21.4 C
Chania
Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025

Χανιώτικο αβοκάντο: Επιτυχία στις αγορές, αγωνία στους παραγωγούς

» Μεγάλη η ζήτηση στην ελληνική αγορά αλλά καθηλωµένες οι τιµές για τους καλλιεργητές

Στη “βιτρίνα” των οπωροκηπευτικών στα super market της Αθήνας βρίσκεται το xανιώτικο αβοκάντο, τόσο στα συµβατικά όσο και στα βιολογικά. Την ίδια ώρα πάντως οι τιµές για τον παραγωγό παραµένουν στα ίδια επίπεδα µε αυτά προ 6ετίας και δεν ακολουθούν την άνοδο άλλων προϊόντων, ένα ζήτηµα που απασχολεί τον µεγάλο αριθµό των καλλιεργητών που έχουν δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριµένο προϊόν.

Το τελευταίο διάστηµα βρεθήκαµε στην Αθήνα και διαπιστώσαµε πως στο σύνολο σχεδόν των µεγάλων super market και των φρουταριών που επισκεφθήκαµε,  το αβοκάντο που πωλούνταν ήταν αποκλειστικά από τα Χανιά µε ελάχιστες εισαγωγές από το εξωτερικό.

«Υπάρχει πολύ µεγάλη ζήτηση για το Χανιώτικο αβοκάντο και ειδικά το βιολογικό που εµπορευόµαστε εµείς» µας ανέφερε ο πρόεδρος του “Συνεταιρισµού Βιοκαλλιεργητών Χανίων” Γιώργος Καλλιτεράκης που παράγει ετησίως 300 τόνους αβοκάντο από τα 150 µέλη του σε Χανιά και Ρέθυµνο και εκτιµάται πως τα επόµενα 2-3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 500 τόνους.

«Φέτος υπάρχει µεγάλη ζήτηση καθώς τα Ευρωπαϊκά αβοκάντο  είναι   λίγα  και γίνονται εισαγωγές από το Μεξικό κυρίως, καθώς ακόµα δεν έχει µπει στην παραγωγή το Νότιο ηµισφαίριο. Υπάρχει όµως θέµα µε την τιµή για τον παραγωγό γιατί το αβοκάντο αυτή  στιγµή είναι το µόνο προϊόν που όλα αυτά τα χρόνια από το 2019 και µετά  η τιµή του δεν έχει ανέβει  ούτε ένα “σεντ”» παρατηρεί ο κ. Καλλιτεράκης. Συµπληρώνει µάλιστα, πως το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάρα πολύ για τους παραγωγούς δίχως να γίνει καµία σοβαρή προσπάθεια στήριξη τους, ενώ µείζον ζήτηµα είναι και τα µεταφορικά το κόστος των οποίων έχει πολλαπλασιαστεί ειδικά αν υπάρξει µεταφόρτωση του προϊόντος στην Αθήνα για να φύγει στο εξωτερικό. Πέρυσι επίσης οι συνεχόµενες αυξηµένες θερµοκρασίες από την Άνοιξη µέχρι και το Φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσµα να χαθεί ένα µέρος της παραγωγής και να υπάρξει µικροκαρπία δίχως να δοθεί κάποια αποζηµίωση.

Ο Γιώργος Κοντουδάκης από την Οµάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο µας αναφέρει πως οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι «υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον για το Χανιώτικο αβοκάντο και το συµβατικό και το βιολογικό. Το συµβατικό πουλιέται σε τιµές   2,40 ευρώ το κιλό για τα µεγάλα µεγέθη, ενώ το βιολογικό δίνεται 40-50 λεπτά πιο ακριβά.»

Στην Αθήνα το Χανιώτικο βιολογικό αβοκάντο προσφέρετε στον καταναλωτή σε τιµές από 6,50 ευρώ και άνω, ενώ ο παραγωγός πληρώνεται από    2,80 έως 3,10 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή γίνεται η συγκοµιδή των τελευταίων ποσοτήτων  Ηass και  έχει ξεκινήσει το κόψιµο των  Lamp Hass και των  Reed.

Οι καλλιεργητές αβοκάντο στην Κρήτη εκτιµούν πως τα επόµενα χρόνια θα  υπάρξει “εκτίναξη” του όγκου  των παραγόµενων προϊόντων καθώς θα µπουν στη διαδικασία να δώσουν καρπούς χιλιάδες δέντρα που φυτεύτηκαν τα τελευταία 4-5 χρόνια σε Χανιά και Ρέθυµνο, ενώ “δειλά-δειλά” θα αρχίσει να δίνει προϊόν και η νότια Πελοπόννησος στην οποία επίσης έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα