Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Χανιώτικες συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μηχανικής

Με τη συνεργασία των τοπικών ομάδων του φοιτητικού ευρωπαϊκού οργανισμού BEST θα διεξαχθεί, φέτος, στις 21 – 24 Μαΐου, ο πανελλήνιος διαγωνισμός μηχανικής στον οποίο συμμετέχουν φοιτητές που συγκροτούν ομάδες τεσσάρων ατόμων.

Συνολικά, θα συμμετάσχουν 32 φοιτητές που αποτελούν τις 4 προκριθείσες ομάδες της κάθε κατηγορίας από τον τοπικό γύρο του διαγωνισμού που είχε προηγηθεί.
Οπως λένε στα “Χ.ν.” τα μέλη του BEST, Φραγκίσκος Μαραγκουδάκης (τριτοετής φοιτητής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και κύριος διοργανωτής του Διαγωνισμού) και Σταυρούλα Μπενέκου (υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, Σταυρούλα Μπενέκου, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης) ο διαγωνισμός αποτελείταιι από δύο: Το Team Design και το Case Study. Το Team Design αφορά την επίλυση ενός κατασκευαστικού προβλήματος με το σχεδιασμό και την δημιουργία μιας λειτουργικής κατασκευής με την χρήση απλών υλικών. Το Case Study αφορά την μελέτη και την επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος.
Στον τοπικό γύρο που είχε προηγηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο κομμάτι της κατασκευής (Team Design), σε μια on line πλατφόρμα παρουσιάζονταν ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι και οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έπρεπε να ρυθμίσουν κάθε παράμετρο ώστε το παιγνίδι αυτό (το οποίο αφορούσε ένα αμαξίδιο που έπρεπε να διανύσει μια διαδρομή στο βέλτιστο δυνατό χρόνο με τη βέλτιστη δυνατή ζωή) να μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Το θεωρητικό κομμάτι αφορούσε ένα αληθινό πρόβλημα το οποίο έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος Χανίων και συγκεκριμένα τη δημιουργία μίας on line πλατφόρμας που περιλάμβανε ένα site και μία εφαρμογή που αφορούσε στους τουρίστες που επισκέπτονταν τα Χανιά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των δυνατοτήτων των Χανίων.
Τώρα, οι νικητές του προκριματικού γύρου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νέα προβλήματα στο πανελλήνιο τελικό.
Οπως σημειώνουν τα μέλη του συλλόγου, από τους φοιτητές εκδηλώνεται αρκετό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό και οι αιτήσεις από το Πολυτεχνείο Κρήτης στον πρώτο γύρο ήταν από 15 – 17 ομάδες. Ακόμα τονίζουν ότι στον πανελλήνιο διαγωνισμό έχουν προσπαθήσει να ενώσουν «το live με το online» και ότι ο διαγωνισμός έχει τη στήριξη αρκετών εταιρειών και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Σημειώνεται ότι ο BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός, φοιτητικός οργανισμός. Απευθύνεται σε φοιτητές μηχανικής και συντελείται από παραπάνω από 3300 μέλη σε 93 Πανεπιστήμια σε 34 χώρες. Οι υπηρεσίες που παρέχει στους φοιτητές τεχνολογίας είναι η συμπληρωματική εκπαίδευση, η συμμετοχή στην εκπαιδευτική ανάπτυξη και η υποστήριξη καριέρας. Στόχος του BEST είναι η ενίσχυση της διαφορετικότητας και αποστολή του είναι η προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών. Για την υλοποίηση των προσδοκιών αυτών διοργανώνονται ετησίως διάφορες δράσεις με εκπαιδευτικό και επαγγελματικό περιεχόμενο. Μία από αυτές είναι ο Διαγωνισμός Μηχανικής.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «ο Διαγωνισμός Μηχανικής ή αλλιώς EBEC (European BEST Engineering Competition) είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μηχανικής που μετρά 12 χρόνια ιστορίας και διοργανώνεται από τον φοιτητικό οργανισμό BEST. Αποτελείται από τρία επίπεδα, το Τοπικό, το Εθνικό/Περιφερειακό και το Πανευρωπαϊκό. ιαγωνισμό συμμετέχοντας στους τοπικούς γύρους που διοργανώνονται από τις αντίστοιχες ομάδες BEST στην Αθήνα, στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Στην συνέχεια, οι νικητές κάθε κατηγορίας προκρίνονται στον Εθνικό Γύρο και έπειτα στον Τελικό και Πανευρωπαϊκό γύρο.
Στόχος του Διαγωνισμού δεν είναι μόνο η εξέλιξη των φοιτητών σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και η ενίσχυση της ομαδικής συνεργασίας, της καινοτομίας και άλλων χρήσιμων αξιών για την μελλοντική καριέρα των φοιτητών ως μηχανικοί».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες