Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Χανιά και πολιτιστική διαχείριση

Η διαχείριση των αυξημένων τουριστικών ροών απασχολεί πόλεις όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και η Μαγιόρκα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Την ίδια ώρα στα Χανιά, που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες φαίνεται πως δεν εφαρμόζεται -επί της ουσίας- από το Κράτος κανένα ειδικό σχέδιο διαχείρισης για την προστασία τους.

Η Παλιά πόλη κινδυνεύει να χάσει τον χαρακτήρα της, ενώ ενστάσεις προκαλεί η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδες σε μνημειακούς χώρους, όπως στον λόφο Καστέλι.

Στον Μπάλο, στο Ελαφονήσι και στο Κεδρόδασος, αναρωτιέται κανείς πόσο ακόμη θα αντέχουν αυτοί οι απίστευτης ομορφιάς φυσικοί “παράδεισοι” όταν δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Μπορεί ο καθένας να πετά όπου θέλει τα απορρίμματά του ή να παίρνει για αναμνηστικό και από λίγη κοραλλένια άμμο ή κομμάτια κέδρων; Υπάρχει σχέδιο, οργάνωση, έλεγχος;

Στα Χανιά δεν έχουμε αντιληφθεί ότι τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τα φυσικά οικοσυστήματα στηρίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ευημερία των κατοίκων ενός τόπου.

Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, να προστατέψουν τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους που τις κάνουν να ξεχωρίζουν. Εμείς τι κάνουμε;

2 Comments

  1. μια μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης πριν δέκα περίπου χρόνια έδειχνε πως τα αστικά λύματα και τα απόβλητα κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν τριπλασιάζονται και διπλασιάζονται αντίστοιχα – και αυτά σε επίπεδο νομού… οπότε για τι είδους διαχείριση – του τουριστικού ρεύματος – μιλάμε; Θέλουμε τουρισμό όλο τον χρόνο – θέλουμε ποιοτικό τουρισμό; πρέπει πρώτα να υποστούμε την ‘κακοποίηση’ και τον ‘εξευτελισμό’ από τα διαχειριστικά λάθη του χθες και του σήμερα…. μετά θα δούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα… Τα Χανιά ενδεικνύονται και για αστικό και για φυσιολατρικό τουρισμό – στην πρώτη περίπτωση το προϊόν πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλα σημεία εκτός την παλιά πόλη και μιλάω κυρίως για την ιστορική Χαλέπα και το Ακρωτήρι – στην δεύτερη πρέπει να γίνει πιο σοβαρή δουλειά με τις υποδομές διημέρευσης και μεταφορών προς τα δυτικά και τον νότο της πόλης…. ο Πλατανιάς κινδυνεύει να διαδεχτεί άλλες περιοχές της χώρας και του νησιού σε πρωταθλητή του τουρισμού της φθήνιας και του αλκοόλ – πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή του πως αντιλαμβάνονται οι ξένοι μας τον πολιτισμό μας αλλά και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του καλοκαιριού στον τόπο μας – και πως εμείς… τέλος η μέριμνα για την τοπική αγορά τους Έλληνες και ντόπιους τουρίστες λείπει και είναι πρόβλημα αν θες να επισκεφτείς κοντινά σου μέρη ή το ίδιο σου το σπίτι το καλοκαίρι και να μην ξέρεις πως να το κάνεις….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες