Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου

“Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων. Εκτός από τα τουριστικά καταλύματα, κάθε σπίτι στα χωριά φαίνεται πως φιλοξενεί κι έναν… μουσαφίρη, ενώ το φετινό καλοκαίρι αποτέλεσε ευκαιρία για πάρα πολλούς Έλληνες να επιστρέψουν στα πατρογονικά τους. Δήμαρχοι της ενδοχώρας του νομού μίλησαν στα “Χανιώτικα νέα” δίνοντάς μας την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Σφύζουν από ζωή τα χωριά του Αποκόρωνα

«”Ξεσκούριασαν” σπίτια, γέμισαν φωνές οι γειτονιές». Με τα λόγια αυτά, περιγράφει την κατάσταση στον Αποκόρωνα ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης (φωτ.) , τονίζοντας πως «η επισκεψιμότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».
Ο δήμαρχος εξήγησε ότι πέρα από τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, έχουν γεμίσει τα σπίτια από ανθρώπους που έπειτα από δύο χρόνια αποκλεισμού λόγω πανδημίας, βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, χαρακτηριστικό είναι πως στα πανηγύρια των τελευταίων ημερών επικρατεί το αδιαχώρητο. «Παρ’ όλο που έχουμε πολλά γλέντια ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές και χωριά, είναι παντού γεμάτα!», επισημαίνει.
Ο αυξημένος άλλωστε αριθμός επισκεπτών αποτυπώνεται και στον υπερδιπλασιασμό του όγκου των απορριμμάτων με τον κ. Κουκιανάκη να εξηγεί πως «καθημερινά πλέον μαζεύουμε 80-85 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα αντί για 40 που είναι ο μέσος όρο μας. Επίσης λόγω των ανακαινίσεων και καθαρισμών σπιτιών, “εκτοξεύτηκαν” και τα ογκώδη, καθώς έχουμε καθημερινά 80 από 20 που έχουμε συνήθως. Η δε αποκομιδή της ανακύκλωσης είναι στους 12 με 13 τόνους τη μέρα» επισημαίνει. Όσο για το πως αντιμετωπίζεται αυτή η αυξημένη ανάγκη, ο δήμαρχος εξηγεί ότι «παρ’ όλο που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να έχουμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, έχουμε 5 καινούρια απορριμματοφόρο κι ένα φορτηγό, με τα οποία κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την καθαριότητα των χωριών του Δήμου μας».
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος σημείωσε πως «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για έσοδο από τους δημότες μας, καθώς ακόμα και τα τοπικά μας προϊόντα, των παραγωγών μας, καταναλώνονται περισσότερο. Συνεπώς όλοι θα ωφεληθούν, εν όψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα με φορολογικές υποχρεώσεις, φροντιστήρια για παιδιά, δαπάνες για θέρμανση και ηλεκτρισμό».

Ο Πλατανιάς πέρα… από τη θάλασσα

Στον Δήμο Πλατανιά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ.) , υπάρχει πολύ αυξημένη
κίνηση τόσο στο φαράγγι της Σαμαριάς όσο και στην παραλιακή ζώνη και αυτό δίνει ώθηση για επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, αύξηση της επισκεψιμότητας στην ενδοχώρα έχουν επιφέρει και τα καταλύματα airbnb τα οποία βρίσκονται σε όλο τον Δήμο με τους τουρίστες της ενδοχώρας να επισκέπτονται την ελιά των Βουβών, το ναό της Ροτόντας στην Επισκοπή, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης κ.α.
Με την ευκαιρία ο κ. Μαλανδράκης δήλωσε, με αφορμή καταγγελίες για ηχορύπανση, την πρόθεση «της δημοτικής αρχής όπου υπάρχει παραβίαση νομοθεσίας από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να εφαμόζονται οι ανάλογες κυρώσεις».

Πόλος έλξης οι παραλίες της Κισσάμου

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται και στην Κίσσαμο με τα πρωτεία επισκεψιμότητας να έχουν σταθερά οι δημοφιλείς παραλίες της περιοχής.
Οπως μας λέει ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.), την περιοχή έχει επισκεφτεί «πάρα πολύς κόσμος» αλλά «η αγοραστική δύναμη είναι μικρότερη από προηγούμενα χρόνια».
Οι επισκέπτες διανυχτερεύσουν σε ξενοδοχεία και σε άλλα καταλύματα.
Ο κ. Μυλωνάκης σημειώνει ότι «έχουμε επισκέπτες από το εξωτερικό και από την Ελλάδα» ενώ δημοφιλείς προορισμοί είναι σταθερά τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι και ο Μπάλος.

Το αδιαχώρητο σε Λουτρό και Φραγκοκάστελλο

Η αντιδήμαρχος Σφακίων, Αφροδίτη Σφηνιά (φωτ.), μας λέει ότι «αυτή την περίοδο η πληρότητα αγγίζει το 100% και στη Χώρα, και στο Λουτρό και στο Φραγκοκάστελλο.
Οι επισκέπτες είναι και Ελληνες και ξένοι από όλο τον κόσμο, έχει αυξηθεί το εύρος των εθνικοτήτων, από Αμερική και Ευρώπη.
Οι Ελληνες επισκέπτες συμμετέχουν και στα πανηγύρια που ξεκινούν τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε υπάρχει και στα πανηγύρια μεγάλη προσέλευση από επισκέπτες.

 

Υπερπλήρης η Γαύδος!

Η ακριτική Γαύδος είναι ήδη γεμάτη από επισκέπτες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη (φωτ.), στο νησί έχουν υποδεχτεί καιρό τώρα πολύ κόσμο αλλά ειδικά αυτό το διάστημα το καράβι δε σταματά να φέρνει συνεχώς νέους επισκέπτες!
«Έχουμε πολλούς ξένους τουρίστες, όπως Ιταλούς για παράδειγμα, αλλά αυτό το διάστημα έρχονται κυρίως πολλοί Έλληνες και μάλιστα από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο Χανιώτες και Κρητικοί όπως συνήθως», μας λέει η ίδια.
Οι όμορφες παραλίες της Γαύδου είναι γεμάτες από κόσμο, μικρούς και μεγάλους, και τα τουριστικά καταλύματα είναι υπερπλήρη, όπως και τα «κάμπινγκ», οι κατασκηνωτές δηλαδή που συρρέουν στο νησί για να απολαύσουν το τριήμερο κι όχι μόνο.
Όπως τονίζει η κα Στεφανάκη σύμμαχός τους είναι μέχρι στιγμή ο καιρός, αν και φοβούνται για το πώς θα εξελιχθεί αυτές τις μέρες γιατί πρόκειται για έναν ιδιαίτερο προορισμό με μελτεμάκια – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – κι αυτή είναι και η μοναδική τους αγωνία, καθώς αν ο καιρός τους τα «χαλάσει» δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν τα καράβια για τον κόσμο.

Γνωριμία με τις ομορφιές του Δήμου Καντάνου-Σελίνου

Αυξημένη είναι η κίνηση και στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Οπως μας λέει ο δήμαρχος, Αντώνης Περράκης (φωτ.), «δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, αλλά από τις παρατηρήσεις μας, προκύπτει αυξημένη κίνηση σε σχέση με πέρυσι».
Ο κ. Περράκης σημειώνει ότι υπάρχει κινητικότητα σε όλα τα χωριά, καθώς αρκετοί επισκέπτες προτιμούν να μείνουν στην ενδοχώρα σε σπίτια που ενοικιάζουν κάτοικοι ή σε καταλύματα τύπου airbnb. Πολλοί επιλέγουν να μείνουν στο χωριό και να ζήσουν τη ζωή στο χωριό, ενώ επιλέγουν περιπατητικές διαδρομές, όπως το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, το μονοπάτι από Σούγια στο Κουστογέρακο σε συνδυασμό με τις παραλίες της περιοχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα