Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Αξιοσημείωτη συμμετοχή στον μαθητικό διαγωνισμό για τον Βενιζέλο

Αυξημένη συμμετοχή στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου για τη Γ΄ Λυκείου με θέμα “Η Συνθήκη της Λωζάννης (1923)”, που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, καταγράφηκε φέτος με τις συμμετοχές να αγγίζουν τις 73 από σχολεία όλης χώρας αλλά και του ελληνισμού που βρίσκεται εκτός συνόρων.
Τα βραβεία στους διακριθέντες μαθητές απονεμήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης στη Χαλέπα, ενώ παράλληλα η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια” αναγορεύτηκε σε εταίρο του ιδρύματος και ο Νικήτας Περαθωράκης σε μεγάλο δωρητή.

«Το φετινό θέμα ήταν η Συνθήκη της Λωζάννης, μια κορυφαία συνθήκη η οποία όρισε οριστικά τα σύνορα της Ελλάδας», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους και υπογράμμισε το σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων στον φετινό μαθητικό διαγωνισμό. «Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει από τα παιδιά αλλά και την απήχηση που έχει το Ίδρυμα πανελλήνια», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι ο θεσμός του μαθητικού διαγωνισμού αναδεικνύει τη χρήσιμη και αποδοτική παρέμβαση που πραγματοποιεί το Ίδρυμα στον χώρο της εκπαίδευσης.
«Το γεγονός ότι βραβεύτηκαν μαθητές από σχολεία των Ιωαννίνων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Σούδα Χανίων δείχνει και τη γεωγραφική απήχηση του θεσμού», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, ενώ υπογράμμισε και γεγονός ότι έπαινος δόθηκε σε μαθητή από σχολείο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Η Μαρία Σκαμνέλου, από το Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που έλαβε το Α΄ βραβείο, τόνισε ότι έλαβε μέρος στον διαγωνισμό με παρότρυνση της καθηγήτριας Ιστορίας ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένη από το ιστορικό βάρος που είχε η Συνθήκη της Λωζάννης για τη διαμόρφωση της σύγχρονης καθώς και το διεθνές πολιτικό κύρος, το ήθος και ο χαρακτήρας του Ελευθερίου Βενιζέλου.
«Ήταν μια προσωπικότητα που εξέφρασε όλο τον πατριωτισμό των Ελλήνων χωρίς ιμπεριαλιστική διάθεση», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ο Ιωάννης Σούκος, από το Γενικό Λύκειο Άνοιξης Αττικής, που έλαβε το Β΄ βραβείο ανέφερε ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό για την εμπειρία, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τις συνθήκες κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων της Συνθήκης αλλά και τις μοναδικές διπλωματικές ικανότητες του Βενιζέλου.
Ο Δημήτριος Καραβασίλης, από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης που έλαβε το Γ΄ βραβείο, υπογράμμισε ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό για να μάθει περισσότερα πράγματα για την προσωπικότητα και την πολιτική σταδιοδρομία του Ελευθερίου Βενιζέλου. «Ήθελα να δω μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας, όχι τόσο χρησιμοθηρική όπως γίνεται στην Γ’ Λυκείου, και να δω πως αξιολογεί, συγκρίνει και ερευνά κανείς τις πηγές», ανέφερε και υπογράμμισε ότι περισσότερο εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι ο Βενιζέλος μέσα σε μια περίοδο που είχε έντονες πολεμικές συγκρούσεις, αντιλήφθηκε τη σημασία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης της χώρας.
Τα βραβεία στους διακριθέντες συνοδεύτηκαν από χρηματικά ποσά, με χορηγίες από την Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή (Α΄ βραβείο), την Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη στη μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη (Β΄ βραβείο) και τη Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη (Γ΄ βραβείο). Έπαινοι για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό απονεμήθηκαν στους μαθητές Μάζεν Αμπουχαμάρ, από το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και Ευαγγελία Πικραμένου, από το Γενικό Λύκειο Σούδας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τη διαχρονική σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης – ιδιαίτερα δε στις μέρες μας που, όπως είπε, παρατηρείται από την Τουρκία μια προσπάθεια αμφισβήτησης και αναθεώρησης της Συνθήκης. «Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος και την προσφορά του ανδρός, του Ελευθερίου Βενιζέλου και το πως κατάφερε να διαπραγματευτεί από τη θέση της ηττημένης Ελλάδας τότε», πρόσθεσε ο κ. Καλογερής ενώ υπογράμμισε την εκπαιδευτική διάσταση του διαγωνισμού καθώς δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν την προσωπικότητα και τις πολιτικές αρετές του Κρητικού πολιτικού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης Νικήτας Περαθωράκης που αναγορεύτηκε σε μεγάλο δωρητή του Ιδρύματος δήλωσε συγκινημένος για την τιμή που του έκανε το Ίδρυμα: «Αυτό μου βάζει κι άλλες υποχρεώσεις αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρω να ανταποκριθώ όπως και μέχρι τώρα», σημείωσε ενώ ερωτηθείς για τον λόγο που συγκεντρώνει ιστορικά έγγραφα και ντοκουμέντα από την εποχή Βενιζέλου και τα δωρίζει στο Ίδρυμα ανέφερε ότι η χειρονομία του αυτή οφείλεται στο ό,τι πιστεύει πως αυτό τον τρόπο μπορεί να αναδειχθούν αυτά τα τεκμήρια καλύτερα και να φωτιστεί περισσότερο το έργο και η προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Εκ μέρους της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια” ο πρόεδρος Θεόδωρος Τσόντος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς του σωματείου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένοι το σωματείο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έχουμε αποδείξεις από το 1905 όπου η αδελφότητά μας πρόσφερε χρήματα στην Επανάσταση του Θερίσου και επιστολή του προέδρου των Επαναστατών Αναγνώστη Παπαγιαννάκη που ευχαριστεί για την ηθική και υλική υποστήριξη της “Ομόνοιας”», επεσήμανε ο κ. Τσόντος και πρόσθεσε ότι το 1916 ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσφέρθηκε να αγοράσει το σπίτι του Χατζημιχάλη Γιάνναρη στον Πειραιά και το δώρισε στην Αδελφότητα Πειραιά. «Από τότε είναι ο μεγάλος μας ευεργέτης και βέβαια από τον θάνατό του και μέχρι σήμερα κάθε χρόνο κάνουμε μεγάλες εκδηλώσεις προς τιμήν του», πρόσθεσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα