Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: Εφημερίδα « ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».

Εφημερίδα « ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Χανιά, 1906

Στοιχεία εφημερίδας:
* Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα
* Συντάκτης και διευθυντής ήταν ο Ι. Χουλιόπουλος ενώ υπεύθυνος ο δικηγόρος Αντ. Ευθ. Καρδαμάκης
* Ήταν τετρασέλιδη, τετράστηλη σχήματος 33×48. Τα γραφεία της ήταν στην οδό Κανεβάρο

Εφημερίδα φιλελεύθερης πολιτικής κατεύθυνσης, όπως υποδηλώνεται και από τον υπότιτλό της. Σε όλη τη διάρκεια έκδοσής της, ο ιδιοκτήτης του «Συντάγματος» Ιωάννης Χουλιόπουλος δεν παρέκλινε των πολιτικών του πεποιθήσειων με αποτέλεσμα τους συνεχείς διαξιφισμούς με τις φιλικά προσκείμενες στον Αρμοστή και αργότερα στα κυβερνητικά -μη φιλελεύθερα σχήματα εφημερίδες, ιδιαίτερα την «Νέα Έρευνα» και λιγότερο το «Ελεύθερον Βήμα».
Παρά τη δεκάχρονη έκδοση του «Συντάγματος» – εβδομαδιαίας συχνότητας και πιθανώς από το 1914 ημερήσιας- τα σωζόμενα φύλλα της είναι λίγα. Το περιεχόμενό της ακολουθεί αυτό της εποχής. Στις στήλες «ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ» παρέχει πλήθος πληροφοριών και μικροειδήσεων από όλη την Κρήτη. Οι στήλες αυτές διατηρούνταν ως και το 1911.
Το τελευταίο σωζόμενο φύλλο του «Συντάγματος» μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες έκδοσης είναι το 13(12/1/1907). Δεν έχει σωθεί κανένα άλλο φύλλο των ετών 1907 – 1910 και το αμέσως επόμενο σωζόμενο είναι το φύλλο 242(1/7/1911). Από τον αριθμό αυτού του φύλλου, εξάγεται ότι το «Σύνταγμα» εκδιδόταν ανελλιπώς όλο αυτό το διάστημα. Στο ίδιο φύλλο ο Ιωάννης Χουλιόπουλος είναι ιδιοκτήτης, συντάκτης και διευθυντής.
Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 18 Νοεμβρίου 1911, δημοσιεύεται η επιστολή ενός από τους επιφανέστερους Κρητικούς αγωνιστές που είχε αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή μετά την εγκαθίδρυση της Αρμοστείας στο νησί. Πρόκειται για τον Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, ο οποίος παρά τα περασμένα ογδόντα ξαναμπαίνει πάλι στον αγώνα, εξηγώντας τους λόγους. Στον επίλογο της επιστολής του αναφέρει:
«Η σωτηρία της Πατρίδος ας είναι το σύνθημα πάντων, και υπό το σύνθημα τούτο ας λησμονηθώσι τα πάθη, ας υποχωρήσωσιν αι φιλοδοξίαι και όλοι, από μίαν σκέψιν, από εν αίσθημα ελαυνόμενοι, ας δώσωμεν τας χείρας και ας εργασθώμεν προς αποσόβησιν των επαπειλούντων την Κρήτην κινδύνων και πραγμάτωσιν των υψηλών ιδανικών του Κρητικού Λαού.
Ο Συμπατριώτης σας
Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης».

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1912 , η εφημερίδα δημοσιεύει μονοσέλιδο Έκτακτο Παράρτημα με τίτλο: « Το Υπόμνημα της Τριακονταετούς Επιτροπής προς τας Προστάτιδας Δυνάμεις» που υπογράφει ο Πρόεδρος της Επαναστατικής Συνελεύσεως Αντ. Μιχελιδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα