Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χανιώτες του εξωτερικού: Αλεξάνδρα Κοκκινάκη

» Επιστήμονας δεδομένων  (data scientist)  στη Βρετανική  Ωκεανογραφική
Υπηρεσία

«Στη Βρετανία, η επιστημονική ικανότητα και η ηθική ακεραιότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή και αξιολόγηση του επιστημονικού δυναμικού», μας λέει η Αλεξάνδρα Κοκκινάκη η οποία ακολουθεί μια λαμπρή καριέρα ως ειδικός επιστήμονας σημασιολογικών δεδομένων (data scientist) στο Βρετανικό Ωκεανογραφικό Κέντρο Δεδομένων στο Λίβερπουλ.
Oπως μας λέει η ίδια, «η Βρετανική Ωκεανογραφική Υπηρεσία Δεδομένων (British Oceanographic Data Centre (BODC)) αποτελεί μέλος του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κεντρου (National Oceanography Centre(NOC)) και  είναι ο υπεύθυνος εθνικός φορέας  για τη διαχείριση ωκεανογραφικών δεδομένων και πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε εθνικό επίπεδο, πρωταρχικός σκοπός του BODC είναι η διατήρηση και ανάπτυξη της Εθνικής Ωκεανογραφικής Βάσης Δεδομένων και η διαχείριση δικτύων όπως το Εθνικό Δίκτύο Παλιρροιογράφων, το Βρετανικό Δίκτυο Θαλάσσιων περιβαλλοντικών δεδομένων και πληροφοριών κλπ.
Σε διεθνές επίπεδο o BODC αποτελεί ένα από τα 60 εθνικά ωκεανογραφικά κέντρα δεδομένων της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής (IOC) της UNESCO. Επίσης μεταξύ των διεθνών υποχρέωσεών του, είναι η διαχείριση και δημοσίευση του γενικού ψηφιακού βαθυµετρικού χάρτη των ωκεανών, του Ευρωπαικού Καταλόγου του συστήματος ωκεανογραφικής έρευνας και του Ευρωπαικού Καταλόγου Θαλάσσιων περιβαλλοντικών δεδομένων.
Επιστημονικό αντικείμενο του NOC ειναι η καταγραφή, η διεπιστημονική μελέτη και η διαχρονική παρακολούθηση των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών διεργασιών που διέπουν την δομή, την λειτουργία και την εξέλιξη των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων και της υποθαλάσσιας γεώσφαιρας.
Η θέση μου στον BODC είναι πολύπλευρη. Ένας από τους κύριους ρόλους μου είναι η τεχνική διαχείριση του NERC Vocabulary Server (NVS) που παρέχει την πρότυπη ορολογία στην ωκεανογραφία στη διεθνή κοινότητα. Ασχολούμαι επίσης με την εφαρμογή των διεθνών προτύπων αποθήκευσης και περιγραφής στα ωκεανογραφικά δεδομένα ώστε να είναι διαθέσιμα και διαλειτουργικά από τα διεθνή ωκεανογραφικά κέντρα. Επίσης, καθώς η συλλογή των ωκεανογραφικών δεδομένων είναι πολύ ακριβή, είναι σημαντικό να μπορούν τα δεδομένα να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλους επιστήμονες. Έτσι, ενας από τους ρόλους μου είναι να παρακολουθώ, να συμμετέχω και να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ελεύθερων και επαναχρησιμοποιούμενων δεδομένων ώστε να συμβουλεύω και να καθοδηγώ τον BODC. Παράλληλα συμμετέχω με το ρόλο της συμπροέδρου στη διεθνή υπολογιστική υποδομή RDA (www.rd-alliance.org) πάνω στο θέμα των Vocabulary Semantic Services Interest Group, το οποίο συγκεντρώνει ειδήμονες από όλο τον κόσμο με σκοπό την επίλυση θεμάτων και την αναγνώριση των μελλοντικών βημάτων στον τομέα των Σημασιολογικών Δομών. Τέλος συμμετέχω σε αρκετά Ευρωπαικά ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και παρουσιάσεις».

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Σε ερώτησή μας αν ήταν εύκολη υπόθεση η εύρεση εργασίας στο εξωτερικό και πώς πήρε την απόφαση αυτή, απαντά: «Πριν αρχίσω να ψάχνω για εργασία, θεωρούσα οτι όσο περισσότερα προσόντα έχει κανείς τόσα πιο εύκολα μπορεί να βρεί εργασία. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται κανείς να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και τα διαφορετικά δεδομένα της χώρας που φιλοξενείται. Εγώ αρχικά δυσκολεύτηκα, τουλάχιστον μέχρι να καταλάβω το Αγγλικό Σύστημα αναζήτησης εργασίας αλλά και τη σύνταξη βιογραφικών (ο τρόπος είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν που ισχύει στην Ελλάδα). Αρχικά λοιπόν ένιωσα απογοήτευση, η οποία με έκανε να πεισμώσω. Έτσι μέσα σε 2 μήνες μου προσφέρθηκαν όχι μία αλλά δυο δουλειές.
Στην Ελλάδα ήμουν ήδη διορισμένη ως καθηγήτρια πληροφορικής και έπαιρνα αποσπάσεις δουλεύοντας στο Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και δούλεψα για το διδακτορικό μου. Η απόφαση για εργασία στο εξωτερικό, ήρθε από τον τότε σύζυγό μου ο οποίος είναι γιατρός και βρήκε δουλειά στο Λίβερπουλ. Εγώ πάντα ήθελα να εργαστώ στο εξωτερικό, οπότε και ακολούθησα με χαρά».
Η Αλεξάνδρα Κοκκινάκη σημειώνει επίσης ότι «η Βρετανία στηρίζει και ενισχύει την έρευνα, κάτι που πραγματικά με εντυπωσίασε. Το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο, χρηματοδοτείται μερικώς από το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος μαζί με 5 ακόμα κέντρα: Το Βρετανικό Κέντρο Ατμόσφαιρας, Γεωλογικής έρευνας, το κέντρο υδρολογίας και οικολογίας κ.λπ. Το κράτος παροτρύνει  τις δημοσιεύσεις και τη συμμετοχή σε συνέδρια αλλά ταυτόχρονα υπάρχει έντονος προγραμματισμός, αυστήρή διαχείριση των πόρων και μεγάλη διαφάνεια κινήσεων. Εμείς οι ερευνητές μπορούμε να συμμετέχουμε σε συνέδρια κλπ αρκεί να  βρούμε  το έργο που θα τα χρηματοδοτήσει. Στη Βρετανία, η επιστημονική ικανότητα και η ηθική ακεραιότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή και αξιολόγηση του επιστημονικού δυναμικού. Στο BODC η καταγωγή δεν παίζει ρόλο».
Σε ερώτηση για το τι δυσκολίες αντιμετώπισε στην αρχή, απαντά: «Ο καιρός (όσο και αν φαίνεται κοινότυπο) ήταν μια μεγάλη δυσκολία που κλήθηκα να ξεπεράσω, ιδιαίτερα ως Ελληνίδα, καθώς το Ελληνικό κλίμα μας έχει κακομάθει. Η προσαρμογή στη Βρετανική νοοτροπία αποτέλεσε μια ακόμα δυσκολία αλλά ταυτόχρονα με βοήθησε να ανοίξω το μυαλό και την καρδιά μου σε ένα διαφορετικό λαό με διαφορετικό κοινωνικό κώδικα και κουλτούρα και να θαυμάσω τα θετικά του στοιχεία όπως η ευγένεια, ο σεβασμός, ο εθελοντισμός, η οργάνωση κλπ. Οι δυσκολίες αυτές οδήγησαν σε όμορφες φιλίες και γνωριμία με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους. Προσωπικά με συναρπάζει να μαθάινω τις συνήθειες και παραδόσεις των Βρετανών φίλων μου μέσα από τις φιλίες και τη συμμετοχή σε ομάδες ενδιαφέροντος όπως την ομάδα τρεξίματος».
Σχετικά με τους στόχους της για το μέλλον, υπογραμμίζει:
«Πρωτεύον ρόλος μου είναι ο ρόλος της μητέρας στο 10χρονο γιό μου Κωστή και η παροχή υποστήριξης, αγάπης και καθοδήγηση ηθικής και συναισθηματικής. Επίσης στόχος μου είναι να διατηρήσω και να ενισχύσω τη δική μου προσωπική καλλιέργεια και ανάπτυξη τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο μέσα από την αγάπη μου για τον αθλητισμό και τη μάθηση. Να διατηρήσω και να ενισχύσω τις όμορφες φιλίες στην Ελλάδα και στην Αγγλία.
Και να επιστρέψω μέσω του εθελοντισμού στη χώρα μου και στην Αγγλία καποια από τα αγαθά που προσφέρθηκαν σε μένα απλόχερα. Επαγγελματικά θέλω να συνεχίζω να οργανώνω και να επικοινωνώ με τις διεθνείς ομάδες ενδιαφέροντος και να επηρεάζω τις εξελίξεις στον τομέα των δεδομένων και των σημασιολογικών δεδομένων με σκοπό την καθοδήγηση της στρατηγικής τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και του Εθνικού Ωκεανογραφικόυ κέντρου. Ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με τη συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση των παραπάνω θεμάτων».

Τα Χανιά

Για το τι της λείπει από τα Χανιά και εάν θα επέστρεφε αν της δινόταν η ευκαιρία, σημειώνει: «Από τα Χανιά μου λείπουν…τα Χανιά! Καταρχήν οι μητέρα μου, ο αδερφός και ο ανιψιός μου και φυσικά οι φίλοι μου και οι συγγενείς. Τα Χανιά είναι η πατρίδα μου και το αίσθημα συγκίνησης που με κατακλύζει όταν το αεροπλάνο προσεγγίζει τα Χανιά είναι μοναδικό. Το ίδιο νιώθει και ο γιός μου. Μας λείπει το κλίμα, ή ξένοιαστη ζωή, οι παραλίες, η ζεστασιά και η καλοσύνη του κόσμου, η βόλτα στο λιμάνι, η θάλασσα, οι υπέροχες παραλίες, οι ψαροταβέρνες, οι βόλτες και τα εξαιρετικά Κρητικά προιόντα και φυσικά το «φαγητό της μαμας».
Χαίρομαι που μπορούμε και επισκεπτόμαστε τα Χανιά 3 φορές το χρόνο (ακόμα και στην περίοδο του κορωνοϊού). Δεν είμαι σίγουρη αν θα ήθελα να επιστρέψω άμεσα στα Χανιά, αλλά σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω στην αγαπημένη μου πόλη στο μέλλον».
Μέσα από τη στήλη “Χανιώτες του εξωτερικού” τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν ιστορίες συμπολιτών μας που έφυγαν από τα Χανιά και διακρίνονται σε διάφορους τομείς στο εξωτερικό.

 

Μέσα από τη στήλη “Χανιώτες του εξωτερικού” τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν ιστορίες συμπολιτών μας που έφυγαν από τα Χανιά και διακρίνονται σε διάφορους τομείς στο εξωτερικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα