Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

“Χαμηλές πτήσεις” για τον δάκο μέχρι σήμερα στην Κρήτη

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η δακοπροσβολή στην Κρήτη, κι ενώ η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, συνεχίζουν το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών σε ολόκληρη την Κρήτη.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες δακοπροσβολές για τις περισσότερες περιοχές. Σε μικρό αριθμό δειγμάτων ελαιόκαρπου της Π.Ε. Χανίων διαπιστώθηκε η παρουσία μυκήτων του γένους Fusarium, Alternaria και Botryosphaeria, οι οποίοι μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά τον ελαιόκαρπο και το παραγόμενο ελαιόλαδο εφόσον επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, προληπτικά, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των ελαιοδένδρων τους για την πιθανή ύπαρξη εντομολογικών ή μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο. Εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές προσβολές, θα πρέπει να ενημερώνουν τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας και να προσκομίσουν δείγματα για εξέταση σε εξειδικευμένα φυτοπαθολογικά και εντομολογικά εργαστήρια.
Επισημαίνεται ότι κατά την εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης και για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά εγκεκριμένα σκευάσματα και να τηρούν τα ελάχιστα χρονικά όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή. Δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.
Παράλληλα, καλούμε τους παραγωγούς να παρακολουθούν τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εκδίδει το Περιφερικό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου (http://www.minagric.gr/ index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/188-irakleio) και να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους σχετικά.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα