Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Αύξηση εξαρτήσεων από ηλεκτρονικό τζόγο και διαδίκτυο

Αύξηση κατά την περίοδο της καραντίνας παρουσίασαν η κατανάλωση αλκοόλ και οι εξαρτήσεις από ηλεκτρονικό τζόγο και διαδίκτυο.
Αυτό επισημάνθηκε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης δημοσιοποίησης της λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στα Χανιά, το οποίο παρέχει υποστήριξη σε 120 εξαρτημένους ανθρώπους και 80 μέλη οικογενειών, δηλαδή σε 200 άτομα εβδομαδιαίως!
Στη χθεσινή εκδήλωση τελέστηκε αγιασμός ενώ έγιναν αναφορές στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στα Χανιά.
Οπως είπε στα “Χ.ν.”, ο υπεύθυνος του Πολυδύναμου Κέντρου, Γιώργος Γαβριλάκης, ανέφερε ότι «το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΗΝΗ στα Χανιά λειτουργεί από τον Γενάρη του 2010. Σε όλα αυτά τα 11 χρόνια αναπτύξαμε δράσεις οι οποίες εντάχθηκαν στο Πολυδύναμο Κέντρο Χανίων. Οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν με υπηρεσίες θεραπείας σε εξαρτημένους από το αλκοόλ, από τον τζόγο και από το διαδίκτυο καθώς επίσης και ανοιχτές δομές θεραπείας σε άτομα που έχουν θέματα με παράνομες ουσίες».
Ο ίδιος εξήγησε ότι με το Πολυδύναμο Κέντρο, «αυτό που διαφοροποιείται σε σχέση με πριν είναι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των υπηρεσιών με τα άτομα που προσελήφθησαν μέσα από το ΕΣΠΑ, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2020. Τωρα το Κέντρο έχει περισσότερο προσωπικό και περισσότερους εξυπηρετούμενους και η τάση φαίνεται να είναι ανοδική».
Οπως είπε ο κ. Γαβριλάκης, «υποστηρίζουμε περίπου 120 εξαρτημένους και 80 μέλη οικογενειών. Υπολογίζουμε ότι καθένας έρχεται εδώ μία φορά την εβδομάδα. Παρέχουμε υποστήριξη σε 200 άτομα την εβδομάδα. Οι εξαρτημένοι έχουν εξάρτηση από παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο».
Ακόμα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας «βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη αύξηση σε κατανάλωση αλκοόλ, ηλεκτρονικό τζόγο και εξάρτηση από το διαδίκτυο. Φαίνεται η καραντίνα να έχει επηρεάσει όλο τον τομέα των εξαρτήσεων. Η ζήτηση βοήθειας είναι μεγαλύτερη στον τζόγο και στο αλκοόλ».
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, Αναστάσιος Βιδαλάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Σύλλλογος ζητά από την Περιφέρεια να δεσμευτεί ότι το νέο προσωπικό θα συνεχίσει και με το νέο ΕΣΠΑ έως το 2030 καθώς επίσης να συνεχιστεί η ενοικίαση του χώρου.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στα Χανιά, Γιώργος Τσαουσάκος, έθεσε το ζήτημα δημιουργίας στεγνού προγράμματος απεξάρτησης στα Χανιά.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός, ο Επίσκοπος Ευμενείας, Ειρηναίος, η ηγουμένη της Μονής Χρυσοπηγής, Θεοξένη, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Κισσάμου, Γιώργος Χαχλάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, ο περιφερειακός συντονιστής του Πρωτοβάθμιου Τομέα Υγείας, Στέφανος Ντουκάκης, ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Γιώργος Τσαουσάκος, η υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης, Αλεξάνδρα Τερεζάκη, η υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ψυχολόγος Εύη Αδαμοπούλου, κ.α.
Επίσης, χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης ενώ παραβρέθηκε ο δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης.
Με ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ εκφράζει ευχαριστίες προς τους εκπρόσωπους τοπικών κοινωνικών φορέων και συλλόγων για την παρουσία τους και την έμπρακτη στήριξη τους καθώς και προς μουσικό Aleksi Edmond, μουσικό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και πρόσφερε ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδ στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων.

Μεσοβδόμαδα…4ο Επεισόδιο και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων της ταινίας “Ηοur of Pan” στα Χανιά, συζητάμε με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Θωμαδάκη για κινηματογραφικές παραγωγές στην Κρήτη.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου

Το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης του ΚΕΘΕΑ με έδρα τα Χανιά που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει βασικό στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων και τις οικογένειές τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Απευθύνεται σε εξαρτημένους από ναρκωτικά, περιστασιακούς χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση, εξαρτημένους από τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο κ.ά. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό, παραπέμπει σε εξειδικευμένες δομές, όπως θεραπευτικές κοινότητες, προγράμματα υποκατάστασης, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ.
Το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες: Αξιολόγησης και εκτίμησης αναγκών, συμβουλευτικής και κινητοποίησης, βραχείας παρέμβασης-θεραπείας εξωτερικής παρακολούθησης, συνεργασίες με εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και δομές πρόνοιας, παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ. Η υποστήριξη των ατόμων πραγματοποιείται με σεβασμό στο απόρρητο και χωρίς διακρίσεις.
Διεύθυνση: Κ. Σφακιανάκη 13, τηλ. 28210 87040, 28210 02120, φαξ 28210 87741
chania@ kethea-ariadni.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη γράφει για τα γεγονότα με κατασκηνωτές

Το τελευταίο διάστημα το νησί μας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, δυστυχώς όχι για τα υπαρκτά προβλήματα που χρήζουν την αρωγή της Πολιτείας, αλλά...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον μαρτυρικό θάνατο της Ελένης Τοπαλούδη

Ομόφωνα ένοχοι, σύμφωνα με την κατηγορία, κρίθηκαν από το Μικτού Ορκωτό Εφετείο οι δύο υπαίτιοι για τη δολοφονία και τον βιασμό της φοιτήτριας Ελένης...

Εγκαίνια ιστορικού χώρου για τη Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε (φωτ.)

Τα εγκαίνια του Χώρου Ιστορικών Εκθεμάτων: “Ιστορικός Χώρος Μνήμης Μάλεμε για τη Μάχη της Κρήτης 1941” πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από την 115...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα