Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Αυξήσεις στα καύσιμα και στα Χανιά

Την… ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές υγρών καυσίμων και στα Χανιά καθώς ο μέσος όρος του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης πλησιάζει το 1,62 ευρώ, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι με την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων υπάρχει περισσότερη κίνηση οχημάτων άρα και σχετικά μεγαλύτερη ζήτηση.

Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος στην Ένωση Βενζινοπωλών νομού Χανίων, Γιάννης Δρακακάκης ανέφερε ότι υπάρχει μια αύξηση στις τιμές αν συγκρίνουμε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με την σημερινή. «Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι έχουμε μια αύξηση στο βαρέλι στη διπλάσια τιμή, δηλαδή ώρα το βαρέλι έχει 64 δολάρια περίπου ενώ πέρυσι η αντίστοιχη τιμή ήταν περίπου στα 30 δολάρια διεθνώς» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στα Χανιά η μέση τιμής της αμόλυβδης είναι 1,62 ενώ η μέγιστη σε ορισμένα πρατήρια φτάνει το 1,67 ευρώ. Η τιμή της σούπερ αμόλυβδης φτάνει το 1,80 ευρώ σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει κατανάλωση και το επιλέγουν ελάχιστοι οδηγοί».

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 40% Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Πάντως, όπως τονίζει ο πρόεδρος στην Ένωση Βενζινοπωλών νομού Χανίων η κατανάλωση υγρών καυσίμων παραμένει μειωμένη σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά « την περίοδο του ολικού λοκντάουν είχαμε μειωμένη κατανάλωση κατά 90% στα πρατήρια των καυσίμων των Χανίων. Μετά την εμφάνιση των εμβολίων παρατηρείται μια αύξηση των τιμών και αυτό οφείλεται ότι παγκόσμια βλέπουμε μια κινητικότητα, λόγω του ότι ήρθαν τα εμβόλια στη ζωή μας. Οπότε από εκείνη τη στιγμή και μετά παρατηρούνται και οι αυξήσεις στα καύσιμα, επειδή ο κόσμος κινείται περισσότερο. Όμως η κατανάλωση αυτή τη στιγμή στα Χανιά είναι μειωμένη, αφού είμαστε περίπου 40% κάτω όσον αφορά την μείωση στη κατανάλωση. Γιατί ο κόσμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Αυτο φάνηκε και στο πετρέλαιο θέρμανσης όπου οι αγορές ήταν μειωμένες κατά 30-40% παρά το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου είναι η τελευταία ημερομηνία διάθεσης του».

ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ 3 ΕΥΡΩ
Σε δεινή θέση όμως βρίσκονται και οι καταναλωτές καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακακάκης: «Βλέπουμε ότι ο κόσμος πραγματικά δεν έχει χρήματα και μείωσε κατά πολύ τις μετακινήσεις. Για παράδειγμα η μέση κατανάλωση του κάθε αυτοκινήτου είναι 10-15 ευρώ όμως βλέπουμε και πέντε ευρώ και τρία ευρώ… Δηλαδή υπάρχουν καταναλωτές που βάζουν μόνο τρία ευρώ βενζίνη για να κάνουν τις απαραίτητες μετακινήσεις της ημέρας και έρχονται την επόμενη και βάζουν ξανά τρία ευρώ. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι καταστάσεις σε ορισμένα νοικοκυριά».

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες