμένου να προετοιμασθεί το έδαφος επίσημων “διαπραγματεύσεων”. Άρα πείσθηκε η Αθήνα να απαρνηθεί το “Χάρτη της Σεβίλλης”, στις οριστικές διαπραγματεύσεις; Και με τι αντάλλαγμα; Το επόμενο βήμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα γίνει χωρίς την παρουσία τρίτων. Ακούγεται, ότι θα αρχίσουν συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Το σημαντικό είναι ότι απ’ τις διερευνητικές επαφές δεν δημιουργούνται δεσμεύσεις, ούτε τετελεσμένα.
Τους Έλληνες τους έπεισαν, να δούμε τι θα βρουν οι Ευρωπαίοι, να διαφοροποιηθούν οι Κύπριοι, να μην βάλουν βέτο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία;
Πάντως εκ μέρους της Γερμανικής Προεδρίας γίνεται προσπάθεια αποτροπής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Τέτοιες κυρώσεις θα έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, εν σχέσει με τον πολιτικό, που θα είναι τεράστιος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες