Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Χαρά και λύπη στους νέους μας

«Καλό ή κακό παιδί αυτό που απαιτεί;»

Όταν ένας νέος που έχει βάλει στόχο να σπουδάσει σου λέει: Μη με λες καλό παιδί. Να με ρωτάς γιατί είμαι τόσο φορτικά απαιτητικός. Καλός χωρίς αντιδράσεις στα κακά γενόμενα ή επιθετικός στην αδικία; Χωρίς ενδοιασμούς θα συνιστούσα αγώνες κατά της αδικίας.

Οι νέοι μας, που περνούν στην ενηλικίωση, ζητούν από τους μεγάλους αυτά που δικαιούνται στη ζωή, σαν συνεχιστές της κοινωνίας. Ζητούν γνώσεις της καθημερινότητας και γνώσεις για την μελλοντική τους ζωή. Η καθημερινότητα, πικρή κληρονομιά από τους μεγάλους. Το μέλλον βαρύ, που απαιτεί γνωστικά εφόδια για το πέρασμά του. Η πολιτική των πολιτικών για το μέλλον των παιδιών, πλούσια σε υποκρισία, γεμάτη παγίδες στη ζωή τους.

Ωραία λόγια σε ευχές που παραπλανούν. Αυτοσαμυνόμενοι οι νέοι μας, αλλά πεισματώνουν και αγωνίζονται, άλλοι επικίνδυνα, απογοητεύονται και πικρά σιωπούν και άλλοι αυτό-προσανατολίζονται στο δρόμο που θα επιλέξουν. Στους νέους, που δεν κατάφεραν να πετύχουν στις επιδιώξεις των, τους λέμε να πεισματώσουν και να συνεχίζουν στις διαβλέψεις των, ο χρόνος είναι μπροστά τους.

Στους νέους που πέτυχαν στις διαβλέψεις των, τους ευχόμαστε προσγειωμένοι και με ωριμότητα σκέψεων να προσανατολίζονται. Στους γονείς των νέων μας ευχόμαστε με δύναμη ψυχής καμαρώστε τα παιδιά σας, εφοδιάστε τα με ελπίδα, καλλιεργείστε την αισιοδοξία να αντιμετωπίζουν την ζωή από όποιο μετερίζι και να ευρίσκονται.

Στους πνευματικούς ανθρώπους που διακινούν τις γνώσεις, έκκληση κάνουμε να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχουν μαζί με τις γνώσεις και άλλες αξιακές αρχές της ανθρωπιάς για να χτίζουν το μέλλον τους. Οι επαγγελματίες πολιτικοί, καλό είναι να μην ψάχνουν να προάγουν την υποκρισία τους για παραπλάνηση των νέων μας. Το πρέπον από τους πολιτικούς είναι η ευθύτητα στις εκφράσεις, ευχές και θέσεις που να προάγουν τη νεολαία μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες, πλούσια να εύχονται και να εκδηλώνουν τις αγάπες των, με φιλιά που να τα αισθάνονται τα παιδόγγονά τους, για να γίνονται όλο και πλουσιότεροι σε προαπαιτούμενες γνώσεις για τη ζωή τους.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Παιδεία, βρίσκει τα παιδιά στην αρχή της ενηλικίωσής των. Η εφηβεία πρυτανεύει στα ζητουμένα των, το πέρασμα στην ενηλικίωσή των με πολλές δυσκολίες. Η προαπαιτούμενη ωριμότητα σε σκέψεις και σε συμπεριφορές, σε πρωτοεμφάνιση. Το γνωστικό οπλοστάσιο σε κινητικότητα και διακίνηση γνώσεων στην αρχή της παραγωγής του. Η επικινδυνότητα εμφάνισης υποβαθμισμένου εγωισμού πολύ κοντά. Η προσγείωση στην ύπαρξη των προβλημάτων και στους τρόπους λύσης αυτών, νεο-ταξιδεύουν με τη ζωή του μέλλοντος. Δυναμικά, αγωνιστικά, διεκδικείστε τη ζωή, είναι δική σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες