Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: Εφημερίδα «ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ»

Χανιά, 1907

Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εβδομαδιαία εφημερίδα «του λαού»
* Ιδιοκτήτης και διευθυντής ήταν ο Ευστάθιος Ι. Παπαδάκης ή Μαριακάκης
* Ήταν τετρασέλιδη, δίστηλη
* Τα γραφεία της εφημερίδας βρίσκονταν στην οδό Κανεβάρο, πάροδος Χαμάλμπαση αριθμός 57

H πρώτη έκδοση του «Θάρρους» ιδιοκτησίας Ευσταθίου Ι. Παπαδάκη, πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 1907. Εκδίδονται μόνο τέσσερα φύλλα.
Το «Θάρρος» επανεκδίδεται το 1918 – σώζεται μόνο ένα φύλλο – σταματά για κάποιο διάστημα και επανέρχεται αρχές του 1919 ως καθημερινή.
Η εφημερίδα ήταν τετρασέλιδη με δίστηλα κείμενα και τα γραφεία της βρίσκονταν στην οδό Κανεβάρο, πάροδος Χαμάλμπαση αριθμός 57.
Τα λιγοστά φύλλα της πρώτης περιόδου έκδοσης, δεν αφήνουν περιθώρια σχολιασμού της εφημερίδας. Το περιεχόμενό της αποτελείται από κύριο άρθρο, Χρονογράφημα, Ειδήσεις, Κοινωνικά, διαφημίσεις κ.ά.
Στο φύλλο της εφημερίδας στις 9/9/1907 αναφέρεται ότι πρόκειται για «Πολιτική», «Ειδησεολογική», «Κοινωνική», «Φιλολογική» και περιγράφεται η ιδεολογία της:
«Αρχή της. Η αλήθεια
Δόγμα της. Η ειλικρίνεια
Ψυχή της. Το θάρρος
Εις την έρευναν και βροντοφώνησιν της αληθείας επί εκάστου ζητήματος ούτε από κομματικάς αδυναμίας, ούτε από προσωπικάς συμπαθείας, ούτε από εθνικά είδωλα. Θα ήνε ωμή, σκληρά και άκαμπτος. Δεν θα αποδειλιάση από τίποτε, δεν θα φεισθή κανενός. Θα ήνε πραγματικώς ανεξάρτητος».
Η εφημερίδα δεν ταυτίζεται με την εφημερίδα «Θάρρος» που εκδόθηκε το 1917 στα Χανιά και ήταν καθημερινή μεσημβρινή εφημερίδα. Ιδιοκτήτης ήταν ο Πολ. Τζεδάκης ενώ συνιδιοκτήτης και διευθυντής ήταν ο Σπυρ. Ι. Σπυριδωνίδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα