Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Αυθεντικές καινοτόμες δράσεις παντού…

Ο χειρότερος εχθρός της καινοτόμου αντίληψης είναι η ισχυρή αντίρροπη τάση της σύγκλισης.

Η διάθεση “να μην σπάσουμε αυγά”, “άφησε τα πράγματα όπως είναι”, “ας μη χαλάσουμε καρδιές”, είναι η σύγχρονη συντήρηση. Η οποία επικρατεί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πλημμυρίζουμε από ψευδεπώνυμες καινοτόμες δράσεις. Άλλοι ισχυροί λόγοι είναι η βιασύνη μας κι η έλλειψη προγραμματισμού που μας οδηγούν σε γιαλαντζί παρεμβάσεις. Αφορμή για το σημείωμα η ανακοίνωση των βραβείων καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας – ανάμεσα στους νικητές είναι και Χανιώτες. Σήμερα περιγράφω μερικές “γαλαζοπράσινες” καινοτόμες δράσεις και ψευδεπώνυμες ενέργειες.

Ξυπόλητοι στα πεζοδρόμια
Ξυπόλητοι στα πεζοδρόμια Μικρά έργα εκτελούνται χωρίς καμιά επίβλεψη και πρόνοια με αποτέλεσμα τη σπατάλη υλικών και εργατοωρών.
Το αποτέλεσμα φτωχό και επικίνδυνο. Έχω να περπατήσω ξυπόλητος στο Κουμ Καπί από μικρό παιδί, όμως κάποιοι τουρίστες το τολμούν. Ένας το μετάνιωσε. Πόνεσε αρκετά όταν πάτησε ένα υπόλειμμα βίδας από αυτές που στερέωναν κάποτε ένα παγκάκι.
Το παγκάκι είχε αφαιρεθεί για ευνόητους λόγους, όμως υπολείμματα βιδών προεξέχουν αρκετά για να πονέσεις αν τις πατήσεις γυμνοπόδαρος. Προχθές, στο ίδιο σημείο νεαρός κάτοικος έσωσε μια τραυματισμένη χελώνα επειδή γνώριζε τι έπρεπε να κάνει. Μήπως ανάμεσα στα μικρά έργα -απαραίτητα όπως τόνιζα προ εβδομάδων- είναι να τοποθετηθούν πινακίδες που θα μας καθοδηγούν για παρόμοιες περιπτώσεις. Δηλαδή, να προσθέτουν ψήγματα καινοτομίας στο προϊόν που πουλάμε και ποιότητα στη ζωή μας.

Σε εγρήγορση στην παραλία
Παρατηρούσα, την 30 Ιουνίου, τους λίγους αλλοδαπούς γονείς που έπαιζαν με τα παιδιά τους σε δημοφιλή παραλία μας. Η παραλία μας παρθένα όπως τη γέννησε η φύση, χωρίς να λείπουν τα ξεβρασμένα πλαστικά. Δεν υπήρχαν ούτε πύργοι ναυαγοσώστη, ούτε δραστηριότητες, ούτε άλλες ευκολίες. Κι ας έχει πάρει γαλάζια σημαία. Κι ας είχαν ανοίξει τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου. Τι έκαναν οι γονείς;
Είτε επινόησαν παιχνίδια για τα παιδιά τους όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είτε τα επιτηρούσαν συνεχώς λόγω του κυματισμού. Έτσι είδαν κι ένα ψάρι 15 εκατοστών που κινδύνευε να εξοκείλει και το βοήθησαν.
Στην περίπτωση δύο εφήβων που είχαν κολλήσει κυριολεκτικά πάνω στις οθόνες των κινητών θαύμασα την επιμονή μιας συνοδού τους. Τους σήκωσε και έπαιζε μαζί τους μπάλα για μια ώρα μέχρι που εξουθενώθηκαν.

Καινοτόμες διακοπές
Οι φετινές διακοπές θα είναι οι συντομότερες όλων για τους μαθητές του Γυμνασίου.
Ενας μεγάλος αριθμός μαθητών συνεχίζει μαθήματα αφού συμμετέχει στις εξετάσεις Γλωσσομάθειας που ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα.
Αν τα καταφέρουμε να κάνει ένα παιδί κάτι διαφορετικό στις 50 μέρες που απόμειναν θα είναι κατόρθωμα. Δυστυχώς οι παρεμβάσεις των Οργανισμών μας είναι πενιχρές φέτος.
Δημιουργήσετε δραστηριότητες απλές που θα ενισχύουν την προσοχή, την παρατηρητικότητα, τις λεπτές κινήσεις, την ισορροπία, την δημιουργικότητα. Όλα είναι πολύτιμες εμπειρίες.
Ακόμη και μια φανταστική ιστορία για νήπια που θα τα πείσει να τηρούν κανόνες υγιεινής λογίζεται καινοτόμα δράση.

Γιαλαντζί παρεμβάσεις
Σήμερα κάθε παρέμβαση στην οικονομική ζωή και στην δύσκολη καθημερινότητα μας απαιτεί γνήσιες, μελετημένες, στοχευόμενες παρεμβάσεις. Έτσι ώστε κάθε καινοτομία να δημιουργεί χώρο για κοινό όφελος, περιθώριο για την μοναδική μας βιομηχανία και προστασία του περιβάλλοντος.
Κλασσικό παράδειγμα αστοχίας το παρακάτω περιστατικό.
Μαθαίνω, από πρώτο χέρι, ότι η παρέμβαση για το μεγάλο περίπατο της Αθήνας γίνεται χωρίς να υπολογιστούν οι τουρίστες επισκέπτες του κέντρου. Οι τρεις εταιρείες που λειτουργούν τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία που επιβιβάζουν και αποβιβάζουν πολλές χιλιάδες επισκεπτών στο κέντρο δεν μπορούν πλέον να σταθμεύσουν στο κέντρο.
‘Να σταματάτε όπου σταματούσατε μέχρι τώρα’ ήταν η απάντηση του αρμόδιου. ‘Μα, θα είμαστε παράνομοι’, διαμαρτυρήθηκαν.
Οι εναλλακτικές θέσεις που τους προτάθηκαν μια έξω από το Ζάππειο και μια σε μια άκρη της πλατείας Συντάγματος ήταν λύσεις του ποδαριού…
‘Για να σταθμεύσουμε εκεί πρέπει να κουτσουρέψετε πολλά δένδρα, στην άλλη περίπτωση θα πέσει πάνω μας το τρόλεϊ ή το λεωφορείο φυσαρμόνικα του ΟΑΣΑ’ αντέτειναν.

Γαλαζοπράσινες παρεμβάσεις
Δύο γνήσιες καινοτομίες, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά κριτήρια, είναι η επέκταση των ψηφιακών εφαρμογών του open.gov. και τα πιλοτικά προγράμματα δεξιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας.
Η πρώτη μας φέρνει να τρέχουμε στο ψηφιακό στίβο μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη.
Η δεύτερη βοηθά τη νεολαία μας να κατακτήσει δεξιότητες όπως κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, πρωτοβουλία, οργανωτική ικανότητα, εν-συναίσθηση, κοινωνικές δεξιότητες, επίλυση προβλημάτων, ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.
Στον αντίποδα είναι -κατά τη γνώμη μου- δύο γιαλαντζί καινοτομίες, που αφορούν την εισαγωγή της Αγγλικής αρχικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και πιλοτικά, από φέτος στα Νηπιαγωγεία.

Συμπερασματικά
‘Αν ήμουν Δήμαρχος…’ ήταν ο τίτλος μιας σειράς εργαστηρίων μου ‘Δημιουργικής σκέψης’, πριν 20 χρόνια στα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας της πόλης μας.
Αν ήμουν Δήμαρχος σήμερα θα πρότεινα στους δημότες μου μερικές καινοτόμες δράσεις όπως:
✓ Να αναφέρουν σε μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα ενεργοποιούσα, κάθε πρόβλημα που παρατηρούν στην πόλη μας.
Η ήδη υπάρχουσα εφαρμογή δεν λειτουργεί –λόγω συντήρησης- για μήνες.
✓Να υιοθετήσουν μια παραλία, ένα πάρκο ή μια αλάνα, που δεν θα έχει στο τέλος της ημέρας χρησιμοποιημένα πλαστικά, ξεχασμένα αντικείμενα ή χαλασμένα παιχνίδια.
✓Να περιορίσουν δραστικά τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης και υλικών συσκευασίας.
✓Να προτείνουν ατομικά ή συλλογικά γαλαζοπράσινες δράσεις στον Αντιδήμαρχο Καινοτομίας που θα όριζα.
✓Να προτείνουν ποιες από τις ‘καινοτόμες’ γαλαζοπράσινες πρωτοβουλίες προηγούμενων Δημάρχων επιθυμούν να επαναφέρω!

Η καλλιέργεια της καινοτόμου αντίληψης σε μια κοινωνία ωφελεί την συλλογική πρόοδο κι αποδυναμώνει την αδιαφορία, την απραξία και τη συντήρηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα