29.5 C
Chania
Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025

Αύξηση οικοδομικής δραστηριότητας στα Χανιά

» Αλλά μόνον για τις μεγάλες οικοδομές
» Σωρεία προβλημάτων για τους μικρούς ιδιοκτήτες

Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας για μεγάλες κατασκευές και πολλοί αστερίσκοι για τις μικρές κατοικίες καθώς εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα (εκτός σχεδίου δόμηση, δασικοί χάρτες) καταγράφεται μέχρι στιγμής το 2025, για τα Χανιά.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τις αγορές ακινήτων, οι αλλαγές στη νομοθεσία και οι δυσκολίες στο να κτίσει κάποιος εκτός σχεδίου, έχουν “φρενάρει” τις αγορές από το εξωτερικό, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Όμως σημείωσε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του “Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Χανίων” κ. Γιάννης Βόρδος, τα στοιχεία για το 2025 δείχνουν αύξηση κατά 15% στην παραγωγή σκυροδέματος σε σύγκριση με πέρυσι στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει μια αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα.
Μια δραστηριότητα που φαίνεται να επικεντρώνεται κυρίως σε ξενοδοχεία, μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα κα.

ΠΟΥ “KOΛΛΑΝΕ” TA ΣΠΙΤΙΑ

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν προβλήματα για την κατασκευή σπιτιών είναι:
• ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Διαπιστώνεται πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, (τεχνιτών, εργατών) προκειμένου να στελεχώσουν τα οικοδομικά συνεργεία. Ένα μεγάλο αριθμό εργατών έχουν απορροφήσει 3-4 μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που κατασκευάζονται αυτήν την εποχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών οικοδόμων και τεχνητών έφυγαν με την υγειονομική- οικονομική κρίση.
• ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ: Η εκτός σχεδίου δόμηση έχει “παγώσει” εδώ και καιρό για τους μικρούς ιδιοκτήτες με τη νομοθεσία που βάζει περιορισμούς στο κτήσιμο σε οικόπεδα μέχρι 4 στρ. που δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένο δρόμο. Μολονότι η Υπηρεσία Δόμησης εγκρίνει άδειες, οι περισσότερες δεν προχωρούν καθώς αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο που θα λύσει το πρόβλημα.
• ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ: Μέσα στα όρια του Δήμου Χανίων και των περιαστικών Δήμων παρουσιάζεται τελευταία έλλειψη σε διαθέσιμα ελεύθερα οικόπεδα, ενώ λίγα και σε ακριβές τιμές είναι πλέον και τα σπίτια που πωλούνται στην Παλιά Πόλη.
• ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Η διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών προχωράει με ρυθμούς…χελώνας. Το τελευταίο διάστημα συνεδριάζει μόλις μια επιτροπή, ενώ το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου για την σύσταση 10 επιτροπών με τη χρησιμοποίηση συμβασιούχων δασολόγων καθώς η Δασική Υπηρεσία στα Χανιά είναι υποστελεχωμένη και στις τελευταίες προσλήψεις δεν πήρε καθόλου προσωπικό.
Πάντως στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων έχει “ξεπαγώσει” ο μεγάλος αριθμός των αδειών που είχαν μπλοκάρει για μεγάλο χρονικό διάστημα και διαπιστώνεται μια καλύτερη ροή στην εξέταση και στην αδειοδότηση τους.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν τα “Χ.ν.” από τρεις μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο Νομό οι τιμές σε ότι αφορά τόσο τα οικόπεδα, όσο και τα σπίτια ακόμα και αυτά που είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρήζουν επισκευών έχουν φτάσει στα ύψη.
Οι ξένοι που επιθυμούν να αγοράσουν γη ή σπίτια στα Χανιά «θέλουν κυρίως δίπλα στη θάλασσα ή κοντά σε αυτή. Αυτό λέει η εμπειρία! Οι Ευρωπαίοι, είναι συνήθως συνταξιούχοι που επιθυμούν να αγοράσουν ένα σπίτι στα Χανιά, στην Κρήτη για να έρχονται εδώ να μένουν ή μόνιμα ή για μεγάλο διάστημα του χρόνου» μας ανάφερε άνθρωπος που εργάζεται ως μεσίτης.
Αναφορικά με τις τιμές παρατηρεί ότι «είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή για ένα σπίτι. Το σημείο, η παλαιότητα του κτηρίου, η θέα, αν έχει δρόμο. Ανάλογα, η θέση και το σημείο παίζουν ρόλο και στα οικόπεδα. Λόγου χάρη ένα οικόπεδο σε ημιορεινό χωριό, εντός οικισμού, που να είναι οικοδομήσιμο μπορεί να πουληθεί και σε μια τιμή 30.000 ευρώ το στρέμμα. Αν μιλάμε τώρα για ένα οικόπεδο παραλιακό, δίπλα στη θάλασσα με θέα, το κόστος του οικοπέδου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει εύκολα τα 200.000 ευρώ το στρέμμα ανάλογα βέβαια την περιοχή πάντα! Όμως όλα αυτά είναι σχετικά».
Αξίζει να σημειωθεί πως η χορήγηση Golden Visa, δηλαδή άδειας παραμονής για υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. αυξήθηκε σημαντικά ως κόστος με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε οικονομικά πιο ισχυρούς ενδιαφερόμενους που με τη σειρά τους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, ή το Ελληνικό.

Μεγάλο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς

Υπολογίζεται ότι περίπου 4 στους 10 αγοραστές ακινήτων στο Νομό Χανίων είναι Ισραηλινοί ή εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που δείχνουν την τελευταία 10ετία αυξημένο ενδιαφέρον για την Κρήτη. Ακολουθούν Γερμανοί και Άγγλοι, κυρίως συνταξιούχοι, που επιθυμούν να αγοράσουν έστω και μια παλιά εξοχική κατοικία για την ανακατασκευάσουν, καθώς και Σκανδιναβοί. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μειωθεί σημαντικά το ενδιαφέρον των Ρώσων λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα