Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Café de l’ Opera (est. 1929, Βαρκελώνη, Ισπανία)

H πρόσοψη του Καφέ.

Στην Ισπανία η παράδοση των Ιστορικών Καφέ είναι μακρά. Ανάμεσα στα Ιστορικά Καφέ της Βαρκελώνης που ξεχωρίζουν, είναι το Cafè de l’Opera, το οποίο βρίσκεται στην οδό La Rambla. Σαν βγαλμένο από το παρελθόν, ένα «διαμάντι» αλλοτινών καιρών, το Καφέ έχει έντονα στοιχεία της παράδοσης του τόπου, ιδιαίτερη διακόσμηση και αρχιτεκτονικό στυλ.

Άρωμα από το χθες

Το κτίριο σχεδιάστηκε και χτίστηκε από τον Ramon Ribera i Rodríguez, μεταξύ του 1882 και 1883, με πρόσοψη στις οδούς Rambla και Carrer Aroles. Το κτίριο που στεγάζει το Cafè de l’Opera ξεκίνησε την «πορεία» του, τον 18ο αιώνα, ως πανδοχείο. Κάτι απόλυτα φυσικό δεδομένης της θέσης του: Το συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου La Rambla ήταν ακριβώς δίπλα στον σταθμό απ΄όπου έφευγαν και έρχονταν οι ταξιδιωτικές άμαξες εκείνη την εποχή.

Άρωμα από το χθες

Λίγο αργότερα, με τον ερχομό του σιδηροδρόμου, εκεί βρισκόταν ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης. Η άνθιση των σιδηροδρόμων, που έφεραν επανάσταση επειδή μείωναν κατά πολύ τις κάποτε μακρινές αποστάσεις, «ενώνοντας» μεταξύ τους πόλεις και ανθρώπους, όπως ήταν φυσικό, έδωσε νέο αέρα στην περιοχή. Στο πολυσύχναστο σταθμό, τα τρένα πηγαινοέρχονταν τακτικά με προορισμό τη Σαραγόσα και τη Μαδρίτη. Και το Café de l’ Opera, το οποίο τότε, υπό διαφορετικό όνομα, πρόσφερε φαγητό και ύπνο στους ταξιδιώτες, έδωσε τη θέση του σε κάτι πιο «φρέσκο» και «μοντέρνο».

Το στοιχείο του παρελθόντος είναι έντονο στο Ιστορικό Café de l’ Opera.

Η άφιξη του τρένου και του τραμ και παράλληλα τα εγκαίνια της λαμπερής όπερας El Gran Teatre del Liceu το 1847, σηματοδότησαν τη μετατροπή του πανδοχείου σε Καφέ – Σοκολατερία. Το Καφέ, είχε την ονομασία «La Mallorquina» και ήταν διακοσμημένο σε βιεννέζικο στυλ, με ξύλινες σκαλιστές λεπτομέρειες στους τοίχους, κρυστάλλινους πανάκριβους πολυέλαιους και πίνακες, στο οποίο συγκεντρώνονταν οι ευγενείς, οι αριστοκράτες, οι αστικές οικογένειες, καλλιτέχνες, δημιουργοί και επιστήμονες. Μάλιστα, ορισμένα ξυλόγλυπτα και κάποιοι από τους εντυπωσιακούς καθρέφτες του Καφέ έχουν διατηρηθεί στο χώρο μέχρι και σήμερα.

Ζεστή σοκολάτα και churros. Η παραδοσιακή ισπανική λιχουδιά σερβίρεται στο Café de l’ Opera για περίπου 100 χρόνια!

Το 1928, το Καφέ περιήλθε στα χέρια του Antoni Doria, του οποίου η οικογένεια κρατά τη διεύθυνση μέχρι και τις μέρες μας. Στην ανακαίνιση που έγινε χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία μοντέρνου σε αρμονικό συνδυασμό με αρκετά από τα νεοκλασικά, που αποτελούσαν και «ταυτότητα» του Καφέ. Στις αρχές του 1929, το Café de l’ Opera εγκαινιάστηκε επισήμως, με το όνομα που το γνωρίζουμε σήμερα. Λόγω της ιστορίας του, του λαμπρού του παρελθόντος, αλλά και της πορείας του στο χρόνο, το Καφέ καθιερώθηκε αμέσως ως ένα από τα πιο κομψά και αριστοκρατικά της Βαρκελώνης.

Από τότε το Ιστορικό Café de l’ Opera λειτουργεί διαρκώς, (η ιστορία λέει πως δεν έκλεισε μέρα∙ ούτε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου!) προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε Ισπανούς και τουρίστες που σπεύδουν να το επισκεφθούν. Το 1992 εγκαινιάστηκαν δυο αίθουσες στον επάνω όροφο του Καφέ, διατηρώντας πάντα την ίδια διακόσμηση και φιλοσοφία με το αρχικό κτίσμα. Το Café de l΄Opera είναι στη λίστα της Bé Cultural d’Interès Local και θεωρείται αναπόσπαστο προστατευόμενο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Café de l’ Opera

La Rambla, 74
08002
BARCELONA
www.cafeoperabcn.com

ΑΡΧΙΚΗ


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των “Χ.Ν.” και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμος Ιστορικών Καφέ”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα