Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Χανιά μια πόλη δίχως όραμα…

» Η περίπτωση του κτηρίου του ΙΚΑ

 

Kαι ξαφνικά μας προκύπτει η αξιοποίηση του κτηρίου της Νεάρχου, από τον Δήμο Χανίων, ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Όπου ο Δήμος θα το κατεδαφίσει, θα το αναγείρει και τελικά θα πληρώνει ενοίκιο κανονικά, όπως θα πλήρωνε σε έναν ιδιοκτήτη που θα του το προσέφερε ετοιμοπαράδοτο.
Επιπλέον θα το συντηρεί, όσα χρόνια το χρησιμοποιεί, και όχι ο ιδιοκτήτης του, ο ΕΦΚΑ, ως είθισται.

Εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα:
• Το κτήριο το θέλει ο Δήμος για να στεγάσει διοικητικές υπηρεσίες. Πέραν του ενοικίου των 6.000 και αργότερα 9.000 ευρώ τον μήνα, το κεντρικό σημείο αυτό της πόλης, είναι αδιανόητο να επιβαρυνθεί, με επιπλέον υπηρεσίες χωρίς να έχει την απαραίτητη υποδομή. Μήπως γι’ αυτό θέλει η Δημοτική αρχή να κάνει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου αλάνα πάρκινγκ;
• Πόσα χρόνια υπολογίζει η Δημοτική αρχή, ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες, της κατεδάφισης και κατόπιν της ανέγερσης; Αν κρίνουμε από τις εργασίες που ξεκίνησε ο Δήμος στον Δημοτικό κήπο, τότε εκεί θα υπάρχει μόνιμα ένα γιαπί.
• Αυτά τα χρήματα που θα διαθέσει ο Δήμος, για να κατασκευάζει κτήρια που δεν του ανήκουν, δεν είναι πιο απαραίτητα να επενδυθούν σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, όπως π.χ. στο Πασακάκι… όπου η παρουσία του Δήμου είναι εντελώς ανύπαρκτη;
• Απέναντι από το κτήριο του παλιού ΙΚΑ ευρίσκεται μισοκατεστραμμένο από τις φωτιές, το ιστορικό κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων. Μήπως η αναστήλωση αυτού του κτηρίου έχει προτεραιότητα, που πιθανώς θα μπορούσε να στεγάσει και το ίδρυμα Μίκης Θεοδωράκης; Ο Δήμος Βέλου – Βόχας ξεκίνησαν από το καλοκαίρι εκδηλώσεις για τον Μίκη. Με διεθνές φεστιβάλ μουσικής “Μίκης Θεοδωράκης” και τις αναγκαίες μελέτες και προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η απορία των πολιτών είναι τελικά γιατί ξοδεύονται τεράστια ποσά; Να θυμίσω τα 4,5 εκατομμύρια στην ΑΒΕΑ; Τη φαραωνικη μαρίνα στη Νέα Χώρα;
Για έργα που δεν θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην πόλη.
Ας κατανοήσουν επιτέλους οι υπεύθυνοι, ότι η πόλη χρειάζεται πλέον μεγάλα έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, όπως τα… δείγματα ποδηλατοδρόμων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

  1. Τα σχόλιά μου για τα γκράφιτι στο παλιό ΙΚΑ γράφονται με σκοπό να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη των Χανίων πως κανένας Φορέας δεν νομιμοποιείται να προβεί κάποια χρονική στιγμή σε εγκατάσταση εξωτερικών καμερών ασφαλείας στο οποιασδήποτε μορφής κτήριο αυτό με μοναδική υπάρχουσα αιτιολόγηση το πρόβλημα των γκράφιτι.

  2. Το δεύτερο σημερινό σχόλιό μου είναι το εξής: Τα γκράφιτι που είναι ευδιάκριτα στη φωτογραφία είναι αυτά των γκραφιτάδων GET και AWIK, πρώην μελών της κάποτε Χανιώτικης ομάδας γκράφιτι MASTIGA (βλ. υπερμέγεθες γκράφιτι σε όλο το μήκος της οροφής στο Νεώριο Moro τον Αύγουστο 2011), ομάδα η οποία διαλύθηκε με αφορμή τη Δίκη για τους 15 γκραφιτάδες τον Ιούνιο 2017, δηλαδή λόγω του «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στα Χανιά εδώ και αρκετά χρόνια.

  3. Καλημέρα σας , έχετε ακούσει φυσικά την παροιμία ( στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα ) .! Μόνο που εδώ δεν είναι κανείς κουφός , κάνουν πως δεν ακούνε και εθελοτυφλούν μάλιστα γιατί τα χρήματα είναι πολλά και ο χρόνος λίγο ώστε να προλάβουν όλοι για ένα κομμάτι πίτας! Τα Χανιά έχουν ένα λαμπρό μέλλον αλλά χωρίς τους ευσυνείδητους ανθρώπους στις θέσεις τις κατάλληλες θα παραμένουν ως έχουν με μικρές πινελιές όπως προαναφέρατε….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα