Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

“Χαράτσι” για κουνέλια και κοτόπουλα στους Χανιώτες καταναλωτές

» Χωρίς σφαγείο μικρών ζώων ο νομός Χανίων

 

Με 1,50 ευρώ επιπλέον επιβαρύνονται οι καταναλωτές στα Χανιά για την αγορά ντόπιου κοτόπουλου ή κουνελιού καθώς δεν υπάρχει σφαγείο για μικρά ζώα! Υπολογίζεται ότι 150.000 κοτόπουλα και 50.000 κουνέλια που παράγονται στα Χανιά από πτηνοτροφικές μονάδες στέλνονται ετησίως στο Ηράκλειο ή στο Ρέθυμνο καθώς σε επίπεδο Νομού δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή.

Το θέμα έχουν θίξει επανειλημμένα αλλά χωρίς αντίκρισμα οι κρεοπώλες του Νομού Χανίων.
«Είναι κρίμα για τον πρωτογενή τομέα για τις τρεις πτηνοτροφικές μονάδες που έχουμε αλλά και για άλλες που θα μπορούσαν να γίνουν να μην υπάρχει σφαγείο μικρών ζώων» αναφέρει ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Κώστας Φιωτάκης.
Ο κ. Φιωτάκης τονίζει πως «τα κοτόπουλα που παράγουμε στα Χανιά -και είναι αποδεδειγμένο αυτό- είναι τα καλύτερα σε όλη τη χώρα. Λόγω της διατροφής τους (οι ίδιοι οι πτηνοπαραγωγοί φτιάχνουν τις ζωοτροφές) της ράτσας και της ηλικίας που πηγαίνουν για σφαγή είναι εξαιρετικά! Πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς αυτούς και να δώσουμε το κίνητρο να μπουν και άλλοι. Είναι καλό να γίνει η υποδομή αυτή στο Σφαγείο των Χανίων. Το είχαμε ζητήσει από τον κ. Βουλγαράκη, τον κ. Βάμβουκα μας είχαν υποσχεθεί ότι θα δουν το θέμα, ήλθε μετά ο κορωνοιός και τα πράγματα έμειναν στάσιμα. Ωστόσο το θέμα πρέπει να ξανανοίξει καθώς αυτή τη στιγμή λόγω της μεταφοράς προς και από το Ηράκλειο ο καταναλωτής επιβαρύνεται με 1,50 ευρώ για το ντόπιο κοτόπουλο που αγοράζει».
Η υποδομή του μικρού σφαγείου εκτιμάτε πως κοστίζει ένα ποσό της τάξης της 150.000 ευρώ.

ΖΩΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Εδώ και δύο χρόνια τα περισσότερα κρεοπωλεία στα Χανιά δεν ρίχνουν τα ζωικά απόβλητα τους στα κοινά απορρίμματα αλλά τα δίνουν σε εταιρεία που φτιάχνει με αυτά ζωοτροφές. Ωστόσο το κόστος είναι αυξημένο για τα κρεοπωλεία λέει ο κ. Φιωτάκης τονίζοντας πως έχουν ανάγκη στήριξη. «Τα τελευταία δύο χρόνια εγγραφήκαμε στην εταιρεία που παραλαμβάνει τα ζωικά απόβλητα και τα κάνει ενέργεια και ζωοτροφές και επιβαρυνόμαστε με γύρω στα 50 ευρώ το μήνα.
Είναι μια εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά και του χρόνου μπορεί να μας ζητήσει 100,150 ευρώ και αυτό θα είναι πρόβλημα. Για αυτό και ζητάμε τη στήριξη του Δήμου, τη ΔΕΔΙΣΑ να παραλαμβάνει με δικό του αυτοκίνητο πχ. Τα απόβλητα και να πηγαίνει στην εταιρεία» αναφέρει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.
Τα ζωικά απόβλητα μέχρι και πριν από δύο χρόνια ρίχνονταν στα κοινά απορρίμματα με ότι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία. Στο πρόγραμμα διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων έχουν μπει όλα τα κρεοπωλεία σε Χανιά, Κίσσαμο, Παλαιόχωρα και μερικά στον Αποκόρωνα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα