23.4 C
Chania
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025

Αυθεντικές Αφηγήσεις ή Αναπαραστάσεις της Τεχνητής Νοηµοσύνης;

Περπατηµένοι γιαγιάδες και παππούδες γνωρίζουν ότι το πιο συναρπαστικό στοιχείο µιας αυθεντικής αφήγησης είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί.

«Παππού αυτή την πλευρά της ζωής σου δεν την γνώριζα…» µου είπε πριν µέρες µια έφηβη εγγονή µου. Μια αλήθεια που ισχύει για όλους κι όλες µας. Τα εγγόνια µας αξίζει να ακούσουν όλες τις όψεις της ζωής µας. Τα παθήµατα, οι δυσκολίες και τα κατορθώµατα µας είναι µαθήµατα ζωής, κρίκοι διαγενεακοί… Στο σηµείωµα συγκρίνω τις ζωντανές αφηγήσεις µε τα σενάρια που ετοιµάζει να µας σερβίρει η τεχνητή νοηµοσύνη.
Π7 Jun 20εχτ

Ο δίδυµος εαυτός µας
Χρηµατοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ έλαβε ο καθηγητής Albr. Schmidt από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Έρευνας για να αναπτύξει ένα ∆ίδυµο Σύστηµα Τεχνητής Νοηµοσύνης για µια συµβιωτική νοηµοσύνη. Τι είναι αυτό;
Η καθηµερινή καταγραφή και κωδικοποίηση των αυθεντικών µας εµπειριών. Πιστεύεται ότι το ∆ίδυµο Σύστηµα Τεχνητής Νοηµοσύνης θα ενισχύει τις ανώτερες γνωστικές και κοινωνικές µας δεξιότητες.
Συγκεκριµένα, τη δηµιουργία και ανάκτηση της µνήµης µας, τη µεταγνώση, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τη λήψη αποφάσεων και την δηµιουργικότητα µας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστηµα θα προσοµοιώνει µελλοντικά σενάρια βασισµένα στις εµπειρίες µας. Πώς θα το κάνει; Θα ανιχνεύει και θα καταγράφει συνεχώς αυθεντικές πληροφορίες του κόσµου µας, όπως κείµενα, συνοµιλίες, εικόνες, βλέµµατα(!), τοποθεσίες.
Στο επόµενο στάδιο, οι ερευνητές θα εξερευνήσουν εφαρµογές για την απόκτηση δεξιοτήτων, την υποβοήθηση της µνήµης, τον στοχασµό και την κοινωνική µας δικτύωση. ∆ηλαδή, το σύστηµα θα είναι ο δίδυµος εαυτός µας. Θα διαχειρίζεται τη µνήµη των επεισοδίων µας και θα δηµιουργεί σενάρια του µέλλοντος µας…
Και φυσικά, προσθέτω, θα µπορεί να αφηγείται τη ζωή και το µέλλον µας!

Η αφήγηση ιστοριών ζωής υπερτερεί!
Όταν διάβασα την είδηση της προηγούµενης παραγράφου αναρωτήθηκα…
Μπορεί άραγε η Τεχνητή Νοηµοσύνη να υποκαταστήσει…
τη µαγεία ανάκλησης… εµπειριών, τις παλιές θύµησες, τα µύχια αισθήµατα µας;
τις προσδοκίες, τα κρυφά όνειρα, τα σενάρια της µνήµης των µελλοντικών µας επεισοδίων;
τον πλούτο που κρύβεται στις µνήµες µας, στην άυλή επικοινωνία, στη γνώση που αναδύεται σε στιγµές χαλάρωσης;
τα αισθήµατα µας όταν αφηγούµαστε ιστορίες, µύθους, παραµύθια σε παιδιά και εγγόνια;

Ο κόσµος της µυθολογίας
και των παραµυθιών!
Φέτος το καλοκαίρι, έως τις 5 Σεπτεµβρίου, οι φίλοι των Παιδικών Βιβλιοθηκών και των Κέντρων Παιδικής ∆ηµιουργίας ανοίγουν πανιά για τον κόσµο της µυθολογίας και των παραµυθιών!
Ήρωες και ξωτικά, ξόρκια και µυστικά βγαλµένα από αρχαίους µύθους, θρύλους, λαογραφία και παραµύθια, µεταφέρουν τα παιδιά σε κόσµους µαγικούς. Εκεί που η φαντασία µπερδεύεται µε την πραγµατικότητα και όλα µοιάζουν δυνατά…
Στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και ∆ηµιουργικότητας 2025, το σύνθηµα είναι…
‘‘Στη βιβλιοθήκη όλα είναι δυνατά: ήρωες και ξωτικά, µύθοι και µυστικά!’’. Κάθε βιβλιοθήκη αναδεικνύεται σε χώρο ανακάλυψης, περιπέτειας και δηµιουργίας!
Η φετινή εκστρατεία διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Παιδαγωγικό Τµήµα ∆ηµοτ. Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Τα παραµύθια µου
Στις δράσεις που θα συντονίσω στις 7 Ιουλίου στην Παλαιόχωρα (Βιβλιοθήκη ΠΟΛΥΓΝΩΣΗΣ), στις 8 Ιουλίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Κήπου και στις 29 Αυγούστου στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Σούδας θα ταξιδέψουµε στον κόσµο…
Ας δούµε πως… Τα παιδιά ηλικίας 8-11 ετών…
Θα αποκτήσουν ‘‘διαβατήριο’’ και θα µάθουν τη χρήση του.
Θα ακούσουν ιστορίες και µουσικές από όλο τον κόσµο.
Θα µάθουν τα κοινά µυστικά των παραµυθάδων…
Θα παίξουν παιχνίδια µνήµης.
Θα χρησιµοποιήσουν γεωγραφικούς και γνωστικούς χάρτες για να αφηγηθούν τις ιστορίες που τα εντυπωσίασε…
Ο φανερός στόχος είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν τα κοινά στοιχεία των παραµυθιών-ιστοριών και να αναπτύξουν τη λεκτική τους µνήµη.
Οι υπόρρητοι -αφανέρωτοι- στόχοι είναι να αναπτύξουν τη χωρική αντίληψη µε τη χρήση γεωγραφικών και γνωστικών χαρτών και τη µνήµη τους.

Συµπερασµατικά

Τα οφέλη των παιδιών από τη συµµετοχή στις θερινές δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών και των Κέντρων Παιδικής ∆ηµιουργίας έχουν µεγαλύτερο βάρος από όσο πιστεύουµε…
Η ανάπτυξη της λεκτικής και της χωρικής τους δεξιότητας, εκτός του σχολικού περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα ωφέλιµη!
Κάθε ώρα µακριά από οθόνες προσθέτει στην καπατσοσύνη, στην κοινωνικοποίηση και στην ανάπτυξη της ρευστής τους ευφυίας.
Η συµµετοχή σε οµαδικές δράσεις δηµιουργεί ιδιαίτερες µνήµες, σενάρια και οδηγούς για το µέλλον…
Αναπτύσσουµε την προνοητικότητα των παιδιών αν τα προετοιµάζουµε, πριν από κάθε δράση, πως θα συµπεριφερθούν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών!
Κάθε θερινή δραστηριότητα είναι ωφέλιµη. Μόνη προϋπόθεση να στοχεύει στην ανάπτυξη µιας ή περισσότερων δεξιοτήτων, κάτι που δεν είναι προφανές!

*Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr
Τα βιβλία του ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα