Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Μπύρα από ψίχουλα για καλό σκοπό

minoan lines

Νέους, καινοτόμους τρόπους επαναχρησιμοποίησης των πραγμάτων που όλοι πετάμε αναζητούν οι εταιρίες.

Τα μέλη του Brussels beer project, μετατρέπουν το ψωμί που δεν πωλήθηκε σε μπύρα για καλό σκοπό. Ενα παράδειγμα της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν από την σωστή διαχείριση των μη χρήσιμων υλικών που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
«Λένε ότι η κυκλική οικονομία είναι μπερδεμένη. Και γι αυτό θελήσαμε να την κάνουμε πιο απλή. Καταφέραμε λοιπόν να ανακυκλώσουμε τους σπόρους μας, που είναι τα υπολείμματα των δημητριακών, για να φτιάξουμε αλεύρι. Κι από αυτά τα δώσαμε στους αρτοποιούς των Βρυξελλών. Οπότε, από ψωμί φτιάξαμε μπύρα και από μπύρα ψωμί!», εξήγησε ο Σεμπαστιέν Μορβάν, συνιδρυτής του project.

Συνολικά, ανακυκλώνονται κάθε χρόνο 10 τόνοι ψωμιού. Άλλες εταιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα, καθιστώντας τον ανταγωνισμό πιο δημιουργικό.

«Έχουμε μια εξαιρετικά πειραματική προσέγγιση στο Brussels Beer Project: φτιάξαμε μπύρα με τα υπολείμματα των μήλων για παράδειγμα, και παρασκευάσαμε μπύρα με μπισκότα που δεν καταναλώθηκαν. Η ιδέα είναι να ανανεωνόμαστε πάντα!», είπε ο Σεμπαστιέν.

Η διαχείριση των απορριμμάτων από τα τρόφιμα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο κυκλικό σχέδιο οικονομίας που υπέβαλε η ΕΕ. Κάθε χρόνο, περίπου το 20% των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνονται ή σπαταλούνται, γεγονός που προκαλεί απαράδεκτες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημίες.

«Η διαχείριση των αποβλήτων από τα τρόφιμα είναι μια τριπλή νίκη, είναι μια νίκη για τους καταναλωτές, τους εξοικονομεί χρήματα, τους σώζει τρόφιμα, είναι μια νίκη για τους αγρότες και τους παραγωγούς και επίσης κερδίζει το περιβάλλον επειδή έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανκα Παντουράρου.

Για την Κομισιόν, το βασικό είναι τα απόβλητα τροφίμων να περιοριστούν σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Επιθυμία της ΕΕ είναι να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων στα μισά μέχρι το 2030. Οι πολιτικές θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα