Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

ΧΑΝΙΑ (ΧΑΛΕΠΑ – ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΑ) 1941-45

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα Χανιά της Κατοχής με αδημοσίευτες φωτογραφίες από το αρχείο μου, θα δούμε σήμερα κάποιες εικόνες από την Κάτω Χαλέπα, τα Φακωθιανά, τα Λενταριανά, αλλά και τον κινηματογράφο του Δημοτικού Κήπου εκείνη την περίοδο. Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι στη διαδικτυακή ανάρτηση του Deutsches Historische Museum υπάρχουν αρκετές συνταρακτικές φωτογραφίες από τη Μάχη της Κρήτης, τις οποίες δε δημοσιεύσαμε εδώ αλλά αξίζει πραγματικά να τις δει κανείς. Ας μείνουμε όμως στις δικές μας:
Στην πρώτη, καθώς και τη δεύτερη, απόψεις των Χανίων από τα υψώματα των Λενταριανών και του Αγίου Ιωάννη.
Στην τρίτη, άποψη της Ευαγγελίστριας και των Φακωθιανών από την άκρη της συνοικίας του Μεϊντανιού. Διακρίνεται το ισόγειο κτήριο της Εταιρίας Φιλέργων (αργότερα στην ΑΣΟΟΧΑ) εκεί που σήμερα το κτήριο των ΤΕΙ και το διπλανό 10ο Δημοτικό σχολείο.
Στην τέταρτη, στρατιωτική παράγκα στην περιοχή του Πύργου της Χαλέπας με φόντο τα Φακωθιανά.
Στην πέμπτη και την έκτη, ανηφορικά δρομάκια της Κάτω Χαλέπας που οδηγούν από τον Κατσαμπά στον Άγιο Παντελεήμονα, το πρώτο στη μικρή γέφυρα και το δεύτερο στο ναό.
Στην έβδομη, το Ρολόι (χωρίς ρολόι…) και ο σημερινός Δημοτικός κινηματογράφος στην υπηρεσία του στρατού κατοχής.
Στην όγδοη, το παλιό φθισιατρείο (“Πρεβαντόριο”) όπου σήμερα στεγάζεται το Άσυλο Ανιάτων, χρησιμοποιούμενο ως νοσοκομείο από τις αρχές κατοχής Τα ογκώδη κτίσματα του Ασύλου (κτίστηκαν τη δεκαετία του ’30) διατηρούνται ακέραια ως σήμερα.
Στην ένατη, μέρος από το γερμανικό ιατρικό προσωπικό (οι φωτογραφίες προέρχονται από το άλμπουμ Γερμανού γιατρού που υπηρέτησε εκεί) και στη δέκατη, κατοχικές διακοπές: Μια επίπλαστη ξενοιασιά, μια φευγαλέα αίσθηση διακοπών μόνο για τα στρατεύματα κατοχής βέβαια, που φάνταζε όμως απόλυτα πραγματική σε σύγκριση με την πιθανότητα μετάθεσης στο Ανατολικό μέτωπο…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα