Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Café Mulassano

(est. 1907, Τορίνο, Ιταλία)

 

 

Η ιστορία αρχίζει το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα, όταν ο Amilcare Mulassano, ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου Sacco, διάσημος για το λικέρ μέντα που έφτιαχνε, άνοιξε ένα μπαρ στη via Nizza 3. Το 1907 ο Mulassano μετέφερε το Buvette Mulassano, όπως ονομαζόταν το μαγαζί, στην πλατεία Castello. Και ήταν τότε, που αποφάσισε να το μετατρέψει σε Καφέ. Το 1925 ο χώρος πέρασε στην Angela και τον Onorino Nebiolo, δύο Τορινέζους που επαναπατρίστηκαν μετά από χρόνια παραμονής τους στο Ντιτρόιτ. Οι νέοι ιδιοκτήτες εισήγαγαν δύο μεγάλες καινοτομίες στο Mulassano: το τοστ και τα σάντουιτς. Το

Καφέ απέκτησε αμέσως τεράστια φήμη και φιλοξένησε διάσημους θαμώνες, όπως οι Achille Mario Dogliotti, Luigi Spazzapan, Italo Cremona, Gigi Chessa, Giacomo Grosso, Erminio Macario, Gigetta Morano, Caterina Boratto, Mario Soldati, Gianandrea Gavazzeni και πολλοί άλλοι. Μάλιστα ήταν τέτοια η φήμη του, που ακόμη και ο βασιλιάς με τη βασίλισσα ήπιαν τον καφέ τους στο Mulassano. Γι αυτό, μέχρι το 1926 ο χώρος είχε ιδιαίτερο δωμάτιο που χωριζόταν από το υπόλοιπο μαγαζί με βαριές βελούδινες κουρτίνες που οριοθετούσαν τα απρόσιτα «ιδιαίτερα» των βασιλιάδων.
Το 1938 οι ιδιοκτήτες πούλησαν το Καφέ, και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ο χώρος, όπως ήταν φυσικό, παρήκμασε. Όμως τη δεκαετία του ’70 ο νέος ιδιοκτήτης, Antonio Chessa, αποφάσισε να επαναφέρει την πρότερη δόξα και φήμη του Καφέ. Ετσι προχώρησε σε σημαντικές ανακαινίσεις, πάντα με σεβασμό στον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του Mulassano. Παράλληλα εισήγαγε τα σάντουιτς με αστακό, τα οποία αποτελούσαν καινοτομία για το Τορίνο. Το Mulassano είναι σήμερα μέλος των «Historical shops and clubs of Turin» (σ.σ: Ιστορικά καταστήματα και κλαμπ του Τορίνο) ενώ είναι καταχωρημένο και στη λίστα με τα «Historical Places of Italy» (σ.σ: Ιστορικές Τοποθεσίες της Ιταλίας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Caffè Mulassano είναι έργο του μηχανικού Antonio Vandone, ο οποίος ήταν μαθητής του διάσημου Carlo Ceppi. Η είσοδός του είναι εντυπωσιακή και μεγαλόπρεπη από ακριβό σκούρο ξύλο και μάρμαρο. Εσωτερικά το Καφέ είναι διακοσμημένο με πολύτιμα μάρμαρα και έχει εκλεπτυσμένο μπρούτζινο διάκοσμο με χαρακτηριστικά μοτίβα λουλουδιών. Επίσης δεσπόζουν ξύλινες λεπτομέρειες, αντικείμενα αντίκες και ένα εντυπωσιακό πάσο όπου προετοιμάζονται οι καφέδες και τα ποτά που σερβίρονται.
Χάρη στο μέγεθός του και την εντυπωσιακά προσεγμένη διακόσμησή του, κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα το Mulassano αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για διαφημίσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις: “4 Mosche Di Velluto Grigio” (1971) του Dario Argento, “La Donna della Domenica” του Giulio Base, “Piccolo Mondo Antico” του Mario Soldati και άλλες.

Mulassano (est. 1907)
Piazza Castello, 15
Tel: +39 011 547990
Info:
info@caffemulassano.com
Website: caffemulassano.com
Facebook: caffemulassano

Home


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν»
και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα