Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: Εφημερίδα “Αλήθεια”

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη».

Εφημερίδα “Αλήθεια”
Χανιά, 1881

Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εφημερίδα πολιτική, επιστημονική και των ειδήσεων
* Εκδίδονταν κάθε Σάββατο
* Motto: «Θάρσει λέγων τ΄ αληθές, ου σφαλεί ποτέ» Σοφοκλής
* Διευθυντής και Συντάκτης Τιμόθεος Γ. Ψαρουδάκης ενώ μετά την επανέκδοση της το 1888 Διευθυντής & Συντάκτης ήταν ο Ιωάννης Γ. Παπαδάκης με τον Ψαρουδάκη ως Ιδιοκτήτη
* Ήταν τετρασέλιδη με τετράστηλα κείμενα ενώ μετά το 1888 τετρασέλιδη και τρίστηλη
*Τυπώνονταν στο «Τυπογραφείον της Οθωμανικής Εκπαιδεύσεως» και τα γραφεία της ήταν στην συνοικία του Τοπανά

 

Εφημερίδα πολιτική, επιστημονική και των ειδήσεων η εφημερίδα “Αλήθεια”, τυπώθηκε στα Χανιά στις 4 Απριλίου του 1881.
Διευθυντής και συντάκτης ο Τιμόθεος Γ. Ψαρουδάκης, στο κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου της εφημερίδας πλέκει το εγκώμιο της Δημοσιογραφίας και προσδιορίζει το ρόλο του σωστού δημοσιογράφου. Δηλώνει ότι θα απέχει κομματικών σκοπιμοτήτων και θα είναι αμερόληπτος στην αρθρογραφία του με γνώμονα το καλό όλων των Κρητικών, ασχέτως φυλής, θρησκείας και κοινωνικής τάξης. «Η Δημοσιογραφία είναι σχολείον του λαού» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ασκεί κοινωνική κριτική στις τρεις κατηγορίες πολιτών- όπως του κατατάσσει- και ζητεί από την Διοίκηση την επιβολή αυστηρών ποινών για τους παρανομούντες.
Η εφημερίδα είχε μόνιμες στήλες όπως:
«Επιφυλλίς», «Διάφορα», «Ειδήσεις εξ Ελλάδος», «Εξωτερικά», «Διατριβαί», «Εμπορικόν Δελτίον», «Ανταποκρίσεις» κ.α
Το τελευταίο φύλλο αυτής της περιόδου εκδίδεται την πρώτη Ιανουαρίου 1882 όπου γίνεται μια ανασκόπηση του προηγούμενου έτους.
Μετά από παύση έξι περίπου ετών, στις 25 Ιουνίου 1888, επανεκδίδεται η εφημερίδα με ιδιοκτήτη τον Τιμόθεο Ψαρουδάκη, διευθυντή και συντάκτη τον Ιωάν. Γ. Παπαδάκη. Από το πρώτο φύλλο της επανέκδοσης αναγνωρίζεται η γραφίδα του Ιωάν. Παπαδάκη που όπως και στα προηγούμενα άρθρα του δεν χαρίζεται σε κανένα. Το κύριο άρθρο αναφέρεται στους άρχοντες και τους υπαλλήλους του νησιού και τους «στολίζει» κανονικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα