Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Café Vlissinghe (est. 1515, Μπρυζ, Βέλγιο)

Το Café Vlissinghe είναι το παλαιότερο Καφέ στη μαγευτική μεσαιωνική πόλη Μπρύζ του Βελγίου και μάλιστα η πρώτη γραπτή μαρτυρία γι’ αυτό χρονολογείται το 1515! Το Cafe αποτελείται από δύο ενωμένα σπίτια που οικοδομήθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα.

Το εσωτερικό του Café Vlissinghe είναι από μόνο του ένα ταξίδι στον χρόνο

Μάλιστα το Vlissinghe, σύμφωνα με όσα μαρτυρούν οι πηγές, δεν σταμάτησε ποτέ τη λειτουργία του, βάζοντάς το αμέσως ψηλά στη λίστα των αρχαιότερων επιχειρήσεων διεθνώς!

Ενας από τους εξωτερικούς χώρους του Καφε

Η «σύγχρονη» ιστορία του Vlissinghe αρχίζει το 1855, όταν αγοράστηκε από τον Jacques De Meulemeester, ο οποίος ήταν ιδιοκτητης του ζυθοποιείου De Arend (αργότερα Aigle Belgica). Ο γιος του, Leon, διαχειρίστηκε το ζυθοποιείο από το 1869 και τότε το Vlissinghe ανακατασκευάστηκε με μπαρόκ έπιπλα και έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν «φλαμανδική» όψη στο εσωτερικό του. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το σκούρο καφέ, το μαύρο, και το χρώμα της καραμέλας. Ο διάκοσμος, μάλιστα, προσελκύει τους λάτρεις της τέχνης που επισκέπτονται το Καφέ, για να θαυμάσουν ατόφια στοιχεία των περασμένων αιώνων.

Το Café Vlissinghe διαθέτει επίσης και έναν εντυπωσιακό cozy κήπο που το καλοκαίρι γεμίζει επισκέπτες στα τραπεζάκια της βεράντας του! Οι σπεσιαλιτέ που προσφέρει το Καφέ είναι στην πλειονότητα κλασικές βελγικές, ενώ προσφέρει –εκτός των άλλων- και την τοπική μπίρα fort lapin. Εξάλλου, η σύνδεση του Καφέ με την κουλτούρα της μπίρας ήταν ήδη ορατή από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του.

Η είσοδός του, όχι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά εντυπωσιακά ατμοσφαιρική, βρίσκεται ακριβώς πάνω σε ένα τυπικό, παραδοσιακό δρομάκι της Μπρυζ: πλακώστρωτο με ασβεστωμένους τούβλινους τοίχους, που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στη μεσαιωνική ιστορία της πόλης και του Καφέ. Η επιγραφή του, κατακόκκινη με γοτθικά μπεζ γράμματα δίνει το στίγμα της μακράς του ιστορίας και της αδιαμφισβήτητης παράδοσής του.

Μπαίνοντας στο Καφέ, ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως μεταφέρεται πίσω στον χρόνο. Ο χώρος μοιάζει με χρονοκάψουλα που οδηγεί κατευθείαν στο παρελθόν! Σχεδόν κάθε αντικείμενο αποτελεί κειμήλιο, ενώ όλα είναι πλέον «περασμένα» σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που «αφηγείται» την ιστορία τους. Στον κήπο του Καφέ οι επισκέπτες ακόμα και σήμερα μπορούν να παίξουν διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια, οι ρίζες των οποίων εντοπίζονται πολλές δεκαετίες πριν, όπως το Pétanque, γαλλικής προέλευσης παιχνίδι με μεταλλικές μπάλες σε μέγεθος πορτοκαλιού, που παίζεται από δυο ομάδες.

Το Καφέ αποτέλεσε επίσης έδρα διαφόρων Ενώσεων που συναντιόνταν τακτικά εκεί, όπως η Art Genegen, μια Ενωση που ιδρύθηκε το 1894 από δασκάλους και μαθητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών “Leon De Meulemeester”. Τα μέλη της Ενωσης δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο δωμάτιο σε μια πλευρική πτέρυγα του Καφέ, που είναι διακοσμημένο με τη δική τους αισθητική. Αυτή η αίθουσα συσκέψεων με την περίτεχνη διακόσμηση εξακολουθεί να υπάρχει στις μέρες μας και θυμίζει έντονα μικρό μουσείο!

CAFE VLISSINGHE

Blekersstraat 2,
8000 Brugges
info@cafevlissinghe.be

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα