Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι χάκερ απειλούν και τις “έξυπνες” οδοντόβουρτσες

ΠΑΥΛΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Οι χάκερ που ως τώρα «είχαν στο μάτι» υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να στρέφουν την προσοχή τους σε όλο το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», δηλαδή σε κάθε «έξυπνη» συσκευή διασυνδεδεμένη στο Ίντερνετ, από το ψυγείο της κουζίνας μέχρι την οδοντόβουρτσα του μπάνιου και τα ψηφιακά γυαλιά που θα φοράμε στο μέλλον.
Η προειδοποίηση έρχεται από ειδικούς στον χώρο της κυβερνο-ασφάλειας με αφορμή τη φετινή μεγάλη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας των Η.Π.Α., που μόλις ολοκληρώθηκε και στην οποία το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» κατείχε κεντρική θέση.
Οποιαδήποτε συσκευή, τώρα ή στο μέλλον, έχει online διασύνδεση (πέρα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες ή «έξυπνα» κινητά), αποτελεί μέρος του συνεχώς διευρυνόμενου «διαδικτύου των πραγμάτων». Όσο τα ρούχα, τα σπίτια, οι χώροι εργασίας (γραφεία και εργοστάσια), γενικότερα οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι χώροι γίνονται όλο και πιο «έξυπνοι», τόσο το «διαδίκτυο των πραγμάτων» θα επεκτείνεται και η ψηφιακή επικράτειά του θα καλύπτει ολοένα μεγαλύτερη έκταση, γεγονός που θα την καθιστά όλο και πιο θελκτικό στόχο για τους χάκερ.
«Αν ένα αντικείμενο είναι συνδεμένο στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να το βρει, και αν αυτό διαθέτει κάποιο λειτουργικό σύστημα, τότε μπορεί να πέσει θύμα χάκερ» δήλωσε ο Κέβιν Χέιλι, διευθυντής της εταιρείας κυβερο-ασφάλειας Symantec Security, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
«Καθώς αρχίζουμε να φέρνουμε στο σπίτι μας όλες αυτές τις “έξυπνες” συσκευές, πρέπει να αναλάβουμε και κάποια ευθύνη (για την προφύλαξή τους)» πρόσθεσε.
Ανάμεσα σε άλλα τεχνολογικά «θαύματα» στην τεράστια έκθεση του Λας Βέγκας, υπήρχαν μωρουδιακά ρούχα που καταγράφουν την αναπνοή και τη θέση του μωρού (ενημερώνοντας online τους γονείς), μπάλες μπάσκετ με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, από μικρές οδοντόβουρτσες μέχρι μεγάλες «λευκές» συσκευές κουζίνας που «μιλάνε» με το διαδίκτυο, όπως επίσης online ζωτικές ιατρικές συσκευές (π.χ. βηματοδότες) καθώς και τα ολοένα πιο «έξυπνα» αυτοκίνητα που είναι πια παρκαρισμένα στα γκαράζ.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να παραβιαστούν από κακόβουλους χάκερ, αν και η απειλή παραμένει κυρίως θεωρητική προς το παρόν. «Δεν νομίζω ότι οι “κακοί” έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τα οφέλη γι’ αυτούς από την παραβίαση τέτοιων πραγμάτων» δήλωσε ο Κάταλιν Κοζόι, αρμόδιος για θέματα κυβερνο-ασφάλειας στην εταιρεία Bitdefender. Όπως όμως προειδοποίησε, είναι θέμα χρόνου, ίσως και εντός του 2014, να υπάρξει κάποιο περιστατικό, που θα επισύρει την προσοχή του κοινού διεθνώς πάνω στο ζήτημα. «Μπορεί να δούμε το πρώτο παράπλευρο θύμα, π.χ. κάποιον άνθρωπο να υφίσταται σωματική βλάβη» όπως είπε.
Οι εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, οι «έξυπνες» κλειδαριές σπιτιών Kwikset της εταιρείας Unikey, οι οποίες ελέγχονται online εξ αποστάσεως, καθησυχάζουν πως η τεχνολογία τους ενσωματώνει «στρατιωτικού επιπέδου κρυπτογράφηση», ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί από χάκερ-ληστές.
Από την άλλη, μπορεί μεν εταιρείες όπως η κορεατική LG να παρουσίασαν «έξυπνες» συσκευές κουζίνας που επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα με τον ιδιοκτήτη τους μέσω διαδικτύου, όμως ανακύπτει το ερώτημα ποιο όφελος θα έχει τελικά ένας χάκερ αν παραβιάσει από μακριά το ψυγείο κάποιου άλλου. Τι θα κλέψει, πέρα ίσως από την ηλεκτρονική λίστα με τα απαιτούμενα ψώνια, που θα έχει δημιουργήσει μόνο του το “έξυπνο” ψυγείο;
Όπως και νάχει, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού δικτύων, την αμερικανική Cisco, εκτιμάται ότι πάνω από 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα είναι διασυνδεδεμένα online παγκοσμίως έως το 2020. «Είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί με ειδικό λογισμικό η κυβερνο-ασφάλεια κάθε ενός από αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ντέηβιντ Ορέιν.
Εκεί όμως όπου δικαιολογημένα οι ανησυχίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, είναι στον χώρο των επιχειρήσεων και ιδίως των βιομηχανιών με τις κάθε είδους γραμμές παραγωγής προϊόντων. Ήδη η προστασία ζωτικών υποδομών, όπως αγωγών πετρελαίου και δικτύων ηλεκτρισμού, που έχουν πια ποικίλες online διασυνδέσεις, απασχολούν έντονα τις κυβερνήσεις (ιδίως των Η.Π.Α.) και τις διοικήσεις των εταιριών, καθώς, πέρα από τους χάκερ, υπάρχουν επίσης οι παράμετροι της κυβερνο-τρομοκρατίας, αλλά και της κυβερνο-κατασκοπείας.
«Αν μπορώ να παραβιάσω τις κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου του ανταγωνιστή μου, τότε μπορώ να δω ακριβώς πώς δουλεύει το εργοστάσιό του», δήλωσε ο Χέιλι της Symantec. Το ίδιο, προφανώς, ισχύει, αν παραβιάσει ένας χάκερ τις κάμερες οποιασδήποτε κρατικής εγκατάστασης, ρίχνοντας έτσι αδιάκριτες ματιές στα ενδότερά της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα